între noi fie vorba

blog din întâmplări și păreri răzlețe

Ghidul ochelaristului activ. Ce lentile alegi în funcție sportul preferat?

Când vine vorba de schi, înot, snowboard, ciclism sau sporturi de contact, purtătorilor de dioptrii li se pune un nod în gât. Pentru că toate sporturile care se practică mai bine cu o pereche de ochelari tehnici devin brusc o problemă. Și dacă te preocupă un singur tip de mișcare atunci ai găsit sigur o soluție de compromis, ori ai purtat ochelarii de vedere de zi cu zi, ori te-ai torturat chinuidu-te fără ei… Dar ce te faci când ești fanul mai multor asemenea sporturi? Plângi în pumni? Îți iei lentile de contact?

Am o veste bună și una rea. Cu care să încep? Hai s-o zicem pe aia bună: oftalmologii, specialiștii optometriști și cercetătorii britanici (desigur, fără ei nu se poate!) au inventat lentile și sisteme destul de variate care oferă confort și vedere bună sportivilor ochelariști. Fie ei amatori sau profesioniști. Vestea nu tocmai bună este că atunci când ai ochelari de vedere plus lentile de contact plus ochelari de soare cu dioptrii, să zicem, trebuie să le schimbi pe toate atunci când ți se modifică dioptriile. Iar asta cam doare la portofel. Dar să le luăm pe rând!

1. Lentilele de contact

Practic asta ar fi varianta care poate fi combinată cu orice tip de ochelari sport fără să mai fie nevoie să citești restul articolului. Avantajul lor este că pot fi purtate indiferent dacă este cald sau frig, dacă ninge sau dacă plouă. Nu se aburesc, nu îți sar de pe nas! Cu toate astea este musai să consulți un medic oftalmolog înainte de a le încerca, să mergi apoi la controale regulate, să respecți regimul lor de purtare și să le întreții conform specificațiilor.

Trebuie să mai afli că există două tipuri de lentile de contact: unele care pot fi purtate până la 16-18 ore pe zi sau altele care pot fi purtate permanent, timp de 30 de zile. Dezavantajul lor major este că sunt situații multiple când nu este indicat să le utilizezi: dacă ai senzația de ochi uscați ori dacă te afli într-un loc cu mult praf, dacă suferi de alergii, infecții, răceli sau alte afecțiuni. Iar când vine vorba de sport, la capitolul înotului în piscină lentilele de contact sunt recomandate doar în combinație cu ochelari de înot sub care ai siguranța că nu intră apă. Asta pentru că bacteriile și clorul din apă pot provoca iritații și alte necazuri. Și singura completare pe care o mai fac aici este că – știu de la o colegă – atunci când ai dioptria diferită la un ochi față de altul trebuie să îți cumperi două seturi de lentile.

2. Ochelarii de înot cu dioptrii

Deși sunt ochelaristă și merg destul de des la înot, nu m-aș fi gândit că s-au inventat și ochelarii ăștia. Probabil pentru că văd destul de bine sub apă, doar ceasul de pe perete nu prea îl disting. Am descoperit recent, la Decatlon, câteva tipuri de lentile corectoare care pot fi montate pe rame speciale, disponibile tot la ei. Iar apoi m-am apucat de căutări mai amănunțite, cochetând cu gândul să îmi iau o pereche cu care să văd mai limpede și în afara apei. Variante se găsesc destule, pe site-uri specializate, de sport,  pe cele de optică sau chiar și pe emag. Pentru mai multe modele dă un search pe google: ochelari înot dioptrii.

3. Ochelarii de schi / snowboard

Când vine vorba de sporturile de iarnă, ochelarii ăia mari și colorați nu sunt un moft. Dacă bate vântul aceștia te vor feri de disconfort și lăcrimare. Și uneori pot reprezenta o protecție bună pentru mici accidente, iar dacă este soare puternic îți vor filtra reflexiile transmise de albul zăpezii. Pentru ultima situație poți folosi lejer o pereche de ochelari de soare obișnuiți, dar pentru protecția generală ai următoarele variante:

– lentile de contact plus orice pereche de ochelari de schi/snowboard preferi;

– ochelari de schi snowboard cu dioptrii, având practic un suport detașabil pe care se montează lentilele corectoare www.ochelarisoare.net/detalii.php?produs=135. Îi găsești pe site-uri specializate și poți cere amănunte de la respectivele magazine online;

OTG-uri, adică ”Over The Glasses”. Îi alegi probându-i direct în magazin sau online, măsurându-ți lățimea maximă a ochelariilor pe care îi porți. Dacă nu ai priceput încă, aceștia vin peste ochelarii tăi de vedere, fără a-ți produce disconfort. Asta, desigur, dacă i-ai ales bine. Aici apare totuși o problemă importantă: dacă te încălzești foarte tare în zona feței și a gâtului (așa cum pățesc eu) ochelarii de vedere de dedesubt se vor aburi destul de nasol, chiar dacă cei ce deasupra au tehnică antiaburire.

4. Ochelari de ciclism

Dacă nu ai pedalat vreodată cu mai mult de 40 km/h (nu zic mai mult ca să nu sperii :D) probabil că nu îți imaginezi pentru ce anume ai avea nevoie de ochelari speciali pentru pedalat. Și, la fel ca și în cazul sportului pe pârtie, mai sunt și razele soarelui care îți omoară ochii, pe românește. Desigur, poți purta ochelarii tăi de vedere, dar când ajungi să practici acest sport la categoria (măcar) câteva zeci de kilometri pe lună te gândești să îți completezi echipamentul și cu ochelari mai potriviți. Poți alege și aici varianta de lentile de contact plus orice pereche îți place sau cea de ochelari sport cu suport pentru lentile optice, pe dioptriile tale. Și mai ai la îndemână varianta de ochelari sport cu dioptrii, pe care îi poți utiliza cam la orice activitate sportivă.

5. Ochelari pentru sporturile de contact

Despre tipul ăsta de ochelari recunosc că nu aveam habar nimic, pentru că nu prea practic sporturile pe care le vizează. Și anume: volei, baschet, handbal, fotbal, rugby sau atletism. Acest tip de ochelari au pe interiorul ramei un material moale, care previne rănirea în cazul unui impact. Și se fixează cu o bandă elastică pe cap, în așa fel încât să nu îi pierzi. De asemenea, am aflat dintr-un articol că pot avea lentile polarizate sau filtre pentru ventilație, pentru sporturile de mare viteză.

Ochelarii perfecți pentru soare, alergat, drumeții, parașutism, motociclism?

Din tot research-ul ăsta am tras concluzia că există raze de speranță pentru ochelariști atunci când vine vorba despre a-și păstra vederea clară și atunci când fac sport. Aș adăuga totuși recomandarea de a întreba, testa și documenta mult înainte de a face o alegere în acest sens, pentru că de obicei variantele sunt destul de costisitoare. Și dacă o pereche de ochelari de snowboard OTG poate fi vândută apoi pe olx, nu la fel stau lucrurile și cu o pereche de ochelari de soare realizată la comandă, pe dioptriile tale.

La fel de important, repet, este consultarea medicului sau a unui optometrist. În funcție de problemele de vedere pe care le ai și de evoluția lor în timp aceștia ți-ar putea spune dacă este în regulă să investești în mai multe tipuri de lentile sau dacă există riscul ca dioptriile tale să se schimbe în decurs de un an (să zicem).

Să ne vedem limpede, cu ochelari pe nas, la înot, pedalat, munte și ce-o mai fi!!

Sursă foto principală: pixabay

Ana Elisabeta Beliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top