între noi fie vorba

blog din întâmplări și păreri răzlețe

Avem un cod portocaliu de viscol. Ce facem cu el?

Acum, că ai aflat că vine sigur iarna peste tine, ce ai de gând să faci cu ea? Aştepţi să apară titlurile cu „iadul alb” şi „surprinşii de zăpadă”? Sau faci un act de responsabilitate maximă şi începi o listă cu lucrurile pe care le ai de rezolvat urgent?

Ce să faci sau ce să nu faci pe timp de iarnă, cu nămeţi şi viscol? Uite câteva sugestii:

– Când ninge rău de tot pe afară, nu te mai aştepta să cumperi pâine proaspătă la magazinul din colţ! Fă-ţi provizii de hrană pentru 36-48 de ore. Asta nu înseamnă nicidecum să îţi umpli frigiderul ca la Crăciun, ci să îţi iei doar câteva alimente mai consistente în plus.

– Aminteşte-ţi că în anii trecuţi viscolul a venit la pachet cu avarii în alimentarea cu apă şi pene de curent prelungite. O rezervă de minim 5 litri de apă şi o lanternă cu baterii bune îţi vor prinde bine în multe situaţii de urgenţă!

– Înainte să pleci de acasă, gândeşte-te de două ori! Cu siguranţă sunt lucruri care pot fi amânate încă vreo două zile.

– Înainte să pleci cu maşina de acasă, gândeşte-te de zece ori! Mai mult de atât nici nu trebuie să adaug…

– Dacă este musai să mergi undeva, socoteşte că ai putea petrece cel puţin o jumătate de oră în plus pe afară, în frig. Uită de fashion şi îmbracă-te bine, cu mai multe straturi de haine, potrivite sezonului rece. Nu uita să porţi şi un fular cu care să îţi poţi acoperi faţa!

– În cazul în care trebuie să mergi la serviciu, gândeşte-te la experienţele nasoale din anii trecuţi. Dacă ai stat vreodată ud la birou sau dacă îţi bate vântul prin geam, ia-ţi la tine haine de schimb. Dacă obişnuieşti să îţi cumperi mâncare în timpul zilei, poate ar fi mai sigur ca de data asta să o iei de acasă. Asta nu e vreme să laşi loc de surprize.

– Iarna nu-i ca vara! Aşa că socoteşte mereu cu câte 15-20 de minute în plus, ca să poţi ajunge la timp acolo unde eşti aşteptat, mai ales dacă cineva te aşteaptă în frig…

– Priveşte pe fereastră cu folos. Măsoară din priviri stratul de zăpadă şi întreabă-te dacă o să îţi intre sau nu în ghete. Încalţă-te cu ceva care nu alunecă şi poartă ochelari de soare dacă razele sunt puternice.

– Ajută la deszăpezire, atunci când poţi. Nu există o zână a omătului care să facă, din baghetă, cărările din faţa blocului. Iar vecinii pe care îi vezi an de an dând la lopată, fac asta din spirit civic. Voluntar, cum s-ar zice. Ai putea măcar să le oferi un ceai cald.

– Nu te încălzi cu alcool! Chiar dacă ai avea senzaţia că te încălzeşte, alcoolul nu face decât să te ajute să pierzi căldura, din cauza vasodilataţiei. Şi nu doar că favorizează hipotermia şi degerăturile, dar te trimite mai repede la pipi.

– Evită diferenţele mari de temperatură. Nu este tocmai indicat să stai în casă în pantaloni scurţi şi apoi să ieşi afară, în ger, deoarece corpul tău se va adapta mult mai greu la temperaturile scăzute. Aşa că nu te grăbi să faci mai multă căldură în casă, ci mai degrabă pune un hanorac pe tine, dacă tot îl ai în dulap.

– Protejează-ţi pielea cu un strat generos de cremă hidratantă. Nu e o fiţă, e doar o măsură suplimentară contra degerăturilor.

Şi nu în ultimul rând… nu uita să te bucuri de iarnă, indiferent de vârsta pe care o ai!! Aproape că nu există bucurie pe măsura unei ore de joacă în zăpadă.

Un cod portocaliu minunat îţi doresc!

Ana Elisabeta Beliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top