Ce şi cât ne este permis când vine vorba despre a interacţiona cu alţii pe reţelele sociale? Sau cât de direcţi ne putem permite să fim atunci când ne ascundem în spatele unui ecran? Mărturisesc că mă preocupă întrebările astea de multă vreme şi chiar aş vrea să ştiu şi părerile altora când vine vorba de spaţiul pe care îl împărţim: social media în general şi facebook-ul în particular.
Dincolo de ce postează sau share-uieşte fiecare, au loc numeroase interacţiuni cu prietenii, cunoscuţii şi follower-şii pe care eu una le iau foarte în serios. Dar le şi analizez pe rând, încercând să delimitez cumva o graniţă faţă de care conştiinţa mea să se simtă împăcată. Evident, fiecare o stabileşte pe a lui. Dar hai să le luăm pe rând:
Trimitem mesaje private oricând? Recunosc că mă mai trezesc scriind mesaje private seara târziu, unor oameni nu tocmai foarte apropiaţi. În speranţa că le vor citi şi vor răspunde abia a doua zi. Dar se întâmplă, desigur, să primesc răspunsuri târziu în noapte şi să mă simt cu musca pe căciulă. Pe de cealaltă parte, mi se întâmplă să primesc mesaje la ore târzii sau extrem de devreme sau în timp ce sunt la lucru. Uneori le răspund, alteori nu. Mă raportez aici la codul bunelor maniere, care spune să nu deranjezi (telefonic) dimineaţa devreme, la ora prânzului şi după ora 21:00. Având în vedere că în zilele noastre comunicăm mai mult pe facebook sau pe whatsapp, mai ţinem cont de orele astea?
Chiar mergem la eventuri sau le bifăm doar pentru rating? Am fost şi la categoria asta în toate rolurile posibile. De administrator de pagină care creează un event. De susţinător entuziast care dă cu “attending” deşi nu are de gând să se ducă. De intermediar care trimite invitaţii mai departe celor care ar putea fi interesaţi. Şi am ajuns la concluzia că în mediul online ar trebui să mă raportez la aceleaşi valori pe care pun preţ şi în offline: onestitate, seriozitate, punctualitate. Adică dacă spui că vii… vino! Aşa că eu una am ajuns să îmi actualizez răspunsurile la diverse evenimente, atunci când mă răzgândesc. Dar chiar aş vrea să ştiu care sunt părerile aici. Voi cum reacţionaţi când vine vorba de event-uri pe facebook?
Dacă apari online înseamnă că eşti disponibil pentru a conversa? Pentru noi, oamenii care lucrează la calculator cât e ziua de lungă, să ai un facebook deschis non-stop este oarecum firesc. Mai nou, şi un web whatsapp. Totuşi, mi se pare de la sine înţeles că prietenii îşi dau seama că faci ceva pentru a-ţi câştiga existenţa şi că nu poţi sta la şuete în miezul zilei. Şi uneori mi-e dor de statusurile alea de la yahoo messenger: busy!! Voi cum procedaţi? Închideţi chatul când vreţi să nu fiţi deranjaţi? Sau îi ignoraţi pe intruşi? Întreb pentru un prieten…
Tag-urile. Mă mai ia valul din când în când să tăguiesc oamenii în poze. Niciodată în poze nasoale sau în poze cu icoane, de sfântu’ Gheorghe. Şi da, avem cu toţii opţiunea de a accepta doar tagurile care ne convin sau să le blocăm pe toate. Dar care e reţeta aici? Cum îţi dai seama când, cum şi unde îţi poţi eticheta prietenii în poze fără să îi calci pe bătături?
Cereri, petiţii, cauze, fundraising. Spam 🙂 Când ai în lista de prieteni vreo câţiva inşi care activează prin zona ONG-urilor, a voluntariatului, implicării sociale şi a strângerii de fonduri e imposibil să nu te trezeşti cu mesaje şi solicitări. Şi să nu le trimiţi la rândul tău altora. E un cerc vicios în care eu îmi dau seama că aş putea să cam stresez. Şi totuşi risc, pentru că nu cer niciodată ceva pentru mine. Dar vă întreb şi aici destul de confuză: cât de des poţi trimite mesaje din zona asta, de ajutor şi strângere de fonduri? Şi ce fel de răspunsuri ar trebui să cauţi ca să înţelegi de la oameni că nu mai trebuie să-i deranjezi?
Lista mea de întrebări nu se încheie aici. Nici măcar nu am îndrăznit să mă apropii de zona fierbinte a comentariilor, reacţiilor, ratingurilor, informaţii personale, share-uri, life events, live-uri şi alte nebunii. Îmi voi direcţiona ambiţia spre a găsi ceva materiale scrise şi îndrumări de specialitate în zona interacţiunii online. Dar curiozitatea cea mare se îndreaptă către voi, cei care chiar butonaţi online-ul şi poate v-aţi lovit de asemenea situaţii. Care sunt părerile voastre sau ce alte întrebări şi curiozităţi aţi mai avea de adăugat?
Va urma!
Sursă foto: pixabay
Pe Facebook nu cred că trebuie să existe limite, un mesaj în plus in inbox nu deranjează pe nimeni. Te poți conecta și deconecta când ai nevoie de liniște. Și telefonul poate fi blocat/deblocat, dar cu siguranță nu poți suna omul la orice oră.
Din păcate, din diferite motive, oamenii nu sunt suficienți de sinceri și caută diverse motive când vor să refuze pe cineva/ceva, iar de aici e greu să mai reiei discuția.
De acord. Probabil că cei mai mulţi dintre noi mai avem de lucru până să învăţăm că avem dreptul să spunem “nu”