Unde iei lecţii de înot când eşti adult în toată firea?

lecţii înot Galaţi

Mă apropiam de 30 de ani cu frica de apă în sânge şi doar cuvântul „ înot ” mi se părea îngrozitor. Chiar şi de pe uscat. L-am pus mereu pe acelaşi raft cu urcatul în copaci sau cântatul la acordeon. Imposibil de realizat! Până când, de la o vreme, a tot început să apară pe buzele medicilor ca o recomandare terapeutică. Aşa că… uite-mă la apă!

Cum te hotărăşti să te apuci de înot?

Repede! Nu sta prea mult pe gânduri. Dacă totuşi vrei să rumegi ideea, după o documentare pe google vei descoperi o groază de beneficii. Înotul este unul dintre sporturile cele mai complexe, care măreşte flexibilitatea muşchilor şi rezistenţa oaselor. Şi este cel mai eficient din punct de vedere al raportului dintre efortul depus şi caloriile arse. Dacă mai ai şi ceva dureri de spate din cauza statului la birou, atunci e musai!

Cum te apuci de înot?

Dacă ai prieteni sau colegi care merg deja la înot, îţi va fi mai simplu să ceri recomandări despre intructori, bazine şi alte chestii utile. Dar chiar şi dacă nu îi ai, internetul îţi oferă cam toate informaţiile de care ai nevoie. Să-ţi vând un pont? Dacă nu eşti destul de ambiţios şi ai tendinţa să renunţi repede, mai caută o persoană cu care să mergi la cursuri. Şi al doilea, din cărţi: nu lipsi de la niciuna din primele 4 ore. Ai şanse mai mari apoi să te ţii de treaba asta până la capăt.

Sunt bazine în oraş?

Cele mai cunoscute din Galaţi, de care probabil ai auzit deja, sunt Baia Comunală şi Delfinul. Apoi am mai aflat de Viva Club şi Piticot. Din informaţiile obţinute de mine, toate cele patru au programe de iniţiere pentru adulţi. Cum am ales eu? Am eliminat din prima Viva şi Delfinul pentru că sunt prea departe. Oricâte recomandări ar primi, nu am atâta timp disponibil să traversez oraşul în vreo direcţie. M-am orientat inţial spre Baia Comunală şi chiar îmi pregătisem rucsacul ca să merg la prima oră acolo. Doar că mă incomoda programul cursurilor: de la 8:00 sau de la 17:00. Oricum făceam, ori întârziam la birou ori trebuia să plec mai devreme ca să ajung la bălăceală. Şi am aflat în ultima clipă de bazinul de la Piticot, care este foarte aproape de mine şi are ore de la 19:00. Numai bun să trec pe acasă, să mănânc, să mă schimb şi să-mi iau echipamentul. 

Dacă eşti din alt oraş va trebui să faci un research pentru a afla care îţi sunt opţiunile.

Apropo de echipament… ce trebuie să ai la bazin?

1. Costum de baie. În timp o să-ţi cumperi mai multe, doar ca să nu apari mereu cu aceeaşi culoare 🙂 2. Ochelari de înot. Îi găseşti la magazinele sport din mall, prin Decathlon, în Auchan, Careffour… Ideal ar fi să îi vezi şi să îi probezi, să se potrivească cu forma feţei tale şi să nu te deranjeze pe undeva. 3. Cască. Din material textil, din cauciuc… Nu prea contează. Chiar vrei să înoţi fără să te uzi? 4. Papuci cu care vei merge de la vestiar la bazin şi apoi în duş. 5. Prosop. Sau prosoape. Sau halat. 6. Gel de duş. 7. O pungă în care să pui toate chestiile ude. Că doar n-o să le bagi în geantă aşa direct… 8. O sticlă cu apă. Incredibil sau nu, s-ar putea să ţi se facă sete. Şi nu e chiar recomandat să bei din bazin.

La fel ca în orice alt sport, evită să arunci banii pe cine ştie ce echipament de la bun început. Găseşti costume de înot până în 50 de lei, găseşti şi ochelari relativ ieftini, poţi folosi papucii cu care mergeai vara la plajă, iar prosoapele le poţi lua din dulap. Abia după ce reuşeşti să te îndrăgosteşti de sportul ăsta te poţi documenta despre un echipament mai bun.

Cât costă orele de înot?

Abonamentul pentru adulţi ales de mine, cu instructor, este de 200 de lei pentru 8 ore. Adică două pe săptămână. La fel este şi la Baia Comunală. La Viva şi Delfinul nu am idee…

Recomandări…

Sfatul meu este să faci ceva gimnastică înainte de a merge la înot. Cu cât eşti mai în formă atunci când te apuci de învăţat, cu atât ai şanse mai mari de reuşită. Şi febră musculară mai blândă. De asemenea, este important să mănânci ceva zdravăn înainte, care să îţi dea energie. Şi să bei apă apă destulă, pentru că deshidratarea favorizează apariţia cârceilor. Care nu-s deloc plăcuţi în bazin… O altă recomandare, scrisă pe toţi pereţii, este să faci duş înainte de a intra în bazin. Asta pentru că rolul apei din el nu este de a-ţi spăla jegul. Aş adăuga să faci duş şi după, ca să dai jos clorul de pe tine.

Beneficiile înotului

Păi… dormi bine după bălăceală! Iar lista beneficiilor este atât de lungă încât nu pricep de ce nu suntem obligaţi prin lege să învăţăm să înotăm. Înotul are grijă de inimă, de circulaţia sângelui, de plămâni, de oase, de încheieturi, de muşchi. E responsabil cu relaxarea şi arde multe calorii. Mie mi-a fost recomandat ca să scap de durerile de spate şi de cele de genunchi. Şi până acum face o treabă foarte bună!

Despre frica aia de care povesteam la început? După 9 şedinţe de înot e tot acolo, undeva. Din ce în ce mai mică. Şi-o să mă lupt cu ea până va fi o amintire. Pentru că da, poţi să înveţi să înoţi şi după ce vei fi schimbat deja trei buletine!

Aaa, era să uit! Da, e apa caldă în bazin. Aproape că poţi să stai în chiloţi 😉

2 Replies to “Unde iei lecţii de înot când eşti adult în toată firea?”

  1. […] de ce anume nu îți iese o mișcare. Nu te împotrivi! Pe internet găsești o sumedenie de articole, imagini și filmulețe explicative care ți-ar putea fi de folos. Desigur, nu există rețeta […]

  2. […] începi lucruri în decembrie, chiar şi pe 27. O carte, un fular, un articol pe blog, o dietă, mişcare… sunt sigură că găseşti o mie de idei. Pentru că am învăţat – din întâmplare, […]

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.