între noi fie vorba

blog din întâmplări și păreri răzlețe

Iubesc iarna… very muci

Ştii ce e cel mai nasol când ieşi la plimbare pe timp de viscol? Nu faptul că ţi se afundă picioarele până la genunchi în nămeţi, nici că-ţi îngheaţă pleoapele înlăcrimate, nici că respiraţia funcţionează doar prin fular. Nu e chiar atât de cumplit nici că îţi amorţesc de frig degetele în mănuşi, nici că trotuarele s-au pierdut sub deşerturi de zăpadă, nici că mergi mai mult cu spatele ca să poţi înfrunta viscolul. Nu e sfârşitul lumii nici când aluneci pe ipotetice trepte îmbrăcate în alb, nici când îţi scăpi capacul obiectivului în zăpadă. Nu poate fi decât haz de necaz să ţi se termină bateria când ţi-e lumea mai dragă, să te claxoneze o maşină că mergi pe mijlocul drumului sau să îţi îngheţe sticla cu apă (ştiu, cine bea apă iarna!?). Nu, nu e naşpa să aştepţi în staţie cinşpe’ minute, nu e aiurea să escaladezi munţi de zăpadă la traversare, nu e capăt de lume că-ţi intră neaua în ghete. Şi nu e decât haios să cazi şi să nu-ţi pese, că oricum pici pe moale! 

Mă, da’ ştii ce e cel mai nasol pe timp de viscol? Mucii, mă! Ăia care se curg, în cel mai fericit caz, la câte zece minute. Ăia care nu te lasă să respiri când şi aşa respirai aproape imposibil. Mucii ăia pe care i-ai lăsa indiferent să ţi se scurgă în voie, da’ n-ai oglinda la tine să vezi cum îţi şade cu ţurţuri la nas. Şi scoţi o mănuşă – dacă eşti îndemânatic, sau pe ambele – dacă ai debit prea mare, pregăteşti o batistă de hârtie şi îţi lepezi secreţiile nazale. Pui mănuşa(ile) la loc şi cauţi cu privirea un coş de gunoi. La trei nămeţi depărtare, nord-vest. Bagi batista în buzunar şi îţi vezi de drum. Idem, idem, idem… indiferent de câte mâini ocupate ai avea, de cât de gros e omătul, de cât de tare bate vântul. Mă, dacă n-ar fi fost mucii, străzile ar fi fost astăzi pline de oameni, nu!?

Ana Elisabeta Beliu

9 thoughts on “Iubesc iarna… very muci

 1. treaba asta cu zapada care pica frumos si feeric, derdelus si fular inghetat e simpatica undeva in decembrie. pe perioada cat mai limitata.gen 24-31.
  in afara perioadei e schizofrenie paranoida cu retard sever.
  plus ca, la un moment dat se si dezgheata.

  1. Io mă prefer aşa, paranoică şi retardată, decât ofticată că ninge în miez de Gerar. Plus că purtând de ani buni ghete (în adevăratul sens al cuvântului) mă doare fix în p…ix de fleoşcăiala de după.

  2. vorbim impreuna si ne intelegem separat.
   eu de iarna ziceam ca e cu probleme, nu de tine.
   ca nu-s Freud sa bag diagnostice.
   ca parca e mai frumoasa in decembrie cu zapada si alea alea.
   lasa grenada jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top