între noi fie vorba

blog din întâmplări și păreri răzlețe

Wikipedia cere donaţii utilizatorilor

De ceva timp Wikipedia cere donaţii din partea utilizatorilor. Prima dată am ingnorat mesajul, în grabă. Acum mă simt oarecum datoare să mă hotărăsc dacă voi dona sau nu. Căci nu ştiu dacă m-am gândit vreodată cu destulă consideraţie la oamenii care muncesc pentru a aduna atâta informaţie la un loc. Nici nu cred că am conştientizat prea bine faptul că Wikipedia nu are şi nu expune materiale publicitare.

După un rapid search pe google am descoperit că, de-a lungul vremii, au mai fost derulate proiecte de acest gen. Care s-au finalizat prin strângerea unor sume importante, folosite pentru a susţine mai departe activitatea independentă, ferită de reclame. Şi am mai descoperit, evident, că oamenii se împart în două tabere: a celor care susţin donaţiile către cea mai mare enciclopedie online şi a celor care consideră treaba asta un soi de cerşetorie…

Pe scurt, proiectul Wikipedia a început pe 15 ianuarie 2001, la inițiativa americanilor Jimmy Wales și Larry Sanger, şi a fost mereu susţinută exclusiv din activităţi de fund-raising. Proiectul în limba română a prins viață la 15 iulie 2003 și are în prezent un număr de 325.438 de articole. La momentul actual Wikipedia ocupă locul al cincilea pe lista celor mai vizitate site-uri din lume şi este dezvoltată în continuare prin colaborarea voluntară a unui mare număr de persoane, fiind administrată de fundația non-profit Wikimedia.

Preiau şi un punct de vedere care, zic eu, merită pus în balanţă. „Banerele astea par un strigat disperat de ajutor. Te-ai gandi ca existenta si independenta celei mai mari encilopedii online este amenintata. Dar de fapt lucurile nu sunt chiar asa de negre, de fapt nu sunt deloc rele (…) Wikipedia nu plateste nimic celor care creaza continut pentru acestia o fac benevol, singurele cheltuieli sunt cu serverele, programatorii, dezvoltarea si mentenanta site-ului. Wikipedia are in acest moment pozitia pe care o are Google pe piata motoarelor de cautare si nu poate sa se sustina financiar? Mi se pare incredibil!” Spune un blogger căruia nu mă simt datoare să-i fac reclamă aici. Şi care recomandă, mai departe, ca Wikipedia să accepte postarea de materiale publicitare pentru a se putea finanţa singură.

Wikipedia cere donaţii utilizatorilor

Aş vrea să pot fi imparţială şi să pot condamna, măcar ipotetic, solicitarea Wikipedia. Însă mă împiedic rău de tot în sentimente. Pentru că: 1. M-am folosit de sute de ori de Wikipedia fără să ofer nimic în schimb; 2. Am donat de multe ori pentru cauze mai obscure, în care nici măcar nu credeam; 3. Nu vreau să văd reclame pe Wikipedia. Şi cred că-mi sunt de ajuns motivele astea trei pentru a mă decide. Categoric.

Redau mai jos mesajul cu pricina:

„Stimaţi cititori, Vom trece direct la subiect: astăzi vă solicităm să sprijiniţi Wikipedia. Pentru a ne proteja independenţa, nu vom afişa niciodată anunţuri publicitare. Existenţa noastră este posibilă datorită donaţiilor în valoare medie de 50 lei. Numai o mică parte din cititorii noştri donează. Acum este momentul să apelăm la sprijinul dumneavoastră. Dacă fiecare persoană care citeşte acest mesaj ar dona 10 lei, campania noastră de strângere de fonduri s-ar încheia într-o oră. Exact, donaţia pe care o solicităm de la dumneavoastră este echivalentă cu preţul unei ceşti de cafea. Dacă Wikipedia vă este utilă, dedicaţi un minut din timpul dumneavoastră pentru a o menţine online şi fără anunţuri publicitare. Suntem o fundaţie mică, fără scop lucrativ, cu costuri de nivelul unui site de top, pentru: servere, personal şi programe. Servim milioane de cititori, dar funcţionăm cu o fracţiune din bugetul altor site-uri de top. Wikipedia este un proiect deosebit. Este asemenea unei biblioteci sau unui parc public la care avem cu toţii acces pentru a învăţa. Wikipedia este concepută de către o comunitate de voluntari pasionaţi să împărtăşească cunoştinţele despre lume. Ajutaţi-ne să încheiem campania de strângere de fonduri, pentru a ne putea dedica în continuare îmbunătăţirii Wikipediei. Vă mulţumim!”

Update 2019

La patru ani distanță de acest articol îmi apare din nou un mesaj referitor la donații, cel din imaginea care ilustrează acest articol. Le port o nemărginită recunoștință celor de la Wikipedia pentru volumul uriaș de informație pe care ne-o pun la dispoziție gratuit și neîngrădit. Iar la articolul pe care l-am scris în urmă cu ceva ani mai am de adăugat doar un paragraf întâlnit în cartea Drive – ce anume ne motivează cu adevărat” a lui Daniel Pink.

Primul capitol începe cu acest exemplu:

”Imaginează-ți că este anul 1995. Îți voi prezenta două enciclopedii – una tocmai publicată, alta care va fi lansată în câțiva ani. Trebuie să prognozezi care va avea mai mult succes în 2010.

Prima enciclopedie vine de la Microsoft care, după cum știi, este deja o companie mare și profitabilă. Microsoft va finanța această enciclopedie. Va plăti scriitori și redactori pentru a scrie articole despre mii de subiecte. Manageri bine plătiți vor supraveghea proiectul pentru a se asigura că se încadrează în buget și că este finalizat la timp. Apoi Microsoft va vinde enciclopedii pe CD-ROM iar ulterior online.

Cea de-a doua enciclopedie nu va veni de la o companie. Va fi creată de zeci de mii de oameni care scriu și publică articole de plăcere. Acești pasionați nu au nevoie de nicio calificare specială pentru a participa. Iar nimeni nu va primi niciun dolar pentru a scrie sau publica vreun articol. Participanții vor trebui să contribuie cu efortul lor – uneori timp zeci de ore pe săptămână – în mod gratuit. Enciclopedia însăși, care va apărea online, va fi gratuită. Niciun cost pentru cei care doresc să o utilizeze.

Acum gândește peste cincisprezece ani. În 2010 una dintre aceste enciclopedii va fi cea mai mare și cea mai populară din lume, iar cealaltă va fi dispărută. Care din ele?

În 1995 răspunsul ar fi fost: desigur, gașca aia amărâtă de voluntari ar putea scoate ceva. Dar sub nicio formă produsul nu ar putea concura cu oferta unei companii puternice, interesate de profit. Toate stimulentele sunt nepotrivite. Scritorii, redactorii și managerii Microsoft era plătiți. Ceilalți contributori la proiect nu erau…

La 31 octombrie 2009, Microsoft a renunțat la enciclopedia online, care fusese pe piață timp de șaisprezece ani. Între timp, Wikipedia a devenit cea mai mare și mai populară enciclopedie din lume. La doar 8 ani de la apariție avea peste 13 milioane de articole în aproximativ 260 de limbi.

Ce s-a întâmplat? Teoria convențională a motivației umane are mari probleme în a explica acest rezultat.”

Rămân la concluzia că Wikipedia este un soi de miracol al erei noastre. Și, chiar dacă toate materialele pe care le conține sunt adăugate cu titlu gratuit, ar merita să dau câțiva lei pentru susținea platformei, a găzduirii și mentenanței ei. Tu ce părere ai?

Ana Elisabeta Beliu

2 thoughts on “Wikipedia cere donaţii utilizatorilor

  1. Între noi fie vorba… eu am dat 10 lei :/
    M-am gândit să dau în fiecare lună câte 10 lei. Având în vedere că dau zilnic pe țigări 15 lei… 10 lei pe lună pentru Wikipedia e de minim bun-simț. Poate părea puțin… dar e cu 10 lei mai mult decât dau ceilalți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top