între noi fie vorba

blog din întâmplări și păreri răzlețe

Nu există răceală inofensivă sau gripă ușoară! Nu îi îmbolnăvi și pe alții!

Îți curg mucii? Strănuți? Te doare în gât? Sunt semnale care avertizează să te bagi în pat și să rămâi acolo. Nu există răceală inofensivă sau gripă ușoară, care să nu fie contagioase pentru cei din jur.

Printre pretextele cel mai des vehiculate găsești că: nu ai cum să lipsești de la job; nu vrei să sari peste un eveniment important; nu ți se pare atât de gravă boala… Sau afirmația strigătoare la cer: sunt doar puțin răcit(ă). (Pe bune? Cum ai măsurat? Iar puținul ăla nu o fi destul ca să-i molipsești și pe alții??)

Este ”doar o răceală”. Ok… dar păstreaz-o doar pentru tine!

Să luăm în calcul că unii nu au habar că ar exista unele reguli pentru a-i proteja pe ceilalți de aceste boli contagioase. Așa că voi enumare câteva sugestii îndreptate către tratament sau prevenție. Către conștientizarea pericolului pe care aceste boli le reprezintă pentru tine – bolnavul – dar și pentru familie, colegi, prieteni sau alte persoane cu care intri în contact.

1. Învață să îți cunoști corpul și să detectezi răceala sau gripa încă de la primele semne. Care sunt ele? O durere sau o stare de iritație în gât nu este aproape niciodată nevinovată, de obicei este un prevestitor pentru răceală sau gripă. La fel și stările de moleșeală, dureri de cap, somnolență, stări febrile, nas înfundat, dureri musculare… Dar google it! ori ce câte ori ți se pare ceva în neregulă cu corpul tău. Cu cât începi contraatacul mai devreme cu atât ai șanse mai mari să îți scurtezi suferința.

2. Asigură-te că ai întotdeauna rezerve de medicamente și leacuri acasă. Pliculețe pentru răceală și gripă, pastile pentru gât, siropuri, uleiuri esențiale, alcool pentru frecții, dar și ceaiuri, propolis, usturoi, ceapă, miere, fructe. Și aș pune pe lista obligatorie și lămâia plus ghimbirul, care nu ar trebui să lipsească vreodată din bucătărie, mai ales în anotimpul rece. Asta ca să nu trebuiască să ieși la cumpărături înainte să realizezi că ești chiar bolnav.

3. Încearcă să te izolezi în primele zile de boală. Ideal ar fi să stai acasă, la pat, și să te tratezi cu de toate, intensiv. Dacă ești adult ar trebui să știi deja care sunt remediile pentru răceală sau viroză care funcționează pentru tine. Așa că fă-ți de cap cu ele și lasă-i pe ceilalți să își bată capul cu lipsa ta, dar să fie sănătoși.

4. Dacă nu poți sta în casă – deloc, deloc, dar absolut deloc învață despre cum se împiedică răspândirea bolii. Adică: tușește într-o batistă de unică folosință; strănută în alta; suflă-ți nasul într-o a treia, aruncă-le pe toate imediat la gunoi, apoi spală-te pe mâini cu apă și săpun din abundență. Evită să atingi lucruri pe care le utilizează și alții. Deschide ușile cu dosul palmei sau cu cotul. Nu utiliza prosopul pe care îl folosesc și alții. Poartă la tine în permanență un gel antibacterian, nu-ți fie teamă să exagerezi cu el! Păstrează distanța față de toți cei din jurul tău. Avertizează-i să se spele pe mâini și mai des și să nu își atingă fața. Cumpără măști, poartă-le mereu și oferă-le și celor de lângă tine.

5. O răceală durează între 3 și 10 zile. În tot timpul ăsta ești contagios. Ești, cum s-ar zice, o boală infecțioasă ambulantă, care umblă liberă prin lume. Nu renunța la tratament și la leacuri, nu uita să te îmbraci zdravăn și să respecți în continuare toate măsurile de igienă, chiar dacă te simți ceva mai bine.

6. Ar fi bine să conștientizezi că boala ta poate ajunge curând la ceilalți. La rudele cele mai apropiate, la vecini, la colegii de serviciu și apoi la copiii lor; la persoane cu boli cronice pentru care o răceală poate fi extrem de dăunătoare; la un om care avea ceva planuri, proiecte sau lucruri de rezolvat, pe care tu le nărui pentru că insiști să ajungi într-un colectiv fiind bolnav și contagios.

Eu am încercat să fiu precaută, dar tot nu mi-a ieșit…

În septembrie am avut gripă. Pentru că cineva a venit la munte cu ea, afirmând că ar fi ”doar un pic răcită”. Pentru că persoana s-a așezat la masă cu toată lumea și a desfăcut o ciocolată mare pe care a împărțit-o cu ceilalți. Da, acum știu, nu mai lua dulciuri de la cei care umplu batistele cu muci!! A doua zi eram moale, următoarea eram deja praf.

Ai fi zis că mi-am învățat lecția și că nu o mai pățesc a doua oară, nu? Mai ales că am trecut cu brio peste reuniunea de Crăciun, unde apăruseră câțiva răgușiți sau semimucoși. Da, aproape că o învățasem. Am curățat clanțele și întrerupătoarele cu spirt. Am făcut tot ce mi-a stat în putință ca să nu mă molipsesc de la o persoană care n-a luat vreo clipă în calcul că fiecare om de lângă ea este o potențială victimă a bolii. Nici de data asta nu am reușit. Indiferența altora mă bate de multe ori, la scor lejer.

Educație. Autoeducație

Te îndemn – sau, mai bine zis, te rog!! – oricât de dărâmat/ă ai fi de răceală, de gripă, să te pui în pielea celor care pică victime colaterale, deși nu au nicio vină sau intenție. Gripele și răcelile umplu buzunarele farmaciilor, umplu paturile de spital și fac cozi la medicii de familie. Pentru că unora li se pare un fleac, o boală de dus ”pe picioare” – vorba aia românească stupidă. Dar mulți dintre noi nu au picioare zdravene pe care să-și proptească boli. Unii nu au imunitatea ridicată. Și doar prea puțini au cunoștințele sau educația necesare pentru a-și izola boala, spre binele altora.

Sănătate și oameni responsabili să aveți în jur!

Foto: shutterstock

Ana Elisabeta Beliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top