Știai că temperaturile scăzute îți îngheață glucometrul și testele? Dacă vei încerca să îți verifici glicemia după expunerea la frig aparatul îți va afișa o eroare. Poate că ai pățit asta deja, poate că nu… Dar există metode prin care poți preveni aceste situații.
Intervalele termice de utilizare a glucometrului
Dacă ești utilizator de glucometru, ar fi bine să cauți intervalul termic de funcționare al aparatului și a bandeletelor de testare pe care le folosești. Ca exemplu, glucometrul folosit de mine are specificat intervalul de 5-45° Celsius. Iar testele compatibile cu el au intervalul de 0-30° Celsius.
Dar probabil că cel mai simplu ar fi să verifici prognoza, înainte să pleci de acasă, și să iei măsuri de precauție atunci când temperaturile încep să tindă spre 0°. Și, evident, mai ales atunci când sunt negative.
Mențiune
Ca și la celelalte articole din sfera asta, menționez că nu am vreo calificare medicală sau tehnică. Sunt doar un pacient care a trecut prin multe peripeții și povestesc din experiența mea. Îți recomand și chiar insist să verifici orice informație și din alte surse, să cauți documentații oficiale și/sau să discuți cu medicul tău despre orice ai avea nevoie să lămurești.
Cum se comportă glucometrul în frig, când ieși în oraș
Nu știu alți pacienți cu diabet de tip 1 cum sunt, dar eu nu prea plec de acasă fără glucometru. Fie că iau mașina, autobuzul sau merg pe jos, fie că plec la o plimbare scurtă, la sală, la cumpărături, la o petrecere… Folosesc în permanență și senzor de monitorizare a glicemiei, însă mă simt în siguranță să am și glucometrul. În caz de nevoie…
Și nu de puține ori mi s-a întâmplat să îmi dau seama că e prea rece pentru el, că primesc eroare la testare și că îl am degeaba la mine. Așa că vine întrebarea:
Ce facem iarna cu glucometrul și cu testele?
- Uneori nu este suficient să le ții într-o geantă. Aceasta nu va izola termic suficient de mult cât să îți ferească glucometrul și flaconul de teste de ”îngheț”
- Dacă stai mai mult timp pe afară, în frig, le poți pune într-un buzunar interior al hainei sau în buzunarele exterioare, dacă sunt bine căptușite. Ori în buzunarele pantalonilor sau ale unui hanorac. Dar asigură-te că nu există riscul să le pierzi
- Dispozitivul de înțepare, suportul glucometrului și alte accesorii pot fi rămâne în geantă, la temperaturi scăzute
- În cazul în care s-a întâmplat totuși ca glucometrul și/sau testele să ”înghețe”, metoda cea mai simplă ar fi să le lipești de piele, sub o bluză sau sub marginea pantalonului. În 15-20 de minute ar trebui să fie ok
- Atenție! Dacă încerci utilizarea glucometrului afară, pe o temperatură de sub 0° Celsius, sunt șanse să îți dea eroare chiar dacă l-ai ținut la cald până atunci, din cauză că se va răci foarte rapid în timpul manevrării
- Atenție mare și la degetele înghețate. Chiar dacă ai ținut glucometrul și testele la cald, s-ar putea să obții tare greu picătura de sânge, atunci când ai mâinile foarte reci. Freacă-ți degetele intens pentru a le încălzi, înainte de înțepare
Glucometrul și sporturile de iarnă
Dar provocarea cea mai mare este atunci când știi sigur că vei petrece mult timp pe afară, în frig. Pe pârtie, pe un patinoar în aer liber, în drumețiile pe timp de iarnă, la alergat… sau orice altă activitate ar mai putea fi adăugată pe lista asta.
Pe lângă precauțiile și sugestiile menționate anterior, atunci când vine vorba de activități în aer liber una dintre opțiunile cele mai practice ar fi utilizarea unei borsete compacte, care să stea mereu lipită de corp. Avantajele fiind că acolo încape și insulina și că poate fi poziționată după preferințe – pe abdomen, în spate, pe lateral, pe piept etc.
Mai sunt și diverse tipuri de încălzitoare – de unică folosință sau reutilizabile – pe care eu una le-am folosit și pentru glucometru. Dar le menționez doar ca alternativă de testat, în condiții safe, atât din ca temperatură emanată cât și ca durată de încălzire. Căci ele funcționează doar pe un interval de timp limitat, după care devin la fel de reci și inutile ca și un glucometru înghețat.
Concluzii
Nu am informații dacă degerăturile glucometrului îi afectează funcționarea pe termen lung. Al meu a suferit multe episoade de frig, dar a trecut cu brio testele de acuratețe.
Ar fi bine să ai la tine mereu rezervele de dulce, ca să poți preveni orice hipo. Pentru că glicemia ar putea să îți scadă mai rapid în contextul efortului pe vreme rece.
Dar peste toate astea, fiecare învață din experiențele și belele lui. Ține minte ce pățești și evită situațiile neplăcute 😀
–
Îmi poți scrie dacă sunt amănunte care poate mi-au scăpat. Și m-aș bucura să lași un comentariu dacă ți-a fost util articolul. Îți mulțumesc!
Descoperă mai multe la între noi fie vorba
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.