Puține lucruri sunt mai neplăcute pentru un biciclist decât să pedaleze în permanență cu teama că un șofer imprudent ar putea să îl accidenteze. Dacă ești șofer, și ai în fața ta un biciclist pe șosea, dă-ți și tu în mod imaginar caroseria la o parte și ia în piept tot vântul din față. E ușor? E greu? Mai ai curaj să iei mâna de pe volan când simți că direcția o ia razna? Dar bicicliștilor cărora le intră praf în ochi și le șuieră mașinile pe lângă urechi oare cum le-o fi?
Am mers de nenumărate ori pe drumuri mai mult sau mai puțin aglomerate, mai late, mai înguste, cu gropi, cu asfalt proaspăt turnat, fără pic de asfalt… În grupuri de bicicliști sau de una singură. Port culori aprinse la haine, bicicletă și cască, sunt vizibilă și am și elemente reflectorizante. Dar situațiile în care inima ajunge să-mi sară din piept nu încetează să apară.
Cum este, de fapt, pe șosea pentru bicicliști? Cât ești de în siguranță și cât respect primești din partea celorlalți participanți la trafic? Și care sunt cei mai nocivi șoferi din punctul de vedere al unui biciclist în trafic? Să-i luăm pe rând:
– Șoferii de pe contrasens care depășesc fix în dreptul tău. Am întâlnit multe specimene. Unul chiar m-a forțat să frânez până m-am oprit de tot ca să depășească el – nesimțitul într-un BMW, vorbind la telefon. Cum spuneam, eram extrem de vizibilă pe șosea și n-am putut decât să înjur, doar ca pentru mine. Nu se pune problema să-i faci vreun semn nesimțitului când el deja ți-a pus viața în pericol, în momentul ăla nu poți să riști să ridici mâna de pe ghidon.
– Șoferii care te depășesc în goană. Există o distanță regulamentară, de siguranță, pe care orice șofer ar trebui să o păstreze atunci când trece pe lângă un biciclist. Știu, nu pe toate drumurile posibilitatea să respecți distanța respectivă. Tocmai de aceea mi s-ar părea de bun simț ca tu, șoferul, să reduci viteza atunci când treci pe lângă un biciclist. Nu este tocmai confortabil, ca biciclist, să simți câte o vijelie trecând în goană pe lângă tine, testându-ți încă o dată reflexele și încleștarea mâinilor.
– Șoferii care claxonează fix când sunt în dreptul tău. O fi fost tembel, săracul! Dar ce rost are să claxonezi și să-l sperii pe un biciclist exact când ești la un metru în spatele lui? Dacă vrei să atenționezi un călător pe două roți de faptul că te apropii de el este recomandat să suni cu câțiva metri mai în spate. Nu doar că nu îl mai asurzești, dar are timp să se răzgândească dacă ar fi avut în gând să facă vreo manevră greșită.
– Șoferii care aruncă chestii pe geam. Cum ar fi un chiștoc de țigară aprins. Nimic mai plăcut decât să te trezești cu obiecte străine zburând pe lângă tine sau printre roți…
– Șoferii care intră de pe o stradă lăturalnică exact în fața ta. Nu stăpânesc chiar toate regulile de circulație dar știu sigur că am prioritate atunci când sunt pe o șosea care se intersectează cu tot felul de străduțe mici, lăturalnice. Dar nesimțitul de pe strada din dreapta se grăbește și consideră că este drumul liber, chiar dacă pe el circulă un biciclist. Chiar dacă biciclistul merge la deal, pe energia și pe respirația lui, și trebuie să frâneze ca să-i intre în față idiotul pe patru roți și pe benzină.
– Șoferii mașinilor de mare tonaj. Mai ales pe drumurile înguste, poate chiar delimitate cu parapeți, este foarte periculos să fii depășit de o mașină mare, care nu reduce viteza și nu păstrează distanța. Din fericire am întâlnit și o groază de șoferi care au răbdare și depășesc cu grija cuvenită.
– Șoferii începători. Aici mă pun pe mine prima pe listă. Am tendința să mă apropii cu mașina de bicicliști ca și cum aș fi și eu pe două roți. Și îmi imaginez că așa procedează și alți începători, că doar n-oi fi sungura care nu știe să aproximeze bine distanțele. Îmi cer iertare și lucrez intens să corectez problema asta!
» Citește și: De la Brașov la Cluj pe două roți. 8 zile de pedalat și experiențe de neuitat
Chiar dacă ești șofer, pasager, pieton sau orice alt status preferi, te rog să conștientizezi următoarele lucruri: bicicliștii aflați pe șoselele din România practică această activitate ca antrenament sau ca hobby; și unii chiar drept mijloc de deplasa. Niciunul dintre oamenii aflați pe două roți nu caută aventuri extreme, cel puțin nu unele în care să fie implicate mașini. Noi, bicicliștii, nu ieșim pe șosea ca să ne mutilăm, ca să ne murdărim sau ca să inhalăm intenționat gaze de eșapament. Suntem acolo pentru mișcare, pentru libertate, pentru nevoia de a ajunge undeva, pentru dor de ducă dar și pentru că legislația și bunul-simț ar trebui să ne ofere condițiile decente de a circula pe două roți.
Dacă ești la volan, te rog să faci un schimb de locuri – din priviri – și să îi acorzi celui aflat în șa, pe bicicletă, ceva mai mult respect, atenție și grijă. Iar dacă ești pasager într-o mașină, atenționează-l pe șofer atunci când nu îi acordă destul spațiu unui biciclist; faptul că nu te afli la volan nu înseamnă musai că trebuie să fii indiferent.
Îți mulțumesc pentru răbdare și înțelegere!
One thought on “Care sunt cei mai nocivi șoferi pentru bicicliștii de pe șosele?”