între noi fie vorba

blog din întâmplări și păreri răzlețe

Galațiul susține educația prin „Fondul de Burse”. Contribuie şi tu!

”Fii gălățeanul care demonstrează că gesturile mici antrenează schimbări majore! Fii gălățeanul care hotărăște să devină mentor pentru un copil care are nevoie de un reper moral, profesional! Fii gălățeanul care dă mai departe din experiența lui! Fii gălățeanul care deschide universul unui copil izolat! Creștem împreună, recunoaștem și respectăm valoarea și potențialul uman, antrenăm schimbarea în bine a comunității prin acțiunile fiecăruia dintre noi”, este doar o parte din îndemnul care însoţeşte proiectul „Fondul de Burse” al Fundaţiei Comunitare Galaţi.

De ce susţin acest proiect? Am avut norocul să văd mai de aproape activitatea unor ONG-uri care, de ani buni, adună bănuţ cu bănuţ pentru a schimba vieţile unor copii. Şi chiar reuşesc! Iar noi, cei care ne-am plâns la şcoală că aveam profesori răi, ghiozdane prea grele sau ore până prea târziu, nu ne-am pus vreodată problema: ce-ar fi fost dacă nu le-am fi avut deloc!?

În 2016, 12 copii au primit sprijin financiar și au văzut cu mirare că există 2 donatori și 6 companii locale cărora chiar le pasă de ei. Că rezultatele lor contează și că marea lor dorință de a merge la școală nu este doar a lor. Fondul de Burse a oferit în anul școlar 2016-2017 (în primul an de desfășurare) 3 Burse de Excelență pentru tinerii cu rezultate foarte bune la învățătură și 9 Burse de Sprijin pentru copiii care provin din familii în dificultate, pentru prevenirea abandonului școlar pentru copii din Galați și din 4 comune din județul Galați (Costache Negri, Cudalbi, Nămoloasa, Costache Conachi). Pe lângă sprijinul financiar, bursierii beneficiază de ședințe de consiliere psihologică, sesiuni de coaching și mentorat.

Mentorii – la mare căutare

”Galaţiul va crește prin implicarea fiecăruia dintre noi, iar recunoștința ajutorului primit și bucuria celui care oferă sunt dovada că doar împreună putem schimba pe termen lung stilul de viață și oferi modele și exemple de viață. Un bursier își va aminti mereu de sprijinul primit pentru a-și vedea visul împlinit iar donatorul sau mentorul acestuia știe că este parte din succesul său și va purta mereu cu el împlinirea lui.”

Educația este cea mai bună intervenție anti-sărăcie!

În 2016, 6 companii și 2 donatori persoane fizice au pus mână de la mână să sprijine 12 copii aflați în situații dificile: Andronic Denisa Sonia, Borcea Rebeca, Capotă Rebeca, Capotă Relu, Dragomir Mihaela, Drăgan Mihaela, Flutur Timotei Natanael, Fotache Nicoleta, Iroveanu Cristina, Moise Ionuț Daniel, Scutaru Ioana, Vîrtosu Mihaela Florentina. De anul trecut bursierii sunt boboci la licee din Galați şi, la rândul lor, se implică și în acțiuni de voluntariat în cadrul proiectelor Fundaţiei Comunitare.

Iată câteva dintre gândurile copiilor-bursieri:

Am sentimentul că nu sunt singură. Privesc înainte și știu că mă așteaptă o mare aventură. Suportul oferit îmi dă încredere că voi putea realiza ceea ce mi-am propus.” Nicoleta Fotache

Fondul de burse a reprezentat pentru mine o șansă de a avea acces la învățământ de mai bună calitate. Fiind dintr-o familie cu posibilități materiale foarte reduse, ar fi fost foarte greu să vin la liceu în Galați. Cel mai probabil aș fi rămas la cursurile care se făceau în comună. Cu banii primiți am putut achita căminul, cumpăra haine şi rechizite, toate necesare pentru a studia. Acum sunt la un profil care îmi place: industria alimentară. Vă mulțumesc pentru că mi-ați mărit considerabil șansele și vă sunt recunoscător pentru sprijinul acordat!” Timotei Flutur

Îmi doresc din tot sufletul să beneficiez de această bursă deoarece m-ar ajuta foarte mult să urmez un liceu, devenind astfel cineva în viață și construind familiei mele un viitor cât mai bun.” Rebeca Borcea

Visul meu este să ajung medic legist, să îmi las o amprentă în lume. Mulți îmi spun că această profesie nu este pentru fete, că este foarte grea și că trebuie să înveţi foarte mult. Însă eu merg pe principiul dacă alții au reușit trebuie să reușesc și eu. Dar pentru a-mi împlini visul am nevoie de fonduri. Am mediile necesare pentru a intra la un liceu potrivit, însă părinții mei nu își permit să mă țină la școală. Din cauza situației financiare toate așteptările mele ar putea fi ruinate. Însă voi sunteți o rază de speranță pe care nu mă așteptam să o văd. Vă sunt recunoscătoare pentru că am avut pentru prima dată șansa la o bursă.” Rebeca Capotă.

Meritele dezvoltării mele educaționale sunt ale profesorilor și în primul rând ale mamei mele care a făcut mari sacrificii. Din acest motiv am luat decizia să aplic la bursa de excelență oferită de Fundație, pentru a putea acoperi câteva din cheltuielile anuale pe care le avem. Mai ales că dorința mea este de a merge la un liceu prestigios pentru a-mi continua studiile și pentru a-mi forma un viitor este foarte mare.” Mihaela Drăgan.

Creșterea vertiginoasă a sărăciei în rândul copiilor nu rănește doar prezentul acestora, ci le pune o piedică și în viitor, ajungând să aibă handicapuri emoționale. Traiul într-un mediu cu posibilități financiare reduse afectează starea de bine a copilului și dezvoltarea sa, dar îi limitează și oportunitățile de viitor sau succesul academic. Acești adolescenți chiar au nevoie de cunoștința și experiența de viață pe care eu și restul echipei din FCG puteam să le-o oferim. Şi, nu în ultimul rând, de susţinerea noastră, a comunității. Pe tot parcursul interacțiunii noastre, viețile lor și ale noastre s-au schimbat” spune Cristina Floroiu, managerul programului Fondul de Burse.

Și tu poți susține Fondul de Burse

Vrei și tu să te implici, să fii donator, mentor, să oferi din experiența personală sau să oferi sprijin moral unui mic bursier? Este alegerea ta cât şi cum vrei să dăruieşti acestui proiect. Contactează Fundaţia Comunitară pentru a discuta cu ei despre sprijinul pe care îl poţi oferi acestui proiect. Date de contact: Str. Portului, Parcul de Soft, nr. 23, camera 503; 0336 401 026, 0740 20 82 69, amalia@fundatiacomunitaragalati.ro

Promovează campania pe paginile tale de socializare şi, mai ales, povesteşte-le despre acestor proiect celor care crezi că ar putea să ajute. Cu cât mesajul ajunge la mai multe persoane, cu atât vom ajuta să schimbăm semnificativ viețile unor copii care învață excelent sau care vor să își continue studiile, dar familiile nu îi pot susține.

Şi nu uita că fiecare gest, donaţie, încurajare sau gând bun poate contribui la viitorul mai bun al unui copil prin Fondul de Burse.

Ana Elisabeta Beliu

One thought on “Galațiul susține educația prin „Fondul de Burse”. Contribuie şi tu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top