Wikipedia cere donaţii utilizatorilor

De ceva timp Wikipedia solicită donaţii din partea utilizatorilor. Prima dată am ingnorat mesajul, în grabă. A doua oară l-am citit şi i-am făcut un print screen. Acum, la a treia vizualizare, mă simt oarecum datoare să mă hotărăsc dacă voi dona sau nu. Recunosc, este pentru prima dată când încerc să analizez activitatea acestei enciclopedii online. Nu ştiu dacă m-am gândit vreodată cu destulă consideraţie la oamenii care muncesc pentru a aduna atâta informaţie la un loc. Nici nu cred că am conştientizat prea bine faptul că Wikipedia nu are şi nu expune materiale publicitare.

După un rapid search pe google am descoperit că, de-a lungul vremii, au mai fost derulate proiecte de acest gen. Care s-au finalizat prin strângerea unor sume importante, folosite pentru a susţine mai departe activitatea independentă, ferită de reclame. Şi am mai descoperit, evident, că oamenii se împart în două tabere: a celor care susţin donaţiile către cea mai mare enciclopedie online şi a celor care consideră treaba asta un soi de cerşetorie…

Pe scurt, proiectul Wikipedia a început pe 15 ianuarie 2001, la inițiativa americanilor Jimmy Wales și Larry Sanger, şi  a fost mereu susţinută exclusiv din activităţi de fund-raising. Proiectul în limba română a prins viață la 15 iulie 2003 și are în prezent un număr de 325.438 de articole. La momentul actual Wikipedia ocupă locul al cincilea pe lista celor mai vizitate site-uri din lume şi  este dezvoltată în continuare prin colaborarea voluntară a unui mare număr de persoane, fiind administrată de fundația non-profit Wikimedia.

Preiau şi un punct de vedere care, zic eu, merită pus în balanţă. „Banerele astea par un strigat disperat de ajutor. Te-ai gandi ca existenta si independenta celei mai mari encilopedii online este amenintata. Dar de fapt lucurile nu sunt chiar asa de negre, de fapt nu sunt deloc rele (…) Wikipedia nu plateste nimic celor care creaza continut pentru acestia o fac benevol, singurele cheltuieli sunt cu serverele, programatorii, dezvoltarea si mentenanta site-ului. Wikipedia are in acest moment pozitia pe care o are Google pe piata motoarelor de cautare si nu poate sa se sustina financiar? Mi se pare incredibil!” Spune un blogger căruia nu mă simt datoare să-i fac reclamă aici. Şi care recomandă, mai departe, ca Wikipedia să accepte postarea de materiale publicitare pentru a se putea finanţa singură.

Aş vrea să pot fi imparţială şi să pot condamna, măcar ipotetic, solicitarea Wikipedia. Însă mă împiedic rău de tot în sentimentalisme. Pentru că: 1. M-am folosit de sute de ori de Wikipedia fără să ofer nimic în schimb; 2. Am donat de multe ori pentru cauze mai obscure, în care nici măcar nu credeam; 3. Nu vreau să văd reclame pe Wikipedia. Şi cred că-mi sunt de ajuns motivele astea trei pentru a mă decide. Categoric.

Redau mai jos mesajul cu pricina:

„Stimaţi cititori, Vom trece direct la subiect: astăzi vă solicităm să sprijiniţi Wikipedia. Pentru a ne proteja independenţa, nu vom afişa niciodată anunţuri publicitare. Existenţa noastră este posibilă datorită donaţiilor în valoare medie de 50 lei. Numai o mică parte din cititorii noştri donează. Acum este momentul să apelăm la sprijinul dumneavoastră. Dacă fiecare persoană care citeşte acest mesaj ar dona 10 lei, campania noastră de strângere de fonduri s-ar încheia într-o oră. Exact, donaţia pe care o solicităm de la dumneavoastră este echivalentă cu preţul unei ceşti de cafea. Dacă Wikipedia vă este utilă, dedicaţi un minut din timpul dumneavoastră pentru a o menţine online şi fără anunţuri publicitare. Suntem o fundaţie mică, fără scop lucrativ, cu costuri de nivelul unui site de top, pentru: servere, personal şi programe. Servim milioane de cititori, dar funcţionăm cu o fracţiune din bugetul altor site-uri de top. Wikipedia este un proiect deosebit. Este asemenea unei biblioteci sau unui parc public la care avem cu toţii acces pentru a învăţa. Wikipedia este concepută de către o comunitate de voluntari pasionaţi să împărtăşească cunoştinţele despre lume. Ajutaţi-ne să încheiem campania de strângere de fonduri, pentru a ne putea dedica în continuare îmbunătăţirii Wikipediei. Vă mulţumim!”

Tu donezi?

2 Replies to “Wikipedia cere donaţii utilizatorilor”

  1. Augustin Jianu says: Răspunde

    Între noi fie vorba… eu am dat 10 lei :/
    M-am gândit să dau în fiecare lună câte 10 lei. Având în vedere că dau zilnic pe țigări 15 lei… 10 lei pe lună pentru Wikipedia e de minim bun-simț. Poate părea puțin… dar e cu 10 lei mai mult decât dau ceilalți.

    1. Nu mi se pare puţin. Şi cei care tac şi îşi văd de treburile lor mi se pare că dau cu mult mai mult decât alţii care se trezesc să arunce cu noroi.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.