Dacă ai găsit acest articol înseamnă că faci parte din gașca celor care lucrează ore în șir la birou și se confruntă cu dureri de spate. Așa-i? Te gândești să începi să lucrezi de pe o minge, la birou, și să renunți la scaunul acela care pare să îți provoace tot disconfortul. Sau ai deja o minge sub fund, dar nu mai pare o idee atât de bună ca la început…
Când am scris prima dată acest articol aveam trei luni de când renunțasem la scaun și lucram șezând pe minge. Între timp au trecut patru ani. Nici nici nu am căzut de pe minge, nici nu s-a spart, nici nu am renunțat la ea. Dar simt nevoia să vin cu update-uri și alte amănunte despre ce înseamnă această experiență pe termen lung.
De unde vin durerile de spate?
Durerile de spate ori senzația de disconfort în zona cervicală sau lombară le sunt cunoscute tuturor celor care lucrează ore în șir la birou. Uneori le tratăm cu indiferență, alteori mergem la medic și primim recomandare pentru tratament și fizioterapie. Dar pentru a scăpa definitiv de ele trebuie să ne concentrăm pe a trata cauza și nu efectul.
Durerile și junghiurile nu pot fi puse pe seama scaunului de la birou. Ele apar din cauze multiple, pe care ar trebui să le analizăm fiecare în parte: încordare, postură nepotrivită, pauze prea puține, scaun prea înalt sau prea scund, birou prea înalt sau prea scund, brațe atârnate pe marginea biroului, monitor așezat la o înălțime nepotrivită etc. Chiar și problemele de vedere nerezolvate te pot face să stai anapoda la birou și să pui tensiune pe coloana vertebrală.
Este recomandat sau nu să alegem o minge, la birou, în locul scaunului? Ce spun medicii?
Chiar și după ce am făcut alegerea de a lucra de pe o minge am continuat să caut răspunsuri la specialiști. Am întrebat un medic ortoped, în timpul unei consultații, și am mai întrebat kinetoterapeutul, în timpul gimnasticii de tonifiere a musculaturii. Iar răspunsul lor este că fiecare pacient trebuie să își observe postura și să stea la birou cum îi este mai comod. Dacă durerile dispar, atunci scaunul-minge este perfect în regulă.
Un răspuns similar l-am primit și de la un medic reumatolog pe care l-am contactat online: ”Mingea este extrem de utilă. Rău nu poate face, însă bine cu siguranta! Problema nu este la minge, ci la statul timp îndelungat pe minge sau la birou deoarece de aici apar mai multe riscuri: oboseala, din cauza timpului îndelungat petrecut la biro, duce la afectarea anumitor funcții ale sistemului nervos central și de aici și durerile musculare; lipsa mișcării și aici recomandăm la fiecare 90 de minute să vă ridicați de pe minge și să mergeți timp de 10-15 minute. Toate cele de mai sus vor ajuta și vor susține celelalte eforturi pe care le faceți: sport, relaxare, hidratare continuă și odihnă. Deci mingea la birou este o recomandare buna, însă la pachet cu celelalte aspecte.”
Argumente pro și contra minge
Recomandarea de a folosi mingea de gimnastică în locul scaunului de birou se bazează pe faptul că durerile de spate sunt cauzate în principal de musculatura neantrenată, care este deficitară în a susține coloana vertebrală timp de ore în șir. Iar menținerea unei posturi corecte pe minge va antrena musculatura trunchiului, întărind-o. Totuși, mingea nu poate face miracole, iar utilizarea ei în mod greșit ar putea provoca mai mult rău.
Pro minge la birou
- Șezutul pe minge te obligă să adopți o poziție dreaptă a coloanei, care îți tonifiază musculatura spatelui, a abdomenului și a picioarelor
- În plus, îți dezvolți noi abilități de păstrare a echilibrului și de coordonare a mișcărilor
- Poți exersa diferite exerciții cu ajutorul mingii, chiar și la locul de muncă; găsești o groază pe youtube
- Cam toți cei care o folosesc spun că observă îmbunătățiri ale posturii și că au scăpat de dureri
Contra (sau nu chiar pro…) minge la birou
- Biroul trebuie să îți permită să încapi sub el cu mingea, care este mai lată decât un scaun. Dacă nu ai spațiu suficient și nu poți sta cu brațele corect poziționate pe birou atunci renunță la idee
- Este indicat să menții o postură corectă, cu spatele drept și genunchii la 90 de grade. Dacă ai probleme în a susține această postură atunci și șezutul pe minge ar putea fi cel puțin la fel de dureros ca șezutul pe scaun
- Riscul de accidentare e destul de ridicat. Trebuie să te așezi și să te ridici cu atenție, la început, pentru ca fruntea ta să nu facă cunoștință cu muchia biroului
Bine de știut
- Dimensiunea mingii trebuie aleasă în funcție de statură; nu poți folosi o minge oarecare pentru că îți poate face mai mult rău
- Lipsa de susținere a coloanei poate provoca dureri și oboseala la început. Așa că ar fi bine să alternezi șezutul pe minge cu șezutul pe scaun, măcar pentru câteva zile
- Mingea se mai și dezumflă, la interval de câteva luni ar fi bine să mai bagi ceva aer în ea dacă simți că este mai joasă
Cum alegi mingea potrivită?
Este foarte important să alegi mingea în funcție de statura ta, pentru a forma acel unghi de 90 de grade al genunchilor atunci când te așezi pe ea. Pentru a te asigura că este cea ideală, măsoară-ți înălțimea scaunui pe care stai în momentul actual la birou și alege-ți o minge cu aproximativ 10 cm mai înaltă, deoarece mingea se va mai lăsa în momentul în care te vei așeza pe ea. (Desigur, presupunând că ai avea scaunul reglat corect!) Te poate ajuta și un asemenea ghid care enumeră dimensiunile standard ale mingilor și beneficiile utilizării lor.
Eu am 1,70 metri și stau pe o minge mărimea L, de la Decathlon, cu proprietăți anti-explozie, compatibilă cu majoritatea pompelor. Am ales-o pentru că are un preț rezonabil și pentru a o putea returna ușor, în caz că nu s-ar potrivi. Dar găsește asemenea mingi și pe alte site-uri de articole sportive și în magazinele de profil din mall-uri. Iar dacă ai posibilitatea să și testezi una direct în magazin sau la o sală de fitness ar fi și mai bine!
Cum am ajuns eu să îmi mut fundul de pe scaun pe o minge?
Sunt ani buni de când lucrez la calculator și în cele mai multe zile cam pierd șirul orelor petrecute șezând, butonând. Inevitabil, în intervalul ăsta am ajuns să port și ochelari dar au apărut și durerile de spate, destul de severe uneori. După o perioadă de încercat cu consultații la medic, fizioterapie, kineto și tratamente am zis că nu pot continua așa. Și mi-am setat alarme care să îmi amintească să mă ridic, să mă mișc.
La ideea de minge de fitness am ajuns dintr-o întâmplare, la recomandarea unei instructoare de yoga cu care s-a nimerit să mă intersectez. Mi-a explicat cum s-o aleg, cum să stau corect pe ea și mi s-a părut o idee faină, pe care am pus-o în aplicare imediat.
Ce este mai important decât mingea totuși!!
Chiar și în clipa când scriu acest articol, șezând pe minge, la birou, am niște junghiuri în zona lombară. Din cauza unor zile aglomerate, în care am sărit peste pauze și am stat încordată în fața calculatorului. Ceea ce nu poate reuși nici mingea, nici cel mai profesional scaun și nici un alt dispozitiv este să îți elimine încordarea sau să îți activeze musculatura atunci când îți petreci ore în șir șezând sau în alte poziții incomode. Magie nu există!
Dacă ai dureri sau disconfort în zona lombară ori cervicală încearcă să conștientizezi în fiecare zi ce faci greșit și să repari micile defecte rând pe rând. Pe lângă postura corectă și comodă a corpului în timp de lucrezi, este foarte important să îți pui la punct un sistem de pauze potrivit cu fluxul activității tale. Pauze mai scurte și mai dese, ori ceva mai lungi și mai rare, dar care să fie active și în poziție verticală.
Eu una am inventat o ”dietă pentru durerile de spate” și anume: am început să beau multe lichide încă de dimineață. Asta rezolvă și problema deshidratării, dar trebuie să mă și ridic de la birou și să merg destul de des până la toaletă. De asemenea, este destul de util să vorbești la telefon în picioare, plimbându-te prin încăpere, sau să introduci câteva mișcări simple pentru mobilitatea gâtului, a brațelor și/sau a zonei problematice.
Însă peste toate astea este destul de important să fii o persoană activă și în afara orelor de lucru. Pentru că stilul de viață este cel care te definiște cel mai bine. Și să conștientizezi dacă ai în rutina ta surse de stres, anxietate sau nervi, căci ele vin la pachet cu încordarea și rigiditatea. Nu uita că durerile de spate nu trec niciodată de la sine. Poate doar pentru o scurtă vreme. Așa că învață să descifrezi cât mai devreme semnalele de alarmă. Să îți dresezi junghiurile, să le îmblânzești și să nu le lași să se transforme în boli pe care să le porți cu tine toată viața.
Dacă mai ai întrebări sau dacă ai deja o impresie despre lucratul cu fundul pe o minge, în loc de scaun, sunt curioasă să aflu. Păreri? Accidente? Peripeții? Povestește-mi…
Foto: shutterstock
Bună, eu stau pe minge de 4 ani la birou. 8h/zi de luni-vineri, e ceva! Recunosc am scăpat de durerile de spate, partea cu minus, daca o pot numi așa e că m-am dezvățat să mai lucrez de pe scaun, mă ia somnul când încerc să lucrez la birou stand pe scaun!
Bună, Paula! Și eu tot de 4 ani, același program ca și tine. Și am observat că nu mai am reflexul de a mă sprijini… oriunde mă așez am tendința să stau cu spatele drept, la distanță de spătarul scaunului, băncii sau ce-o mai fi :)) Sunt curioasă cât o să țină mingea asta. Să ne auzim și peste 10 ani! 😀
Informații foarte utile, dar cel mai mult mi-a plăcut partea cu testatul mingii. :)))
Am și un premiu. Cine cade primul de pea primește o bere :))