1 an de Transurb şi 13 motive pentru care mi-a scos peri albi

Eşti călător cu Transurb? Înseamnă că ai aşteptat deja câteva ore bune prin staţii. Că te-ai certat cu măcar un şofer. Că ai sunat de multe ori la taxi. Că te-a plouat în autobuz. Că ai stat la coadă pentru abonament. Că s-a stricat autobuzul pe drum. Că ajungi uneori mai repede pe jos până acasă…

Când a început să se discute eliminarea maxi-taxi-urilor din oraş am spus hotărâtă că e bine, că e un pas către civilizaţie. Că vom avea străzi mai libere şi un program de transport ordonat. Ei bine, partea a doua mi-a fost dictată de naivitate. Pentru că văzusem în alte oraşe şi în alte ţări cum oamenii circulă foarte fain cu mijloacele de transport în comun. Şi mi-am imaginat că aşa o să fie şi la noi.

Acum, la un an de când merg zi de zi cu autobuzul, am strâns poveşti şi deziluzii cât să umplu un tramvai rablagit al Transurb. Am postat pe facebook despre ele, am trimis reclamaţii peste reclamaţii pe toate adresele de mail ale Transurb. Am protestat mergând cu bicicleta sau pe jos. M-am plâns controlorilor. Am pozat. Şi scriu şi aştept ziua în care în Galaţi nu o să mai fie un chin să mergi cu mijloacele de transport în comun.

Iată primele 13 motive pentru care Transurb-ul mi-a scos peri albi:

1. De unde îţi dai seama că e staţie? După marcajele de pe stâlpi. În staţiile din cartiere nu există refugii, bănci, chioşcuri de bilete. Aştepţi în ploaie, viscol sau soare şi Transurb dă vina pe Primărie pentru lipsa refugiilor. Pe Primărie o doare-n fix în pix!

2. Ai dibuit totuşi unde e staţia. Dar cum îţi dai seama când vine autobuzul? În afară de câteva staţii centrale, nu există grafice de transport afişate în staţii. Te duci şi aştepţi sau întrebi un altul care aşteaptă ca şi tine. În răspunsul primit pe mail pe data de 03.11.2016 mi se scria: Stimata doamna, am demarat procesul de afisare in statii a programului de transport si pana la jumatatea lunii noiembrie, acesta urmeaza sa fie afisat in fiecare statie, cu timpii aferenti. Ghici ce? Nu l-au afişat nici până azi!!

3. Autobuzele întârzie. 3, 7 sau chiar 10 minute. Ori trec mai devreme cu tot atâtea minute. Dacă mergi pe un traseu cu frecvenţă mai rară ai toate şansele să aştepţi o oră în staţie. Trimiţi apoi un mail de reclamaţie şi primeşti răspuns „In urma verificarilor prin GPS, autobuzul pe care dvs. il asteptati a trecut prin statia Tiglina II cu cateva minute mai devreme. Conducatorul auto va fi sanctionat conform regulamentului intern.”

4. Programul mijloacelor de transport se schimbă foarte des! În decurs de un an am printat de vreo 4 ori alte grafice de transport

5. Vara sunt mai puţine autobuze şi tramvaie pe traseu pe motiv că… intră elevii în vacanţă. Adică ăia de merg gratis!

6. Întârzii la birou pentru că… autobuzele se strică. Mi s-a întâmplat ca un bou de şofer să ia o bordură la McDonald’s şi să nu mai poată pleca. Sau să nimeresc un autobuz care a venit stricat pe straseu şi nu putea deschide uşile.

7. În autobuze plouă. Atunci când plouă afară, plouă şi înăuntru. Nu închide umbrela, vei avea nevoie de ea!

8. Şoferii sunt ţâfnoşi, vorbesc urât şi chiar înjură călătorii. Am asistat la o asemenea scenă şi am trimis încă o sesizare, ca să nu pierd locul întâi în topul celor mai înflăcăraţi fani 🙂 „conducatorul auto de pe autobuzul cu numarul de inamtriculare GL 09 YNL, care a deservit traseul nr.27 in data de 03.02.2017, a fost reinstruit cu privire la comportamentul fata de publicul calator.”

9. Site-ul Transurb este o glumă proastă. Este dificil, învechit, nu are search…

10. De aplicaţii pentru mobil aţi auzit oare??

11. Comunicarea Transurbului e de rahat. Modificările pe trasee sunt anunţate pe site-ul lor de rahat şi în presă. Dar deştepţii de ei nu le afişează în staţii şi/sau în autobuze. Dacă nu citeşti ziaru’… eşti mort!

12. Aţi văzut hărţile ţiplate lipite în unele autobuze? Asta e un fel de culme a prostiei. Adică eu, dacă vreau să ajung în Barieră şi nu ştiu cu ce… urc într-un 102 plin cu hărţi, îmi cumpăr bilet şi încep să citesc pe pereţi până descopăr care e traseul magic? Unde mai pui că nici astea nu-s actualizate…

13. Pentru bilete şi abonamente stai la coadă mult şi bine. Pentru că birocraţie. Pentru că ăştia care-şi cumpără abonament cu 1 leu aşteaptă câteva minute să fie trecuţi în tabele şi tabelaşe. Iar tu, care dai de 50 de ori mai mult, aştepţi după gaşca de elevi şi pensionari. Nu, nu poţi face abonament pe un an sau măcar pe 6 luni, ca să scapi de chin. Şi nu, nu poţi plăti cu cardul!!

Am scris de multe ori „autobuz” în textul ăsta pentru că eu îl văd zi de zi. La fel de bine poate fi şi un melc-troleibuz sau un dino-tramvai. Cert este că tot ceea ce ţine de Transurb este de o calitate îndoilenică. Iar lista rămâne deschisă. Mai sunt lucruri de adăugat, mai e jeg, mai sunt mirosuri, mai sunt afişaje care lipsesc. Şi mai durează până când transportul în comun va fi o alternativă pentru cei care merg astăzi cu maşina. Şi nu invers!

În primul an de dus şi-adus oamenii, Transurb primeşte zmeura de aur. Şi-un semn de bătaie pe obraz pentru zecile de minute risipite în staţii, pentru ploile nestingherite care curg peste călători, pentru banii mulţi cheltuiţi pe taxi-uri pe motiv că „cine ştie când dracu’ vine autobuzul ăla”.

Înainte de a vorbi despre alternative mi-ar plăcea să vorbim despre respect. I-am întrebat pe cei de la Transurb în toate mailurile – mai în glumă, mai în serios – dacă ei merg cu autobuzul. Desigur că au ocolit de fiecare dată întrebarea asta. Şi aici cred că este problema cea mare. Câtă vreme cei care decid în această firmă de transport în comun nu sunt puşi în situaţia de a vedea efectele propriilor decizii, degeaba mai încearcă marea cu degetul.

Şi mi-e teamă ca nu cumva să mai număr câţiva ani până când prima mea grijă de dimineaţă să nu mai fie autobuzul… A trecut sau n-a trecut!?

Citeşte şi Du-mă acasă măi… Transurb // Jurnal de călătorie forţată

2 Replies to “1 an de Transurb şi 13 motive pentru care mi-a scos peri albi”

  1. Un articol „de mare finețe” scris de nu știu cine…..

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.