între noi fie vorba

blog din întâmplări și păreri răzlețe

Diabet tip 1 – Despre experiența de internare la Centrul Medical Buziaș

Centrul Medical ”Cristian Șerban” de la Buziaș este unic în România și a fost înființat special pentru copiii şi tinerii cu diabet zaharat și hemofilie. Este un centru de Evaluare, Terapie, Educație Medicală Specifică și Recuperare cu o echipă terapeutică complexă, compusă din medici specialiști de diabet, nutriție și boli metabolice, pediatri, hematolog, nutriționist, psiholog, educatori, kinetoterapet, fizioterapeut și asistenți medicali calificați.

Centrul este un spital public, cu o capacitate de 50 de locuri, făcând parte din sistemul medical de stat. Internările sunt gratuite iar înscrierile se pot face prin formularul on-line disponibil pe ccserban.ro/ro/Inscrieri-online, pe e-mail contact@ccserban.ro sau la telefon 0256322080. Dar dacă ai orice fel de neclarități, înainte de internare sau de programare, te încurajez să suni și să discuți cu personalul specializat. Am întâlnit aici numai oameni cumsecade, răbdători, zâmbitori, dispuși întotdeauna să ajute.

Internarea la Centrul Medical ”Cristian Șerban” imediat după diagnostic

Diagnosticul de diabet de tip 1 e greu de dus în primele zile. Pe lângă faptul că te simți rău, și afli că ai o boală incurabilă, viața îți este dată cu totul peste cap. Trebuie să înveți să îți administrezi corect insulina, să îți monitorizezi glicemiile, să calculezi carbohidrații din toate alimentele. Să îți adaptezi stilul de viață întru totul. Să înveți să trăiești fără pancreas.

Răspunsuri la întrebările despre diabet găsești întotdeauna la medicul tău curant, în cărți sau broșuri, în articole on-line ori la alți pacienți de pe grupuri. Desigur. Doar că la început, în primele zile sau săptămâni, nici măcar nu ai habar ce întrebări să îți pui. Ce presupune boala? Cum conviețuiești cu ea? Cum îți afectează corpul? Ce să mănânci? Cum arată viața dependentă de glucometru și insulină? Cum gestionezi totul în așa fel încât să îți fie bine?

Experiența mea este una fericită. Și voi povesti cât mai în detaliu – în mai multe articole – despre cum m-am descurcat de la începuturi, ce am învățat și ce am descoperit pe parcurs. Deoarece cred cu tărie că un start bun și o informare amănunțită pot ajuta extrem de mult atât un adult dar și un copil proaspăt diagnosticat cu diabet de tip 1.

Despre Centrul Medical ”Cristian Șerban” de la Buziaș am aflat de la medicul meu diabetolog, care mi-a recomandat în repetate rânduri să mă internez acolo. Nu îmi dădeam seama ce ar mai fi de adăugat la tot ceea ce citisem prin broșuri și pe net, dar am urmat îndrumarea și m-am programat la Buziaș la numai două săptămâni după diagnostic. Iar experiența a fost categoric cea mai nimerită în acea etapă a vieții mele!

Probabil cel mai important detaliu: internarea este gratuită, pe baza trimiterii de la medicul de familie sau de la medicul diabetolog. Primești și trei mese copioase pe zi, plus gustări (chiar și rețetele pentru acestea, dacă le ceri), iar singurele cheltuieli pe care trebuie să le faci sunt pentru transport, produse de igienă și alimente pentru pofte sau hipoglicemii. Găsești mai multe amănunte pe site-ul centrului, la secțiunea Informații practice.

Internările se fac în serii de câte 10-14 zile, pe tot parcursul anului, pentru copii și tineri cu vârsta până la 44 de ani. Odată ajuns(ă) la Buziaș vei primi detalii despre program, analize, vizite, apoi te vei instala în cameră. Iar condițiile de spitalizare sunt de 5 stele, aș putea spune: cazare în camere cu două paturi (majoritatea), dulap pentru haine, căldură, apă caldă, duș, bibliotecă, sală de mese, sală de joacă, sală de sport, masă de ping-pong, bazin, teren de sport, parc, biserică… (vezi galeria foto de la finalul articolului)

Rutina zilnică de la Buziaș

Prima zi este de acomodare. A doua zi mergi la analize, de dimineață. Cam din a treia zi se instalează rutina: deșteptarea; verificarea glicemiei; cafeaua de la automat (fără zahăr!); mic dejun; curățenia în cameră; vizita medicală; gustare; curs de educație medicală; glicemie; masa de prânz; odihnă; glicemie; gustare; oră de gimnastică sau relaxare; glicemie; masa de seară; duș; verificare glicemie. (În rutina asta am mai inclus în fiecare zi și cititul, vorbitul la telefon, lungi plimbări prin curte și discuții cu alți pacienți și părinți.)

Pentru realizarea unui profil glicemic cât mai bun, glicemiile se verifică de fiecare dată în prezența personalului medical și sunt notate într-un registru. Iar medicul de gardă este cel care recomandă unitățile de insulină necesare și eventualele corecții sau gustări.

Care sunt beneficiile internării la Centrul Medical de la Buziaș?

Desigur, fiecare va extrage din această experiență propriile concluzii. Eu doar voi enumera lucrurile care pot fi luate în considerare ca beneficii sau atuuri:
– Pe primul lor se află cursurile de educație medicală, predate de medici specialiști. Aici se discută toate aspectele tratamentului și ale alimentației în diabetul de tip 1, dar și despre multiplele complicații care apot apărea pe parcurs. Despre dispozitive, mișcare, calcule, păstrarea insulinei, zborul cu avionul și multe altele;
Cărțile publicate la Centrul Medical ”Cristian Șerban” de la Buziaș sunt foarte utile, pe termen lung. Am cumpărat trei dintre ele și le răsfoiesc ori de câte ori am neclarități;
Consiliere psihologică – În program sunt incluse și vizitele la psihologul Centrului, care pot fi extrem de utile pentru cei care nu își găsesc liniștea sau motivația;
Analize, investigații și sfaturi medicale gratuite;
– Un profil glicemic actualizat și ajustarea dozelor de insulină alături de medic;
– Montarea senzorilor de glicemie sau a pompei de insulină, ”deschifrarea” lor și supravegherea evoluției alături de medicul curant;
– Împărtășirea de experiențe, rețete, titluri de cărți, aplicații etc. în discuții cu alți pacienți, unii recent diagnosticați, alții bolnavi de mulți ani.

* Verifică pe site condițiile de reluare ale internărilor începând din data de 01.06.2020

Lucrurile pe care ar trebui să le ai în bagaj

O internare de 10-14 zile presupune să ai la tine cam toate lucrurile necesare în viața de zi cu zi. Iar dacă nu ești obișnuit(ă) să pleci în călătorii sau drumeții, poate fi dificil să te gândești la toate amănuntele și mărunțișurile de care ai putea avea nevoie. Voi face o înșiruire rapidă a tuturor lucrurilor pe care le-am pus în bagajul meu, în ideea că ar putea fi și altora de folos:

– în primul rând asigură-te că ai toate actele necesare pentru internare

– instrumentele de monitorizare și gestionare a diabetului: glucometru, baterii de schimb, teste, ace, penuri de insulină + rezerve (la secțiunea Informații practice se explică în ce condiții vor fi utilizate și păstrate) și senzori / pompă – cu toate accestoriile necesare – pentru cei care le utilizează; Asigură-te că insulina va fi depozitată la o temperatură optimă pe durata transportului, mai ales dacă mergi la Buziaș iarna sau vara

– produse de igienă personală – săpun (găsești și la toaletă, dar dacă ai vreo preferință anume…), șampon, pastă de dinți, periuță, creme sau loțiuni pe care le folosești de obicei, arsenalul de obiecte de igienă de-ale femeilor, prosoape, hârtie igienică (este și ea prezentă întotdeauna în toalete, dar e bine să ai rezerve) etc.

– medicamente și tratamente uzuale. Eu am o trusă medicală pe care o iau oriunde, cu câteva medicamente și plasturi. Dar pentru cei care au alergii sau diverse afecțiuni medicale este musai să aibă la ei tratamentul necesar.

– accesorii și instrumente – măști, mănuși, gel dezinfectant, unghieră, pilă de unghii, pieptăn, foehn, încărcător pentru telefon, căști, caiet și pix (pentru notițe la cursuri), șervețele sau prosoape de hârtie – cu utilitate multiplă, dopuri de urechi – dacă ai probleme cu somnul. Iar pentru copii, jucării și jocuri cât mai multe, ca să nu se plictisească.

– hainele de schimb – un lucru care ni s-a menționat la ședința de întâmpinare este că în Centrul Medical de la Buziaș ținuta de zi NU este pijamaua. Aceasta este folosită doar pe timpul somnului. Așadar, ia-ți la tine haine potrivite pentru participarea la mese, cursuri, mișcare și alte activități care se desfășoară în interior sau în exterior, în funcție de anotimp. Ar trebui să ai și încălțăminte separată, pentru interior și, respectiv, exterior. Dulapul pe care îl vei avea la dispoziție este destul de încăpător, ia-ți haine destule ca să nu trebuiască să speli și să aștepți să se usuce (iarna e simpu, le pui pe calorifer…).

 

În încheiere voi relua ideea cu care am început. Recomand internarea la Centrul Medical ”Cristian Șerban” de la Buziaș imediat după aflarea diagnosticului de diabet de tip 1. Zilele petrecute acolo sunt focusate asupra acumulării de informații și a schimbului de experiență. Nu ai grija școliii sau a serviciului. Primești mâncare gata cântărită și calculată. Singura ta preocupare este să absorbi tot ceea ce se prezintă la cursuri, să pui întrebări, să discuți cu medicului tău la vizite, să afli cât de multe poți despre boala care te va însoți tot restul vieții. Și, desigur, ai timpul necesar să îți pui în ordine toate gândurile haotice care nu îți dau pace. Depinde numai de tine dacă diabetul îți va rămâne partener sau inamic, pe termen lung!

Dacă ai alte impresii de la Buziaș, dacă ai întrebări, dacă am uitat să menționez ceva… te rog să lași un comentariu la acest articol. Mulțumesc!

#DT1 #diabettip1 #viatacudiabet #viatacuinsulina

Această prezentare necesită JavaScript.

Fotografiile sunt preluate de pe pagina de facebook a Centrului Medical pentru copii şi tineri „Cristian Şerban” Buziaş

Ana Elisabeta Beliu

2 thoughts on “Diabet tip 1 – Despre experiența de internare la Centrul Medical Buziaș

  1. Pingback: Primul an cu tip 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top