Imaginează-ți: te întinzi pe o suprafață de apă sărată, călduță, și plutești acolo timp de 90 de minute. Fără costum de baie**, fără să îți pese de nimic, fără să te uiți la ceas. Asta înseamnă, pe scurt, o ședință de plutire. O oră și jumătate în care corpul tău nu mai simte presiunea propriei greutăți, atingerea hainelor, zgomotele din exterior, amorțeala unei posturi incomode, junghiuri sau câte altele te mai pot chinui pe parcursul unei zile.
Iar dacă ar fi să începem acum o listă cu lucrurile musai de făcut într-o viață eu aș recomanda imediat o ședință de plutire. Pentru că nu cred să mai fie ceva pe lume care să îți dea senzația asta de imponderabilitate, de detașare, de deconectare față de timp și spațiu, de răsfăț și preocupare față de propria-ți persoană.
Dar ce este plutirea asta, totuși?
Haide să o încadrăm într-un scenariu. Mergi la un salon specializat. Ți se explică întreaga procedură și îți este pusă la dispoziție o cameră unde să te pregătești. Faci un duș, apoi intri în bazinul rezervat doar pentru tine, cu apă sărată menținută la temperatura pielii. Și te bucuri de întreaga experiență, savurezi senzația de plutire, te lași în voia relaxării. Vei primi un semnal când trebuie să ieși, nu e nevoie să numeri minutele în gând. Cam ăsta ar fi cadrul, pe scurt. Dar senzația nu o pot explica nici în sute de propoziții. Pentru că fiecare o percepe altfel, fiecare pleacă de acolo cu ce are nevoie și fiecare se întoarce de câte ori simte.
Terapia prin plutire se bazează pe o soluție de sulfat de magneziu – cunoscută şi sub numele de sare amară sau Epsom – folosită în aceste bazine la o concentraţie foarte ridicată. Iar plutirea propriu-zisă se realizează fără cel mai mic efort, fără aptitudini de înot și fără importanța numărului de kilograme pe care îl porți. Bazinul în care intri are dimensiuni similare unui jacuzzi iar adâncimea apei are doar 25 de centimetri. Și chiar dacă ți-e frică de apă, vei descoperi că nu ai cum să te scufunzi sau să te răstorni… Apa este atât de sărată încât poți să tragi un pui de somn binemeritat. Nu, nu este o glumă, se doarme bine tare acolo pe apă!
De ce se numește terapie?
Dincolo de această componentă strict legată de relaxare, deprivare senzorială, deconectare sau meditație, ședințele de plutire în săruri de magneziu aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Pot fi ameliorate afecţiuni din spectrul ORL, este stimulată imunitatea, se menține o funcționare sănătoasă a apratului reproductiv, îmbunătățește calității vieții pe durata sarcinii, elimină toxinele și reglează aparatul endocrin, iar lista continuă cu multe alte exemple detaliate aici. Concentrația foarte mare de magneziu, care se absoarbe prin piele în timpul plutirii, devine o variantă facilă de suplimentare a deficitului de magneziu care se poate manifesta prin boli sau tulburări la nivelul întregului corp. Cam atât de simplu este.
Mai mult decât atât, în bazinul de plutire nu există zgomote sau lumini (decât dacă apeși pe telecomandă pentru a porni muzica sau lași lumina de veghe aprinsă). Adică sunt eliminați stimulii tactilo-kinestezici și presiunea gravitației asupra întregului corp, prin efectul de imponderabilitate. Iar aceste condiții oferă un spațiu confortabil de vindecare completă în liniște și pace. Și cele 90 de minute de plutire echivalează cu odihnirea profundă a 6-8 ore de somn.
Sănătate, relaxare și libertate – trei în unu
Ședințele de plutire sunt recomandate oricui, indiferent de vârstă, stare de sănătate ori prejudecăți. Sunt grozave și după antrenamente intense și după zile agitate, dar și ca un obicei de răsfăț care poate fi introdus în rutină.
Însă punctele cheie ale acestei terapii rămân cele ancorate în cotidian. Sănătatea – prin absorbția de magneziu, cu multiple beneficii. Relaxarea – datorită ambientului dar și a timpului de 90 de minute rezervate acestui proces. Libertatea – prin lipsa informaţiilor senzoriale care ocupă de obicei cea mai mare parte a puterii de procesare din creier.
Practic trebuie să suni, să te programezi și să îți rezervi minim două ore doar pentru această experiență. Și să încerci să păstrezi starea cât mai mult după.
Experiența mea de plutire, în mai multe ședințe
Am descoperit Aquarmony, în Brașov, și terapia prin plutire dintr-o pură întâmplare, căutând informații despre înotul în apă sărată. Am citit toate detaliile de pe site, am văzut pozele, turul virtual și am sunat pentru o programare. Am întrebat cu ce anume trebuie să vin la mine și mi s-a părut puțin ciudat că mi s-a răspuns: ”nimic…”. Cum s-ar zice… puteam merge și cu mâinile în buzunare.
La prima vizită mi-a fost explicat întreg procedeul, în amănunt. De fapt, nici nu e mare lucru de priceput. Îți sunt puse la dispoziție prosoape, halat, papuci, produse de igienă și alte accesorii; faci un duș pentru aclimatizare și pentru a intra cât mai curat(ă) în bazin; primești instrucțiunile despre cum să utilizezi o telecomandă sau cum să procedezi dacă intri în panică; afli că nu e bai dacă îți dai cu apă sărată în ochi… doar ustură foarte tare; înveți să îți destinzi toți mușchii și să te lași în voia plutirii, ațipești, simți sarea uscându-ți-se pe piele, treci prin tot felul de stări din care ar fi bine să înveți lucruri despre tine; te întrebi oare cât timp a trecut; auzi o voce care te anunță că sesiunea e gata și că poți merge la duș; te speli apoi doar cu apă caldă, fără săpunuri și geluri, ca să dai voie sării să mai acționeze peste noapte asupra corpului tău; bei un ceai sau apă, te mai relaxezi puțin, povestești cu oamenii din jur sau pur și simplu te bucuri de liniștea salonului; când te simți în stare te ridici de pe canapea și pleci acasă, încă plutind în sinea ta.
Am fost la mai bine de zece ședințe de plutire în decursul a jumătate de an, pentru că mi s-a părut o metodă excelentă de relaxare și răsfăț. Dar și pentru că locul este unul aparte, grozav din multe aspecte, căutat și de oameni din alte orașe sau chiar și din alte țări. Tocmai de aceea povestesc tuturor despre plutire și scriu acum pe blog despre ea, sperând să ajungă la cât mai multă lume.
Unde se poate pluti în România?
Pe site-ul Aquarmony se află o listă a tuturor centrelor de plutire din țară. O voi prelua și eu, sperând să fie în ajutorul celor cărora doresc să experimenteze plutirea.
Aquarmony – Brașov *
Slow Welness Studio – Bacău
Aquaterapy – Bucov
Hathor – București
Ovo Float – București
Zen Float – București
Mind and body together – Cluj
* Rămâne doar să mai adaug o precizare referitoare la ședințele de plutire. Acest articol nu este unul de publicitate și nu primesc beneficii de pe urma lui. Am ales să îl scriu din proprie inițiativă, după ce am dat deja rating de cinci stele centrului Aquarmony, atât pe facebook cât și pe google. Iar asta nu doar pentru experiența de plutire în sine, care este fabuloasă. Ci și pentru următoarele componente din tot ceea ce înseamnă Aquarmony: prezentare ireproșabilă pe site; profesionalism și comunicare de nota zece; curățenie perfectă; oameni faini și personal amabil, mereu aproape; amplasament, amenajare, bun gust, facilități și toate amănuntele atent puse la punct; îndrumare către rezolvarea unor probleme personale și materiale informative. Probabil că mai sunt detalii care îmi scapă acum și sper din tot sufletul ca aceste bile albe să se regăsească și la celelalte centre de pe listă, dacă va fi să ajungeți în vreun alt loc.
Dacă aveți curiozități sau întrebări despre plutire mă găsiți aici. Vă rog să îmi scrieți dacă ați încercat deja plutirea sau după ce o veți face în viitor, căci sunt tare curioasă despre cum percep alții această experiență. Și vă las, la final, unui dintre sms-urile pe care le primesc eu miercurea: ”Salutări, Ana. Astăzi plutești de la 18:00” 🙂
** Fotografia este preluată de pe site-ul Aquarmony și este făcută în incinta ”Piramidei”, bazinul unde îmi place mie cel mai mult să plutesc. Din motive ușor de înțeles modelul poartă un costum de baie. Tu nu îl vei purta 😀
Multumesc pentru ca ai scris despre asta!
Merg la Happyfloat si e minunat!
Ha, mă bucur că în sfârșit mai găsesc pe cineva care știe despre ce vorbesc! Pentru mine rămâne una dintre cele mai mari descoperiri din ultimii ani și încerc să mă țin de obiceiul ăsta. Relaxare plăcută acolo!
Gaa, știu ce fac la prima vizită prin țară!
Sigur o să savurezi experiența asta!