Întâlnirea cu Lacul Cuejdel nu poate fi decât o surpriză pe care să o savurezi cu toate simțurile. Să admiri sălbăticia și liniștea care o înconjoară. Să te bucuri de frumusețea neasemuitului și să-i porți recunoștință naturii neobosite.
L-am căutat în treacăt pe hartă, fără să insist pe poze sau alte detalii. Aveam încredere în prietenii de prin părțile locului care ne invitaseră la drumeție, plus că era toamnă și urma să umblăm prin pădure… Ce altceva ți-ai fi putut dori în miez de octombrie decât să pornești în căutarea unui lac aflat în mijlocul pădurii de foioase?
Vezi ruta sau descarcă GPX de pe linkul de mai jos de Strava
Drumul spre Cuejdel traversează comuna Gârcina, aflată imediat lângă Piatra Neamț. După ce treci de satul Cuejdiu continui încă vreo câțiva kilometri pe drumul forestier destul de bun, până în dreptul unei bariere, pe partea dreaptă a drumului, unde ai suficient loc de lăsat mașina. De acolo începe mersul pe jos, pe marcajul cu cerc roșu.
Pare lin la început, ai crede că pornești la o plimbărică, cu mâinile în buzunare. Doar că pe alocuri mai dai de unele porțiuni cu urcuș abrupt, unde pulsul crește accelerat. Treci pe lângă niște ochiuri cu apă, simpatice și ele, dar foarte micuțe, și continui să mergi pe drumul forestier până când începi să zărești printre copaci întinderea de apă cea mare, în partea stângă.
De la drumul forestier găsești poteci care coboară pe malul Lacului Cuejdel. Poți umbla de jur împrejurul lacului, pe mal, te poți minuna de peisajul mirific și îl poți fotografia din toate unghiurile. Seamănă cu Lacul Roșu, la prima vedere, datorită trunchiurilor de arbori care străpung luciul apei; mărturie a faptului că și acolo a fost cândva pădure. Doar că aici ai parte de sălbăticie și de liniște neatinsă de muzică sau trafic. Locului te face să zâmbești de uimire și să îți umpli ochi de frumusețea neatinsă de oameni.
Deși este un traseu relativ scurt și ușor de parcurs, este potrivită încălțămintea cu talpă aderentă, rezistentă la apă, pentru că vei întâlni porțiuni cu noroi sau pâraie. Este bine să ai la tine și o gustare, plus apă de băut, pentru că nu vei găsi vreun izvor. Și nu uita să iei înapoi cu tine orice ambalaj, hârtie, coajă, sticlă sau orice altceva ai mai avut prin ruscsac…
Nu luați decât fotografii. Nu lăsați decât urmele pașilor.
Istoria Lacului Cuejdel
Lacul Cuejdel se află în Munții Stânișoarei și este unul dintre cele mai mari lacuri de baraj natural din România. Lacul a început să se formeze în anul 1978, luând naştere pe cursul mijlociu al pârâului Cuejdel, prin surpări şi alunecări succesive de teren. În 1991 a avut loc o nouă alunecare masivă în urma căreia barajul, natural format, a blocat întreaga vale și a condus la acumularea unei mari cantităţi de apă, formând lacul pe care îl vedem de astăzi.
Formarea Lacului Cuejdel a dus la schimbarea ecosistemului și la crearea unui microclimat specific, care prezenta un interes ştiinţific ridicat. Drept pentru care în anul 2004 s-a înfiinţat Rezervaţia Naturală Lacul Cuejdel, o arie protejată de interes național menită să conserve habitatele naturale, flora și fauna sălbatice de aici.
One thought on “Rezervația Naturală Lacul Cuejdel – locul mirific de lângă Piatra Neamț”