Primăvara se numără voluntarii. Tu… ce faci?

În urmă cu ceva ani îmi doream foarte mult să dăruiesc o parte din timpul meu liber. Aveam mult pe atunci şi simţeam nevoia de a-l oferi altcuiva care chiar ar fi avut nevoie de el. Nu pot zice că am reuşit imediat, pentru că la vremea respectivă era mai mult un moft de-al meu. Însă am ajuns până la urmă să nu îmi mai doresc în van şi să fiu destul de des în mijlocul lucrurilor care se întâmplă. Aşadar, articolul ăsta este despre ce, unde şi cum ai putea face pentru alţii. Şi pentru tine.

Ce înseamnă să fii voluntar în Galaţi?

E clar că n-o să pot formula vreo definiţie care să mulţumească pe toată lumea. Sau care să explice tehnic. Dacă mă întrebi pe mine, aş zice că înseamnă bucurie. Surpriza imensă de a descoperi oameni şi ONG-uri care au realizări destul de mari, pe seama unor lucruri mici, bine puse cap la cap. Satisfacţia că timpul, energia, ideile sau îndemânarea ta folosesc la un moment dat pentru a mişca o rotiţă într-un întreg angrenaj. Şi nu în ultimul rând, voluntariatul este şi o metodă de socializare, plus interacţiune cu un alt mediu decât cel cu care eşti obişnuit.

Unde ai putea încerca să fii voluntar?

Voi începe mai departe o listă, încercând să cuprind mai multe ONG-uri şi activităţi care se desfăşoară în perioada următoare. Pentru că primăvara chiar este anotimpul în care mai toate organizaţiile non-profit încep proiecte noi şi au nevoie de oameni care să îi sprijine în derularea lor.

Vineri, 31 martie, va avea loc o nouă ediţie a 8 ore peste program pentru o cauză bună. E drept că în acest proiect s-au făcut deja înscrierile şi echipele de lucru, însă cei de la Fundaţia Comunitară (organizatori ai evenimentului) pot oferi oricând direcţii şi sugestii celor care ar vrea să mai dea câte o mână de ajutor şi în perioada următoare.

Apoi sâmbătă, 1 aprilie, va avea loc o nouă acţiune sub numele de Ecologizare Tiglina Bike&Trail Park. Cei de la Maus Bike se străduiesc de ceva timp încoace să transforme un loc stricat de gălăţeni şi ignorat de autorităţi într-un parc pentru biciclete. Informaţii mai multe puteţi obţine în event-ul de pe facebook şi tot acolo veţi afla care vor fi următoarele sesiuni de curăţenie şi amenajare a respectivului parc.

Tot sâmbătă, 1 aprilie, la Facultatea de Inginerie şi Mecanică va avea loc un târg de ONG-uri pentru tineri care vor avea ocazia să descopere oportunitățile din comunitate şi cum ar putea deveni voluntari la organizațiile prezente. Târgul „Excepționalii – One More Step – Galați” se va desfăşura pe durata unei zile.

Alte evenimente sau campanii susţinute de ONG-uri din Galaţi sunt:

Ziua internațională a conștientizării autismului – APCA Galaţi

Susţine un copil să meargă la şcoală – Fundaţia Cuvântul Întrupat

Semimaraton Galaţi 2017 – Fundaţia Comunitară Galaţi

Ce trebuie să ştii sau să faci pentru a fi un bun voluntar?

Răspunsul este… să fii acolo! Nu există altă reţetă a voluntarului perfect decât o mână de ajutor la nevoie. Indiferent de vârstă, studii, calificări, job, experienţă etc., întotdeauna se va găsi câte ceva de făcut pentru omul care vrea să ajute. De unde poţi afla noutăţi din domeniul ăsta? Cea mai la îndemână sursă este facebook-ul. Există un grup care se numeşte „ONG-uri din Galaţi” dar toate evenimentele şi campaniile sunt promovate destul de bine de către organizatori. Din experienţă pot spune că este de ajuns să le trimiţi un mesaj privat şi vei afla cam tot ce ai nevoie. Iar dacă nu ai chef să le cauţi pe facebook, le găseşti pe exploremag.ro

Pentru sfaturi, sugestii şi îndrumări… mă găseşti aici.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.