între noi fie vorba

blog din întâmplări și păreri răzlețe

Atenție cui vinzi! Poți ajunge ținta unei tentative de fraudă pe OLX

Înainte să oferi date personale, verifică dacă nu cumva ești ținta unei tentative de fraudă pe OLX! Mi s-a întâmplat mie, recent. Prilej cu care am aflat că nu doar cumpărătorii sunt cei vizați atunci când vine vorba de phishing sau înșelătorii în online. Atacurile de phishing – adică pescuirea de date și informații în online – sunt niște momeli bine mascate care încearcă să obțină datele cardului tău pentru a putea sustrage bani. Iar instrumentele folosite sunt niște site-uri, mail-uri sau SMS-uri false care le imită foarte bine pe cele adevărate. Adică mingea este în terenul tău, trebuie să te păzești singur(ă).

Cum poți ajunge din vânzător pe OLX o persoană cu cardul gol?

Uite povestea mea… Primul detaliu bizar a fost un mesaj pe Whatsapp, referitor la anunțul meu de vânzare (de obicei primesc mesaje pe platforma OLX și răspund tot acolo). Al doilea lucru ciudat era că interlocutorul scria propozițiile cu literă mare, diacritice și punctuație, dar avea niște formulări nenaturale și folosea pe alocuri masculinul în loc de feminin. Dar până aici doar am observat ciudățeniile, nu mi-am dat seama că este un scenariu predefinit.

Așa-zisul cumpărător îmi tot cerea detalii despre produsul vândut de mine și în cele din urmă mi-a spus că vrea să îl cumpere, transmițându-mi instrucțiunile exacte despre serviciul de livrare prin OLX: ”Serviciul funcționează diferit. Plata se poate face prin OLX, eu voi plăti livrarea, vă trimit link-ul asociat plății mele, acolo vă introduceți datele și banii vor intra pe card (…) Vă dau un link pentru a vă vira banii pe card: https://ro.olxtracking.com/cash42145883. Accesați butonul, acolo primiți banii.” Chiar i-am mulțumit pentru detalii, pentru că nu utilizasem încă livrarea prin OLX și mi se părea de mare ajutor!

Când am intrat pe linkul primit pe Whatsapp aveam predefinite câmpurile în care ar fi trebuit să introduc toate datele de pe cardul meu (inlusiv codul CVV) iar apoi și soldul disponibil în cont! 😅  Abia aici mi-am dat seama clar că eram ținat unei fraude. Și mi s-a confirmat imediat, când am verificat site-ul respectiv care fusese cumpărat în urmă cu doar două zile.

Am completat formularul cu niște date fictive, ca să parcurg toți pașii și văd ce se întâmplă mai departe. La finalul procedurii a apărut o eroare și am fost redirecționată pe pagina oficială a OLX, ca să nu îmi dau seama de înșelătorie. I-am scris individului că nu merge plata și mi-a dat linkul din nou, să mai încerc. Probabil că între timp deja încerca să cumpere ceva cu datele fictive trimise de mine.

 

Care pot fi semnele că ești ținta unei tentative de fraudă pe OLX?

– Linkurile care te duc către pagini false, clone ale OLX-ului. În afară de pagina oficială – https://www.olx.ro/ – orice derivate care conțin alte cuvinte sau caractere alăturate olx-ului sunt false. Analizează-le cu atenție, mai ales dacă le primești prin WhatsApp sau alt tip de mesagerie în afară de chat-ul OLX

– Presupusul cumpărător îți spune că a plătit sau dorește să plătească produsul și că are nevoie de datele tale pentru a-ți vira banii prin intermediul seriviciului OLX

– Ai ajuns pe o pagină unde trebuie să completezi datele cardului, soldul contului și codul CVV/CVC, sub pretextul că ele sunt necesare pentru ca tu să primești banii. Dar acestea sunt date strict personale, utilizate doar pentru plățile de pe card, NU și pentru încasări! (Pentru a primi bani în cont sunt necesare codul IBAN și numele titularului contului)

 

În urma acestei experiențe i-am contactat pe cei de la OLX care mi-au recomandat să fac și o sesizare la Poliție. Ulterior am mai găsit o groază de articole, clipuri și postări care atrag atenția asupra unor tentative de fraudă, phishing, furt sau cum vrei să-i mai zici. Doar că am ajuns la ele abia după această experiență, din care iești fără pagube, din fericire. Și sper ca prin acest articol să pot atrage atenția, la rândul meu, asupra pericolelor din online și a modului de operare al hoților.

Ai avut o experiență similară? Povestește-o și tu! Ai nevoie de lămuriri? Întreabă-mă!

Ana Elisabeta Beliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top