între noi fie vorba

blog din întâmplări și păreri răzlețe

Redirecționează 2% – o gură de oxigen pentru ONG-uri

Sunt fapte bune pe care le facem ori de câte ori când ne dictează o voce interioară. Și sunt altele care, repetându-le, ne intră în rutină. Le vedem mici, neînsemnate, de nepovestit. Din categoria a doua face parte și completarea formularului 230. Cea mai simplă faptă bună, cea mai simplă donație, pentru că dai de fapt din banii care sunt deja plătiți ca impozit pe venit.

Am mai scris și acum 3 ani un articol despre redirecționarea acestui 2%, care anul ăsta poate fi și 3,5%. Dar povestesc iarăși, pentru că banii care ajung la ONG-uri sunt încă puțini. Pentru că cei care depun formularele sunt și ei puțini. Pentru că lucrurile pe care le realizează ONG-urile din România NU sunt puține! Și pentru că stă în puterea noastră să decidem soarta unei mici părți din suma pe care Statul ne-o impozitează anual.

Haide să facem un exercițiu de imaginație. Să zicem că îți vine mâine ideea de a înființa o organizație non-guvernamentală care să ofere… pijamale cangurilor rătăciți prin România (din motive ușor de înțeles, sper, nu vreau să fac referire la vreo activitate anume). Pe lângă faptul că îți trebuie un colțișor unde să îți desfășori activitatea, ședințe, discuții etc. mai ai de dus în spate o groază de chestii. Hârțoage, rapoarte, contabilitate, acte, aprobări. Astea toate produc cheltuieli. Poate mici, dar cer bani pe care nu îi ai. Iar dacă mai demarezi și vreun proiect apar cheltuieli mai mari, care ar trebui acoperite din bani pe care tot nu îi ai. Dacă pleci să cauți sponsorizări nu mai ai timp să faci proiectele pe care te-ai chinuit să le pui la punct. Dacă nu mai faci proiectele și renunți la ONG… cangurilor rătăciți le scad foarte mult șansele să primească pijamale, pentru că statului nu prea le pasă de ei sau nu are resurse suficiente pentru toate problemele din România. Rotițele nu s-ar mai învârti, am fi mai melci decât melcii. Ăsta a fost tot scenariul…

Nu, eu nu am pornit un ONG sau nu conduc vreunul. Sunt voluntar în vreo trei, nu le-am ținut prea bine evidența. Dar am găsit acolo, în mijlocul lor, răspunsul la întrebarea ”pentru ce le trebuie bani acestor organizații?”. Dacă ai nevoie de o agendă și un pix, ca să pui cap la cap un proiect, ele reprezintă deja un cost. Și nu, nu este ok să vii cu totul de acasă când ești coordonator sau voluntar. Mi se pare de ajuns că îți dedici timpul, energia, imaginația, chiar și forța de a ridica cutii sau de a da cu mătura. Dacă nu ai bani într-un ONG, ăia puțini, nu ai oxigen să îl ții în viață. Despre asta e titlul.

Dacă ai primit un salariu în 2018, chiar și pentru câteva luni lucrate, și nu ești IT-st, atunci este musai să completezi formularul 230! Îl găsești aici, pe site-ul ANAF, și chiar dacă pare stufos în principiu este în regulă să printezi și să completezi doar prima pagină.

Ce trebuie să știi despre noua variantă a formularului?

Anul ăsta ai posibilitatea de a redirecționa 3,5% către entitățile nonprofit acreditate cu cel puțin un serviciu social licențiat, în condițiile legii. Știu, sună a chineză. Cert este că mai toate ONG-urile care se încadrează aici au treaba asta menționată pe site-ul propriu sau pe pagina de facebook, acolo unde vei găsi probabil și celelalte date care trebuiesc trecute pe formular (codul de identificare, numele exact al entității non-profit și contul bancar). În rest ai de completat datele personale, anul 2018! sus și vei bifa pe formular dacă redirecționezi 2% sau 3,5%. Nu trebuie să completezi suma care va fi redirecționată, ea va fi calculată de ANAF. Atenție! Chiar dacă ești darnic(ă), NU poți redirecționa 3,5% unui ONG care poate primi, legal, doar 2%. Așa că dacă nu te pricepi deloc și nu găsești îndrumare (deși mă ai pe mine…) atunci completează la categoria de 2%.

Termenul de depunere a formularelor este 31 iulie 2019. Formularele 230, completate și semnate, pot fi depuse direct la administraţia financiară (ANAF, Finanțe sau cum i se mai zice prin popor) de care aparţineţi sau pot fi expediate către aceasta prin poștă, cu confirmare de primire.

Dacă ai mai completat formularul 230 și anii trecuți este foarte simplu pentru tine, știi ce ai de făcut. Trebuie doar să nu mai amâni… se poate azi? Dacă nu ai mai completat formularul poți cere lămuriri la orice ONG activ pe facebook sau de la colegi care redirecționează mereu cei 2%. Dacă nu știi cui să trimiți 2% / 3,5% dă un search pe google, sunt extrem de multe posibilități și poți găsi formulare completate deja cu datele organizațiilor, la care doar să le adaugi pe ale tale.

Sunt fapte bune pe care poți să le faci cu speranța că lucrurile vor merge mai bine în țara noastră. Cel mai simplu dintre ele este să completezi/depui formularul despre care am povestit până acum. Și sunt fapte bune pe care le faci cu convingerea că lucrurile vor merge spre și mai bine. Asta înseamnă să printezi mai multe formulare și să le dai colegilor, prietenilor, rudelor, vecinilor.

Hai, ne apucăm de numărat, de donat, de oxigenat!?…

  • În România ONG-urile sunt cele care se ocupă de educația și traiul copiilor defavorizați sau al celor fără părinți; de femeile abuzate; de competiții sportive; de proiecte educative; de construirea spitalelor sau de dotarea unor secții; de integrare socială; de terapie; de pacienți afectați de diverse boli; de minorități; de meșteșuguri tradiționale; de mediu și ecologie; de turism; de animale și păsări; de jurnalism independent; de nou-născuți; de persoane cu dizabilități; de plantări și ecologizări; de conservarea patrimoniului; de performanțe sportive… și lista continuă, este extrem de lungă!

Vezi: hartavoluntariatului.rofabine.eu, bursabinelui.ro etc.

sursă foto: pixabay

Ana Elisabeta Beliu

One thought on “Redirecționează 2% – o gură de oxigen pentru ONG-uri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top