între noi fie vorba

blog din întâmplări și păreri răzlețe

Eu alerg la Semimaraton Galaţi pentru „Hai cu noi pe munte!”

Există oameni ale căror vicii sunt liniştea naturii, siluetele munţilor, cântecul de chitară, florile unduindu-se în câmp sau pofta de a umbla kilometri nesfârşiţi. După ce ajungi să-i cunoşti înţelegi libertatea altfel, iar dorul de ducă devine nesecat. Cam despre asta e vorba…

Acum vreun an şi jumătate aflam pentru prima dată despre Clubul Albatros. De pe facebook. O prietenă m-a invitat la cursurile de educaţie montană „Hai cu noi pe munte!” şi m-am înscris fără să clipesc. Apoi au apărut semne de întrebare. Abia îmi schimbasem locul de muncă, eram ocupată şi mă aflam… la limita vârstei de înscriere. Dar îmi doream de-atâta vreme să cutreier munţii încât momentul ăla nu voia să-mi lase scăpare. Aşa că m-am dat de şapte ori peste cap, m-am dus la cursuri, am mers la aplicaţii, am plecat la munte şi mă tot duc de-atunci încoace atât de des încât făcutul rucsacului e aşa o rutină, ca spălatul pe dinţi.

Răsfoind astăzi pozele din ultimele luni îmi dau seama că viaţa mi s-a schimbat cu totul. Că am îmbrăţişat şi eu sloganul „Niciun weekend acasă!”. Că am adunat atâtea premiere, amintiri şi bucurii încât simt nevoia să mai trec odată peste ele. Şi să le povestesc altora despre ce înseamnă să îţi laşi grijile acasă şi să pleci aiurea prin lume. Fără semnal la telefon.

semimaraton galati 2016
Hai cu noi pe munte! – Semimaraton Galaţi 2016

De ce să alergi şi tu pentru „Hai cu noi pe munte!”?

După ce anul trecut am fost fost „elev” la Hai cu noi pe munte, anul ăsta m-am numărat printre organizatorii proiectului şi printre instructori. Aşa că m-am văzut nevoită să îmi adun toate cuvintele pentru a explica partea mea – cea de conduită pe munte şi în natură. Dar şi pentru a transmite mesajul nescris al Albatrosului şi al iubitorilor de natură, în general.

De ce să alergi pentru „Hai cu noi pe munte!”? Poate pentru că eşti fascinat de natură, de libertate şi – uneori – de mişcare. Dar alegi mereu alte lucruri drept priorităţi. Sau pentru că ne răsfoieşti pozele şi dai necontenit like-uri, fără să ai habar cât e de simplu este să te urci în maşină şi să pleci de-aiurea. Şi pentru că, îndrăznesc să o spun, Albatrosul este una dintre puţinele asociaţii dedicate oamenilor normali, de rând, pentru care nimeni nu iese în faţă să militeze.

Ne-am gândit şi am discutat înainte de a înscrie proiectul printre cauzele Semimaratonului. Inevitabil, ar putea exista persoane care ar putea crede că strângem bani pentru a merge la munte. Să vă explic. „Hai cu noi pe munte!” va fi anul viitor la cea de-a 5-a ediţie, iar banii pe care ne-am propus să îi strângem vor ajuta la educarea a câtorva zeci de persoane. Albatrosul are deja în spate câteva generaţii de „absolvenţi”, iar interesul pe care l-am văzut anul ăsta ne încurajează să extindem proiectul de la an la an. Participarea este gratuită pentru toţi cursanţii, tocmai de aceea avem nevoie de un buget care să susţină toate cheltuielile de pe perioada săptămânilor de cursuri.

De ce alerg eu pentru acest proiect?

Am lucrat de-a lungul anilor şi cu alte asociaţii. Sunt voluntar şi îmi rup oricând din timpul liber atunci când este nevoie să ajut. Ştiu ce înseamnă să oferi fără să aştepţi ceva în schimb. Şi îmi asum categoric alegerea de anul ăsta, aceea de a alerga pentru cauza Albatrosului. Tocmai pentru că ştiu valoarea timpului şi a energiei pe care le economisim fiecare dintre noi. Şi am descoperit singură că, de multe ori, cel mai bun lucru pe care îl putem face cu ele este să le reinvestim în noi înşine.

Susţine alături de Albatros şi „Hai cu noi pe munte” paşii către înălţimi!

Legături: Înscrieri Semimaraton // Albatros Galaţi // Hai cu noi pe munte 2016 //

Ana Elisabeta Beliu

5 thoughts on “Eu alerg la Semimaraton Galaţi pentru „Hai cu noi pe munte!”

  1. Foarte frumos este acest proiect !! Este foarte bine realizat , si ar fi bine , daca oamenii din ziua de azi ar uita putin de griji si s-ar gandi si la alte proiecte.
    Eu de exemplu am inceput de un an de zile sa fac voluntariat pentru un ONG care se ocupa cu combaterea si prevenirea leucemiei din Bucuresti.
    Abia acum la varsta de 39 de ani , imi dau seama cat de importanta este viata si mai ales ce facem in aceasta viata , pentru ca trebuie sa fim in relatie buna cu Dumnezeu , si eu acum spun cu mana pe inima ca sunt o persoana noua , simt ca aceasta schimbare mi-a adus foarte multe satisfactie de sine si multa multumire.
    Numai in urma unui eveniment nefericit in care era sa patesc ceva rau , mi-am dat seama se am incercat sa meditez si sa ma intreb „Oare de ce mi se intampla mie” , „cu ce am gresit eu in trecut” ?
    Sigur ca am facut foarte multe greseli cand eram tanar , fuman foarte mult, uneori consumam si alcool , chiuleam de la scoala , si tatal meu imi spunea „ai grija si nu mai pierde timpul” si eu ca orice persoana si mai ales in adolescenta eram foarte rebel si nepasator cu capul in nori , si apoi am continuat aceasta viata si dupa adolescenta , eram la un moment dat obsedat de anumite lucruri, si desi nu se puteau realiza , si eram constient ca nu se pot realiza , eu incercam ca un disperat , si azi asa,maine asa , au trecut anii si eu nu am facut nimic si nu ascultam de cei care ma sfatuiu ca nu este bine ceea ce fac, pana cand intr-o zi tatal meu a decedat si am ramas singur si nestiind ce sa fac , si mi-a fost foarte greu , a trebuit sa reiau de unul singur totul de la inceput ,si mi-a fost foarte greu si acum imi dau seama cat de important este sa facem niste lucruri bune si utile din timp , pentru ca numai daca ajutam , atunci vom fi ajutati la randul nostru!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top