între noi fie vorba

blog din întâmplări și păreri răzlețe

Risipa de hârtie pentru declarații și cele mai bune metode să scăpăm de ea

Și Guvernul a zis: să se scrie declarații! Iar poporul s-a apucat de printat! Așa că n-ar fi de mirare să nu mai găsești acum nici urmă de hârtie prin magazine. Pentru că declarația a surclasat rapid făina, drojdia și chiar pe surata ei mai firavă – hârtia igienică! Și aș paria că au crescut imediat vânzările la imprimante, iar la print-shop-uri și reumplut cartușe s-au făcut cozi. Pentru că teama cea mai mare de zilele astea este: ”dacă o să  vreau trebuiască să ies din casă și nu voi avea DECLARAȚIAAA!?”

Vă invit să ne așezăm la o cafea, la o bere, la un ceai, și să cugetăm ca niște adulți responsabili și raționali. Măcar în teorie. La risipa de hârtie se gândește cineva? Înainte să printăm sau să comandăm zeci de formulare, am putea oare să respirăm adânc și să căutăm soluții pentru a strica mai puține coli și mai puțină cerneală?

M-am întrebat cum am putea proceda responsabil, pentru a reduce din risipa de hârtie care s-a pornit zilele astea și care nu pare să se oprească prea curând. Am găsit rapid câteva alternative la care sper din tot sufletul să se mai fi gândit mulți alții!

Cinci idei pentru a reduce risipa de hârtie

1. Printează declarația sau scrie-o de mână pe o jumătate de A4*. Nu este specificat nicăieri că declarația trebuie să fie pe o coală întreagă!

2. Printează/scrie atât pe față cât și pe verso*.

3. Ia-ți un notes de la librărie și folosește-i paginile pentru declarații. Grosimea filelor poate fi chiar și sub jumătate față de cea a colilor tip ”xerox”.

4. Caută prin toate dosarele, sertarele și dulapurile de acasă, s-ar putea să ai deja ceva hârtie uitată pe acolo care poate fi folosită cu acest prilej.

5. Nu uita că sunt valabile și declarațiile prezentate pe telefon! Întrebare: La ce îmi folosește asta dacă nu pot semna declarația pe telefon; Răspuns: a) Poți printa minideclarații pe format A6* (un sfert de A4); le semnezi, le pozezi, iar pe telefon se văd similar cu cele printate pe un A4; b) Revin la punctul 2. Unora le va fi rușine (nu teamă, ci rușine) să iasă pe stradă cu o declarație printată față-verso. Poza pe telefon salvează situația asta. c) d) e) … Idei mai pot fi multe, le poți găsi singur dacă îți pasă…

Atenție! Nu sugerez și nu încurajez completarea declarației în glumă, pe vreo bucată de hârtie igienică sau alt suport cu conotație zeflemitoare. Aceste declarații sunt o chestie serioasă, dar și reducerea risipei este la fel.

Și vă mai rog ceva la fel de important: nu uitați să colectați separat hârtia și să o aruncați în containerul albastru sau containerele pentru reciclarea hârtiei care se găsesc prin supermarketuri.

Declarația veche sau declarația nouă?

Guvernul României a publicat un prim model al declarației pe proprie răspundere după care a venit cu un al doilea model, simplificat. Asta a creat haos și, iarăși, panică. Ce facem cu primele declarații? Mai sunt valabile? Trebuie să tipărim altele?

Deși explicațiile de la Guvern sunt cât se poate de clare, multă lume nu înțelege diferența dintre MODEL DE DECLARAȚIE și FORMULAR. Al doilea model al declarației, deși seamănă cu un formular, NU ESTE UN FORMULAR, nu este un tipizat! Rămâne în continuare o declarație – cu același titlul simplu de ”declarație pe propria răspundere” – declarație care poate fi scrisă de mână, de la cap la coadă.

Vă las aici toate linkurile utile, de pe site-ul Guvernului, pe care să le accesați atunci când chiar este nevoie să ieșiți din casă:

Challenge la declarații

Mi-a trecut prin minte că protestăm cu toții față de tăierile excesive de păduri, semnăm petiții, distribuim filmări. Dar facem cozi la print-shop-uri atunci când se impune completarea unei declarații pe propria răspundere. Iar ăsta ar fi doar un exemplu mic pentru risipa de hârtie din zilele noastre. Și nu mă întreb decât: câte declarații vor fi rămas necompletate la final de pandemie? Câte dintre ele nici măcar nu vor fi ajuns să primească o dată și o semnătură?

Fix ca în bancul ăla: ”Voi, ăștia care scrieți cu CF, BN, K, ce faceți cu timpul economisit?” Întreb la rându-mi: ”Voi, ăștia care printați zeci de declarații în avans, ce faceți cu timpul economisit?”

Dacă tot se poartă lepșe și provocări, vă challeng-uiesc și eu: Hai să stricăm mai puțină hârtie pentru declarațiile astea! Să le scriem de mână doar atunci când avem nevoie de ele, să le printăm la dimensiuni mai mici…

* Dacă nu ai cunoștințele tehnice pentru a printa mai multe declarații pe o pagină, sau față verso, trimite-mi un mesaj ca să te ajut

Îți mulțumesc!

 

Update 1: A fost lansată și o platformă oficială care înlesnește completarea online a declarației: formular.sts.ro  ”Platforma este pusă la dispoziția populaţiei în vederea completării online a documentelor justificative prevăzute de art. 4 din Ordonanta militara nr. 3/2020. Ulterior generării, documenntul se tipărește și se semnează. Utilizați această platformă doar dacă este absolut necesar să părăsiți locuinţa.” Deci nici această variantă nu poate fi semnată altfel decât de mână.

Update 2: Am făcut pdf-uri cu câte 2 formulare pe un A4 și, respectiv, 4 formulare pe un A4

Ana Elisabeta Beliu

2 thoughts on “Risipa de hârtie pentru declarații și cele mai bune metode să scăpăm de ea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top