Dacă ai primit recent diagnosticul de diabet zaharat de tip 1 acest articol este pentru tine. Am strâns laolaltă lucrurile care știu că ți-ar fi de folos, sperând să te ajut să capeți încredere și putere. Dar nu o să te mint. Nu există scurtături, nu există leacuri magice, nu există tehnologie care să înlocuiască toate procedurile de zi cu zi. Există doar șansa la o viață grozavă, atunci când înveți să îți gestionezi boala. Sau condiția medicală, să îi zicem.
Scriu cu gândul la persoanele nou diagnosticate cu diabet zaharat de tip 1. Dar știu că cele mai multe dintre ele sunt copii și că mesajul va ajunge la părinți sau alte rude apropiate. Voi încerca să prezint cât mai succint toate amănuntele care îmi par utile și să explic rolul lor.
IMPORTANT!! Aceasta nu este o părere medicală avizată. Tot ceea ce voi povesti reflectă doar experiența mea recentă, de pacient. Sfaturile și îndrumările medicului rămân pe primul loc!
Calcule și iarăși calcule
După ce primești vestea că pancreasul tău nu mai funcționează, medicul diabetolog îți explică cum stă treaba cu insulina. Câte ore durează cea rapidă, câte ore durează cea lentă, cam câte grame de glucide (carbohidrați) acoperă o unitate de insulină etc.
Oricât de ageră ai avea mintea, explicațiile astea toate ți-o vor bloca. Nu este o rușine să recunoști că nu mai înțelegi nimic. Cel mai bine este să pui mâna pe un pix și să faci calculele de zeci de ori, până înțelegi perfect ce anume reflectă ele. Și să întrebi medicul, acolo unde nu îți ies socotelile. Nu este o rușine să recunoști că nu ai înțeles din prima, mai ales că de toate aceste cifre depinde starea ta de sănătate. De astăzi tu ești pancreasul!
Pentru a putea să cunoști valorile cheie în diabetul tău trebuie să afli de la medic următoarele formule: cum să îți calculezi necesarul zilnic de calorii • cum să împarți aceste calorii în glucide, lipide și proteine • cum să împarți totalul de glucide al unei zile pe mese și gustări • câtă insulină să asociezi unei cantități de glucide* • cu cât îți scade o unitate de insulină glicemia • și cum să ajustezi dozele de insulină în funcție de glicemii.
Jurnalul glicemiilor
Există o groază de aplicații în care îți poți înregistra glicemiile, unitățile de insulină și chiar și alimentația. My Sugar Diary, Diabetes, Diabetes M… Le găsești în Play Store dând o căutare după ”diabetes” sau ”type one” (Nu le-am testat în amănunt pentru că glucometrul meu are aplicația proprie și se conectează prin bluetooth la telefon.) În paralel, eu am continuat să îmi notez valorile într-un jurnal de diabet, pentru a avea o imagine de ansamblu asupra zilelor și a săptămânilor. Indiferent de modalitatea aleasă, este foarte important să ai stocate glicemiile (dimineața, pe nemâncate; înainte de mese; la două ore după mese), unitățile de insulină făcute și cantitățile de carbohidrați* consumate.
După modelul celui pe care l-am primit la spital am făcut grafica unui jurnal de glicemii (link download) care să conțină și insulina rapidă, și pe cea bazală, și gustările, și mișcarea. În spațiul de notițe pe care îl găsești în caiet, dar și în cele mai multe aplicații, te încurajez să notezi orice lucru ieșit din comun. Dacă ai avut o zi stresantă sau o durere, ele îți pot influența glicemiile. Dacă ai mâncat pizza glicemiile ți-o vor lua razna, indiferent cât de bine calculezi. Dacă faci un efort susținut te vei duce spre hipo. Este bine să ai notate tot felul de asemenea amănunte, pentru că memoria nu le va încăpea pe toate. Și le vei putea consulta data viitoare când te vei întâlni cu aceeași situație.
Lectura și documentarea sunt cele mai puternice arme
Imediat după diagnosticare am primit de la doamna doctor un teanc de cărți și broșuri din care să mă informez. Le-am citit pe nerăsuflate, am luat notițe și le-am recitit apoi. Abecedarul diabetului de tip 1 este ”Cartea pentru copii și tineri cu diabet zaharat tip 1” a doctorului diabetolog Viorel Șerban, care explică absolut toate noțiunile de care ai nevoie acum, la început. Mai sunt și alte volume, cum ar fi ”Insulinoterapia în diabetul zaharat tip 1” sau ”Dieta în diabetul zaharat tip I”, ale aceluiași doctor, care vin să completeze primul volum. Din aceste cărți vei învăța să faci și mai multe calcule în diabetul de tip 1 și să înțelegi cum funcționează corpul tău în lipsa pancreasului, cum să îți menții glicemiile la valori normale, cum se păstrează și administrează insulina și multe altele.
Alte surse foarte bune de informare sunt disponibile online. Le recomand doar pe cele care mi se par mai bine documentate: site-ul viatacudiabet.ro, canalul de youtube al lui Ines Nerina și grupul de facebook noisidiabetul (de tip 1). Mai sunt și alte grupuri de diabet pe facebook, dar acesta îmi pare de departe cel mai bine organizat. Vei găsi multe lucruri utile la un search pe grup sau la secțiunea ”Files/Fișiere”.
Cântarul și glucidele* din farfurie
Eu mi-am comandat un cântar încă de când eram în spital și l-am folosit pentru a calcula absolut orice mâncam, chiar și câțiva biscuiți sau o jumătate de măr. Nu îi fac neapărat reclamă, dar l-am ales după ce am citit comentariile despre el, plus că era la ofertă. Cel mai deștept mi s-ar părea acum un cântar cu memorie, care îți mai afișează valoarea încă vreo câteva secunde după ce ai ridicat greutatea de pe el. Oricum ar fi, citește bine review-urile de pe emag, pentru că sunt cele mai numeroase și relevante, și verifică dacă găsești produsul mai ieftin în altă parte 😉
Cât despre valorile nutriționale ale alimentelor și procentele de glucide pe care le conțin, cea mai bună sursă de informare este site-ul oneden.com sau tabelele din cărțile mai sus menționate, care îți dau și indicele glicemic.
Internare la clinica pentru diabet de la Buziaș
Tot de la medicul meu diabetolog am aflat și de Centrul Medical de Evaluare, Terapie, Educaţie medicală specifică pentru copii şi tineri „Cristian Şerban” de la Buziaş, unde mi-a recomandat să mă internez cât mai curând. Mi-am luat concediu medicat și m-am programat chiar în prima lună de la diagnostic.
La Centrul „Cristian Şerban” am învățat să îmi ajustez mai bine dozele de insulină și am interacționat zilnic cu medicii specialiști dar și cu alți bolnavi de diabet, unii cu ceva ani de experiență. O internare la clinică se face pentru aproximativ zece zile și include: teste medicale, verificările glicemiilor, cursuri zilnice (despre terapia cu insulină, dietă, stil de viață etc.), mese principale și gustări personalizate pe dieta fiecăruia, ore de sport, ședințe cu psihologul. Toate acestea sunt oferite gratuit, pe baza unei trimiteri de la medicul specialist sau de la medicul de familie. Detalii mai multe găsești pe site-ul www.ccserban.ro.
Comenzi online pentru produse
Diabetul de tip 1 vine la pachet cu o groază de nevoi care se traduc în cheltuieli suplimentare. Chiar dacă programul național pentru diabet asigură gratuit necesarul de insulină al pacienților, acele și testele oferite sunt insuficiente.
Recomandarea mea ar fi să discuți cu medicul despre tipul de ace pentru insulină de care ai nevoie, testele pentru glucometru, și să ți le cumperi online. Sunt mult mai ieftine decât cele din farmacii. Eu, de exemplu, îmi iau testele de pe Farmacia Tei, iar acele de pe No Sugar Shop. Vei afla de pe grupurile de facebook pentru diabetici de unde poți achiziționa cele mai ieftine produse și tot pe aceste grupuri mai sunt și persoane care donează consumabile.
Știu, multe dintre cuvintele și ideile astea sună ca o limbă străină. Șocul unui asemenea diagnostic este puternic și noutățile cu care vine el sunt compleșitoare. Dar nu prea avem de ales… cu cât ne împrietenim mai repede cu ele cu atât ne va fi mai bine. Singurul gând senin este că trăim în era tehnologiei, când apar an de an tot mai multe instrumente care ne ajută să controlăm diabetul. Vei afla despre ele. Curaj!
Dacă ai întrebări, mă găsești aici…
* glucide – carbohidrați – hidrați de carbon – sunt unul și același lucru. Le vei găsi menționate sub toate aceste denumiri
#DT1 #diabettip1 #viatacudiabet #viatacuinsulina
4 thoughts on “Diabet zaharat de tip 1 || Ce să faci imediat după aflarea diagnosticului?”