Indiferent de instructorul care te va ghida pentru a obține permisul de conducere, nu uita că modul de învățare îți aparține! Suntem în era tehnologiei, așa că școala de șoferi nu mai înseamnă doar cartea, instructorul și mașina. În procesul de învățare te poți folosi astăzi de aplicații, jocuri, canale de youtube și alte instrumente care te vor ajuta să devii un șofer (mai) bun, utilizând un telefon sau computer dar și aptitudinile tale.
Mărturisesc că mi-ar fi plăcut să fi aflat toate lucrurile astea încă de dinainte să încep școala de șoferi. Dar am fost nevoită să le descopăr pe parcurs, pentru că trebuia să gestionez situații și piedici de care mă tot loveam la orele de condus. M-am apucat să fac research, să întreb alte persoane, să caut răspunsuri la întrebările și fricile mele. Apoi am luat permisul de conducere și am descoperit, la volanul mașinii mele, câte lucruri am învățat prost sau incomplet în tot procesul ăsta…
Realitatea este că nu vei reuși să înveți sau să experimentezi la școala de șoferi absolut tot ce ai avea nevoie. Dar dacă tot pornești pe calea spre învățare îți propun zece lucruri care te-ar putea ajuta să evoluezi mai rapid pe drumul către dobândirea permisului de conducere:
1. Folosește resursele online pentru învățare
Școala Rutieră este platforma pe care eu am folosit-o atât pentru partea de legislație, marcaje și tot restul teoriei cât și pentru chestionare. Dacă parcurgi toată teoria, urmărești video-urile explicative și treci testele nu mai ai nevoie de vreo carte sau altă sursă de învățare. O chestie care mi s-a părut de folos: îți poți crea un user cu care te loghezi de pe orice device, pe site și/sau în aplicația Școala Rutieră. Câtă vreme rămâi logat/ă vei putea vedea exact ce parte a teoriei ai parcurs sau ce teste ai făcut deja, plus punctajele obținute la fiecare.
2. Învață teoria înainte de a începe orele de conducere
În momentul în care ești la volan va trebui să te ghidezi după semne și marcaje și să iei decizii în funcție de reglementările actuale. Chiar dacă pare că mai ai mult timp la dispoziție ca să le înveți, gândește-te că ele fac diferența între a conduce în siguranță și a fi un pericol cu volanul în mână. Și nici nu o să-ți placă să îți tot apese instructorul pedala de frână, întrebându-te ce reguli tocmai ai încălcat.
3. Găsește prieteni sau rude care au mașină. Și răbdare
Astăzi, privind în urmă, aș înclina să spun că este o mare greșeală să te urci la volan abia la prima oră pe care o ai programată cu instructorul. În acele momente ești copleșit/ă de noutăți, ai atât de multe de asimilat și te încurci în stângăcii. Nu ți-ar fi de folos să știi dinainte să îți reglezi scaunul, să ai habar până unde coboară pedala de ambreiaj sau cât de mult se rotește volanul? Dacă ai o persoană apropiată care te poate ajuta să înveți basic-ul mașinii și dacă ai un poligon prin preajmă nu sări peste ședința zero. Te poți împrieteni cu mașina și fără să o conduci, iar la primele ore cu instructorul poate vei avea mai mult timp dedicat învățării unor lucruri esențiale.
4. Ține cont de stilul propriu de învățare
La una dintre primele ședințe instructorul m-a întrebat ce metode foloseam în școală ca să învăț mai repede și mai bine. Și m-a îndemnat să mă manifest cum simt nevoia, fără să mă simt jenată de prezența lui. Cum îți poate fi de folos treaba asta? Îți poți ”recita” manevrele pe care le pregătești sau poți identifica semnele și marcajele cu voce tare. Eu obișnuiam să vorbesc de una singură iar instructorul se obișnuise deja cu chestia asta 😀
5. Caută pe youtube, caută pe youtube…
Sunt atât de multe canale și clipuri care îți explică chestii! Pe unele dintre ele le urmăresc în continuare, și după ce am luat permisul de conducere, pentru că mai am multe lucruri de aprofundat. Aș recomanda canalele Doctor de permise și Fabrica de permise, dar pe orice temă ai avea neclarități vei găsi cu siguranță un video explicativ pe youtube.
6. Condu ca și cum ai fi singur/ă în mașină
Am observat tendința învățăceilor de a cere permisiunea înainte de a face o manevră. Dar instructorul meu era de neclintit în privința asta și ne obliga să luăm singuri deciziile. Și mi-ar plăcea să cred că toți instructorii procedează la fel. Gândește-te la tine ca la un viitor șofer, singur în mașină, care nu are pe cine să întrebe. Acționează astfel încât să te simți mereu în siguranță și să îi păstrezi în siguranță și pe ceilalți participanți la trafic. Iar dacă ai musai nevoie de confirmarea instructorului încearcă să îi expui pașii pe care ai de gând să îi faci, nu îl întreba. Dacă greșești pe undeva el va ști când să te oprească.
7. Descoperă meditația auto!
Termenul ăsta nu există, l-am inventat acum! :)) Dar tot dintr-un clip de pe youtube am aflat o metodă interesantă de a aprofunda diverse manevre sau noțiuni. Și anume să le repeți în minte, să le vizualizezi în detaliu, atunci când ai ceva timp liber. Ideal ar fi înainte de culcare, pentru că mintea ta rămâne să ”rumege” acele informații mai departe, în subconștient. Dacă există ceva ce nu îți iese la volan, sau un punct în care te blochezi, ai putea parcurge pas cu pas, în gând, tot procesul. Până când ajungi să te familiarizezi îndeajuns de bine cu el. Eu am aplicat strategia asta pe întoarcerea din trei mișcări, la care ratam mereu câte un detaliu. După ce am repetat-o o seară întreagă în minte nu am mai greșit-o vreodată!
8. Poți încerca și joculețele ori filme, emisiuni sau podcasturi tematice
Nu fac minuni, dar te ajută să rămâi conectat/ă la procesul de învățare și să îți asumi statutul de viitor șofer. Există o groază de jocuri care se bazează pe controlarea corectă a mașinii, pe parcările între marcaje sau unele în care poți exersa ordinea acțiunilor pe care le faci la volan. Iar în filme, sau orice alt format video, vei începe să observi detalii tehnice ale mașinilor sau abordările șoferilor.
9. Discută cu alți șoferi
S-ar putea să capeți mai multă încredere în tine după ce vei afla parcursul altor șoferi, poveștile lor, temerile pe care le-au avut. Ai putea chiar să primești multe explicații și sfaturi utile. Așa că nu te feri să povestești despre problemele tale la volan, să întrebi despre treptele de viteză sau să descifrezi la ce naiba folosește ambreiajul ăla. Majoritatea șoferilor sunt bucuroși să împărtășească cunoștințele lor și au nespus de multă răbdare cu începătorii. Profită de ea!
10. Nu căuta calea mai simplă de a obține permisul
La unele ședințe instructorul întreba: astăzi vrei mai simplu sau mai dificil? Dificil!, am răspuns de fiecare dată. Realitatea este că orele de șofat sunt prea puține și mai rămân o groază de situații pe care nu ai timpul sau condițiile meteo potrivite să le experimentezi la orele de școală. Știu, pentru unii reprezintă un trofeu să se poată lăuda că au fentat sistemul și au luat permisul de conducere foarte ușor. Dar toate lucrurile pe care nu le înveți pe banii tăi, sub supravegherea instructorului, le vei învăța cândva pe timpul, îndemânarea și pe mașina ta. De ce să nu începi cu greul și să îți fie apoi mai ușor?
Nu îmi rămâne decât să îți urez spor la îmblânzirea volanului și să îți acorzi tot timpul și atenția de care ai nevoie pentru a ajunge șoferul care îți dorești să fii!
Iar dacă ai întrebări sau dacă mai ai de adăugat vreo unealtă potrivită pentru lista asta mă găsești aici sau pe facebook.