Tu ce mână folosești pentru deschiderea portierei? Stânga? Dreapta? Ambele? Te-ai întrebat vreodată dacă procedezi corect? Sau ai văzut vreun accident provocat de o portieră deschisă brusc?
Mergeam recent pe un trotuar din cartier, cu gândurile mele, cu pasul meu grăbit. Mai trecusem de zeci de ori pe acolo, l-aș putea străbate și cu ochii închiși. Doar că de data asta, trecând pe lângă o mașină parcată lângă bordură, am scăpat milimetric de a fi în postura de a-ți povesti despre pietonul lovit de portiera șoferului. Deschisă brusc, deasupra trotuarului îngust, fix în momentul în care treceam eu.
Vizualizează scenariul, te rog. Un pieton pășind pe calea lui, regulamentar, ca să vorbim în limbaj rutier. Și un șofer care… ce? A fost complet lipsit de atenție la deschiderea portierei! Cu ce mână crezi că și-a deschis el ușa?
Mai demult, la începuturile mele în ale pedalatului, Mihai mă atenționa adesea să fiu foarte atentă când trec pe lângă mașinile oprite. N-am prea asimilat avertismentele lui până în ziua în care am văzut chiar în fața mea un biciclist zburând peste portiera unei mașini, deschisă brusc. Avea și rucsac de delivery în spate, bietul de el.
Vizualizează și scenariul ăsta, te rog. Un biciclist asigurându-se în stânga, semnalând și încadrându-se pe lângă o mașină oprită. Izbit agresiv de o portieră deschisă brusc în dreapta lui! De către un șofer care… ce? A fost complet lipsit de atenție la deschiderea portierei! Cu ce mână crezi că și-a deschis și personajul ăsta ușa?
Ce spune Codul Rutier?
”Pe timpul opririi sau staţionării pe un drum public este permisă deschiderea portierelor autoturismului numai după ce conducătorul sau pasagerul s-a asigurat că aceasta manevră nu prezintă pericol pentru ceilalți participanți la trafic” – este specificat în Codul Rutier.
Asta însemnând că tu sau eu sau oricare alt șofer se va uita cu atenție în oglinda portierei lui, asigurâdu-se că nu are vreun pieton sau biciclist în apropiere sau în unghiul mort, pe care să îl lovească atunci când își deschide ușa. Sau vreun alt vehicul, staționat ori în mișcare, clar.
Desigur, regulile sunt valabile și pentru pasageri! Fie că aceștia au sau nu permis de conducere, ori cunosc sau nu legislația rutieră. Pentru că orice portieră poate accidenta (destul de grav uneori!) atunci când este deschisă fără ca cel care o manevrează să verifice dacă e sigur gestul lui pentru cei din afara mașinii.
De fapt, știai că există o metodă recomandată de deschiderea a portierei pentru a evita accidentele?
Metoda provine din Olanda și a fost implementată încă din anii 70’ pentru a preveni accidentele cu bicicliști. Denumită „The Dutch Reach” – este metoda recomandată atât pentru șoferi cât și pentru pasageri – aceea de a deschide ușa mașinii folosind mâna cea mai îndepărtată.
Vizualizează și scenariul ăsta, te rog. Gestul tău de a deschide ușa mașinii cu mâna cea mai începărtată, atunci când vrei să cobori. Care va veni la pachet cu o răsucire a corpului ce te va forța să privești peste umăr și să observi dacă trece vreun pieton sau un biciclist. De asemenea, această metodă te va obișnui să deschizi portiera mașinii mai lent, privind mai cu atenție și atunci când ai geamurile ude sau încețoșate, sau orice alte condiții de vizibilitate scăzută.
Să recapitulăm:
Acum, că discutăm despre asta, pare firesc și eficient, nu?
- De fiecare dată când vei coborâ dintr-o mașină vei deschide ușa folosind mâna cea mai îndepărtată
- Vei deschide ușa lent, asigurându-te că nu accidentezi un pieton ori biciclist sau că nu lovești un alt vehicul
- Le vei explica această metodă tuturor pasagerilor din mașina ta, pentru a preveni accidentele și daunele
Nu cred că există vreun moment în care să ne oprim din învățat. Vreun moment în care să le știm pe toate. Sau vreun moment în care să le fi trăit pe toate.
Din fericire nu povestesc din propria experiență aceste incidente. Nici ca pieton, nici ca biciclist, nici ca pasager, nici ca șofer. Am fost doar foarte pe-aproape de ele și încerc să trag un semnal de alarmă cu acest prilej.
Strada trebuie să devină un loc mai sigur pentru noi toți! Iar unele amănunte pot fi schimbate doar prin educarea gesturilor simple. Tu ce zici?
Foto: Shutterstock
2 thoughts on “Tu ce mână folosești pentru deschiderea portierei de la mașină?”
-
Fain! Bun articol.
Ca și tine, nu am fost implicat în vreun astfel de incident, dar am fost aproape de câteva ori. Și cu portiera deschisă în față, și cu viraje la dreapta fără să se asigure… De parcă privitul în oglinzile e opțional.
Nu știam de The Dutch Reach dar e bună informația, mulțam de articol!-
Eu știam de această recomandare de la cursurile de conducere preventivă, despre care mă chinui de vreo doi ani să scriu. Va urma 😀
-
Lasă un răspuns