între noi fie vorba

blog din întâmplări și păreri răzlețe

Chiar există cursuri de înot pentru adulți în toată firea!

Trecusem de 30 de ani cu frica de apă în sânge şi doar cuvântul „înot” mi se părea îngrozitor. Chiar şi de pe uscat. L-am pus mereu pe acelaşi raft cu urcatul în copaci sau cântatul la acordeon. Imposibil de realizat! Până când, de la o vreme, a tot început să apară pe buzele medicilor ca o recomandare terapeutică. Aşa că… uite-mă la apă!

Cum te hotărăşti să te apuci de înot?

Repede! Nu sta prea mult pe gânduri. Dacă totuşi vrei să rumegi ideea, după o documentare pe google sau pe youtube, vei descoperi o groază de beneficii. Înotul este unul dintre sporturile cele mai complexe, care măreşte flexibilitatea muşchilor şi rezistenţa oaselor. Şi este cel mai eficient din punct de vedere al raportului dintre efortul depus şi caloriile arse. Iar dacă mai ai şi ceva dureri de spate sau junghiuri, din cauza posturilor la job, atunci e musai!

Există bazine de înot la mine în oraş?

Va trebui să faci un research pentru a afla care îţi sunt opţiunile. În unele localități vei găsi bazine olimpice, în altele există bazine terapeutice și mai ai șanse destul de mari să găsești piscine private la sălile de fitness, la hoteluri sau cluburi de înot. Chiar și bazinele pentru copii sunt o alternativă extrem de bună pentru cei care nu au habar să înoate (eu am fost la cursuri de înot pentru adulți în unul de tipul ăsta, amenajat ”pentru copii”, cu adâncimea de 1,60 metri). Și mai poți profita de sezonul de vară, când ai șanse să găsești și unele ștranduri care oferă cursuri de înot.

Cum anume te apuci de înot?

Dacă ai prieteni sau colegi care merg deja la înot îţi va fi mai simplu să ceri recomandări despre instructori, bazine şi alte informații utile despre cursuri de înot pentru adulți. Dar chiar şi dacă nu îi ai, internetul îţi oferă cam toate informaţiile de care ai nevoie. Cam toate bazinele și piscinele au acum pagini de facebook sau instagram și site-uri proprii.

Să îţi vând un pont? Dacă nu te simți suficient de ambiţios sau ai tendinţa să renunţi repede, mai caută o persoană cu care să mergi la cursuri. Şi al doilea pont? E din cărţi: nu lipsi de la vreuna dintre primele 4 lecții. Astfel îți vei forma o nouă rutină și ai şanse mai mari să te ţii de treabă până la capăt.

Ce echipament trebuie să ai la bazin?

1. Costum de baie. Probează-l, musai – dacă ești de sex feminin – ridică brațele, arcuiește-ți umerii, ridică lateral câte un picior, asigură-te că nu te ține pe nicăieri. Ca să te poți concentra pe mișcările din apă, nu pe un elastic care te roade

2. Ochelari de înot. Îi găseşti la magazinele cu profil sportiv (Decathlon, Sportisimo, Inter Sport etc.) sau chiar și în Auchan, Careffour… Ideal ar fi să îi vezi şi să îi probezi, să se potrivească cu forma feţei tale şi să nu te jeneze. Dar sunt șanse să nu îi nimerești din prima pe cei potriviți, deci nu cheltui prea mult pe ei.

3. Cască. Din material textil, din cauciuc… nu prea contează. Chiar vrei să înoţi fără să te uzi?

3bis. Dopuri de urechi sau clips pentru nas – dacă ai probleme cu apa intrând în aceste orificii 😀

4. Șlapi din plastic, cu care vei merge de la vestiar la bazin şi apoi la duş. Nu e musai să fie noi, poate ai deja o pereche.

5. Prosop. Sau prosoape. Sau halat. Cele din microfibră sunt tare eficiente și ușoare

6. Gel de duş, șampon, chestii din astea

7. O pungă în care să îți pui toate lucrurile ude, eventual. Să nu lași o dâră de apă în timp ce mergi pe stradă :))

8. O sticlă cu apă. Incredibil sau nu, s-ar putea să ţi se facă sete. Şi nu e chiar recomandat să bei din bazin!

La fel ca în orice alt sport, evită să arunci banii pe cine ştie ce echipament minune. Găseşti costume de înot, accesorii şi ochelari relativ ieftini, poţi folosi șlapii cu care mergi vara la plajă, iar prosoapele le poţi lua din dulap. Abia după ce reuşeşti să îndrăgeşti înotul te poţi documenta despre un echipament mai bun și să investești mai mulți bani.

Recomandări

Primul meu sfat e să faci ceva gimnastică înainte de a intra în bazin. Ori acasă, ori în vestiar, sau chiar ambele. Cu cât eşti mai în formă atunci când te apuci de învăţat, cu atât ai şanse mai mari de reuşită. Şi febră musculară mai blândă.

De asemenea, este important să iei o gustare care să îţi dea energie, dar undeva cu 40-60 de minute înainte de bălăceală, nu înainte să intri în bazin! Şi să bei apă apă suficientă, pentru că deshidratarea favorizează apariţia cârceilor. Care nu-s deloc plăcuţi în bazin!

O altă recomandare, scrisă pe toţi pereţii, este să faci duş înainte de a intra în bazin. Asta pentru că rolul apei din el nu este nicidecum de a-i spăla pe înotători… Și aş adăuga insistent să faci duş şi imediat după, ca să dai jos clorul de pe tine.

Beneficiile înotului

Păi… dormi foarte bine după bălăceală! Iar lista beneficiilor este atât de lungă încât nu pricep de ce nu suntem obligaţi prin lege să învăţăm să înotăm. Înotul are grijă de inimă, de circulaţia sângelui, de plămâni, de oase, de încheieturi, de muşchi. Este responsabil cu relaxarea şi arde multe calorii. Iar mie mi-a fost recomandat ca să scap de durerile de spate şi de cele de genunchi. Şi până acum face o treabă foarte bună!

Despre frica aia de care povesteam la început? După 10 şedinţe de înot era tot acolo, undeva. Din ce în ce mai mică. Dar am mers la cursurile de înot pentru adulți până am învățat mai multe stiluri, am scăpat de accesoriile ajutătoare și am reușit să fac mai multe lungimi de bazin fără să gust din apă 😀

Aaa, era să uit! Da, e apa caldă în bazin. Aproape că poţi sta în chiloţi ;))

Foto: shutterstock

Ana Elisabeta Beliu

3 thoughts on “Chiar există cursuri de înot pentru adulți în toată firea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top