Știai că îți poți verifica glicemia pe ceas doar dintr-o singură privire? Mi Band 4, Mi Band 5 și Amazfit Band 5 sunt câteva dintre modelele cele mai accesibile, compatibile cu această funcție. Dar glicemia va fi afișată doar după parcurgerea unor pași, descriși în acest articol. Întreg sistemul presupune să utilizezi un senzor de monitorizare a glicemiei, plus un telefon cu anumite aplicații care fac conexiunea, prin blueetooth, între senzor și ceas. Atât de simplu și-atât de complicat, în același timp!
Cum ajunge glicemia pe ceas?
Glicemia se măsoară direct din sânge! Nu există vreo cale magică prin care ceasul să o poată estima glucoza care îți circulă prin vene! Prin urmare, pentru a-ți afișa glicemia pe ceas, trebuie să te folosești de tehnologie.
Primul dispozitiv necesar este senzorul de monitorizare a glicemiei. Sezorii compatibili cu acest sistem (conform unui articol din octombrie 2019) sunt: Freestyle Libre 1 și 2; Dexcom G4, G5, G6; Medtronic MiniMed 640G; Eversense; Medtrum A6.
Al doilea dispozitiv este telefonul mobil, conectat cu senzorul tău. (La FreeStyle Libre 1 mai este nevoie și de un alt mic dispozitiv, aplicat peste senzor, care citește glicemiile și le trimite pe telefon.) Și chiar dacă telefonul se poate folosi de diferite aplicații pentru monitorizarea glicemiilor, pentru a putea face conexiunea cu ceasul este nevoie să folosești musai aplicația xDrip (vei primi mai jos un link de descărcare).
Senzor + telefon + aplicația xDrip + ceas
Așadar, voi detalia pașii care vor fi parcurși pentru implementarea afișării glicemiilor pe ceas, sperând să le fiu de ajutor altor persoane, în special celor cu diabet de tip 1. Și asta pentru că mie mi-a trebuit o groază de timp să descifrez procedura, să o parcurg, să nu funcționeze, să o reiau, să cer ajutor și să reușesc… într-un final. Așa că sper să îți folosească și să îți simplifice efortul.
Dar menționez că nu am vreun merit pentru implementarea și documentarea acestei proceduri. Toată munca, aplicațiile și update-urile sunt făcute de alți oameni, care le-au ușurat viețile multor diabetici. Mare parte dintre pașii descriși mai departe sunt traduși din articolul de aici iar aici găsești un tutorial video.
Care sunt avantajele și dezavantajele acestui sistem?
E de la sine înțeles că marele avantaj este acela de a te uita la ceas pentru a-ți verifica glicemia. Dar dacă nu ai mai folosit până acum un ceas/brățară fitness îți recomand să te documentezi și să îi folosești și alte funcții utile: notificările apelurilor pe ceas, alarme pe ceas, funcția smart lock pentru deblocarea telefonului și multe altele. De asemenea, îți va fi de mare folos doar să arunci o privire pe ceas atunci când ești la volan, când te trezești noaptea sau când ești la duș. Iar faptul că ceasul vibrează și îți afișează alarmele pe ecran este grozav, mai ales atunci când te duci spre hipoglicemie.
Ca dezavantaj aș menționa doar durata bateriei. Fără afișarea glicemiei, bateria poate rezista și peste 20 de zile, în funcție de cât de multe notificări primești. După afișarea glicemiei ține undeva la 8 zile, din cauza sincronizărilor dese cu telefonul. Dar ca să prelungești cât mai mult durata bateriei îți recomand să ai cât mai puține notificări pe ceas (eu le folosesc doar pe cele pentru apeluri și sms-uri, nu și pentru Facebook sau Whatsapp) și să activezi funcția Night mode explicată spre la finalul articolului.
Obținerea codului de autentificare
Procedura funcționează cu orice telefon. Dar dacă telefonul tău nu permite instalarea unei aplicații din afara Play Store poți cere unei alte persoane să obțină codul de autentificare pentru tine.
Dacă dorești să utilizezi xdrip cu Mi Band 4, Mi Band 5 sau Amazfit Band 5 trebuie să obții codul de autentificare prin câțiva pași simpli (preluați de pe freemyband.com) * ATENȚIE! În afară de pasul 3, procedura este identică pentru cele trei ceasuri. Voi face referire în text și în imagini la MiBand 5, pentru că este ceasul pe care îl folosesc, dar pașii sunt similari și la Amazfit 5 »»» IMPORTANT: Recomand ca această toată procedură de conectare a ceasului să fie parcursă atunci când ai glicemia stabilă și, de preferat, nu ai insulină activă. După procedura de Export / Import vei pierde graficul activ de pe xdrip (dacă foloseai și anterior aplicația asta pentru monitorizare). De asemenea, este important să nu te grăbești și, dacă este posibil, să urmărești pașii de parcurs de pe un alt dispozitiv față de cel pe care instalezi (alt telefon, tabletă, desktop etc.).
Pasul 1: Dacă ai ceasul deja conectat la telefon, deconectează Mi Band de la aplicația oficială (ZeppLife App sau MiBand App -> Profile -> Mi Smart Band -> derulează până în josul aplicației, la Unpair)
Pasul 2: Dezinstalează aplicația oficială (ZeppLife App – noua aplicație sau MiBand App – vechea aplicație, dacă nu ai făcut update). Dacă nu ai instalat-o treci direct la pasul 3 (mențiune: în imaginea de mai jos apare preview la iconița MiBand, vechea aplicație a ceasului. Din 2022 se numește Zepp Life și e tot portocalie)
Pasul 3: Descarcă de aici și instalează aplicația Mi Fit modificată, pentru Mi Band 4 sau 5. Iar pentru Amafit Band 5 descarcă de aici aplicația modificată.
Pasul 4: Activează vizibilitatea Mi Band în setările MiFit
Pasul 5: Acum poți dezinstala aplicația MiFit modificată (cea cu albastru) și poți reinstala aplicația oficială Zepp Life
Pasul 6: După ce instalezi aplicația oficială Zepp Life va trebui să te conectezi cu e-mailul care a fost utilizat cu aplicația modificată
Pasul 7: Gata! Acum poți găsi codul de autentificare în folderul freemyband, din Internal storage, întelefonul tău (cel mai simplu făcând search/căutare în Internal Storage-ul telefonului). Acest cod s-ar putea să îți fie necesar la pasul 13, dacă ceasul nu se conectează automat
Configurarea xdrip și conectarea cu Mi Band
Pasul 8: Dacă ai aplicația originală xdrip instalată pe telefon va trebui să o ștergi. Nu înainte de a citit următorul pas!
Pasul 9: Pentru a face o copie de rezervă a bazei de date (cu setările existente și istoricul glicemiilor) poți exporta baza de date. Acest lucru se poate face apăsând pe cele trei puncte din dreapta-sus, pe ecranul principal xDrip, și selectând opțiunea Import/Export -> Export database. De asemenea, este necesar să faci un screenshot cu alarmele tale și alte detalii personalizate, deoarece le vei pierde după reinstalare și va trebui să le reconfigurezi.
Pasul 10: Instalează cea mai recentă versiune de xDrip modificată din acest link. Dacă ai făcut o copie de rezervă a bazei de date o poți reinstala utilizând funcția de Import/Export menționată anterior. Aceasta este versiunea aplicației care va funcționa mai apoi cu ceasul conectat. Nu îi face update
Pasul 11: Ține ceasul MiBand (sau Amazfit) aproape de telefon și accesează, în aplicația xDrip, Settings -> Smart Watch Features -> MiBand (sau Amazfit) și activează opțiunea Use MiBand (sau Amazfit)
Pasul 12: În mod normal ceasul ar trebui să fie detectat automat și vei vedea o notificare cu numele modelului tău și mesajul dispozitivul tău a fost autentificat cu succes. Dacă se întâmplă acest lucru, poți sări peste pașii următori
Pasul 13 (de parcurs doar dacă ceasul nu s-a conectat automat): Dacă nu a fost găsit automat, asigură-te că opțiunea de vizibilitate a fost activată în aplicația Zepp Life, apoi dezactivează opțiunea Use MiBand și repetă pasul 3. De asemenea, poți introduce manual adresa Mac / Mac address – din fișierul .txt de la pasul 7, vezi imaginea de mai jos (în acest caz, nu este necesară opțiunea de vizibilitate activată)
Pasul 14 (de parcurs doar dacă ceasul nu s-a conectat automat): Acum ceasul tău MiBand ar trebui să fie conectat și este necesară autentificarea. În mod normal, cheia de autentificare trebuie extrasă automat din fișierul /sdcard/freemyband care a fost generat de aplicația modificată MiFit. Dar dacă nu a fost generat, ar trebui să introduci manual codul în câmpul Auth Key / Cheie de autentificare (din fișierul .txt de la pasul 7, vezi imaginea anterioară) și să reîncerci totul de la pasul 4
– În cele din urmă, ar trebui să vezi mesajul că dispozitivul tău a fost autentificat cu succes
– În setările xDrip -> Smart Watch Features -> MiBand, opțiunea Allow to use custom watchface trebuie să fie dezactivată. Altfel nu își vor apărea glicemiile pe ceas
În aplicația xDrip, în colțul stânga-sus, ai afișat momentul în care a avut loc cea mai recentă citire a senzorului (de ex. 3 minutes ago). La următoarea citire – 0 minutes ago – ar trebui să îți apară valoarea glicemiei pe ceas.
Iar dacă nu ai fost utilizator de xDrip până acum îți recomand să citești cât mai multe despre această aplicație, să cauți tutoriale pe youtube și să te folosești de toate funcțiile ei, de predicții, de alarmele personalizate și multe alte funcții extrem de utile
Alte setări, mențiuni și funcții importante
– După reinstalarea xdrip-ului va trebui să îți reconfigurezi alarmele pentru hipoglicemii și hiperglicemii (dacă foloseai anterior xdrip și aveai alarme stabilite)
– De asemenea, poți activa opțiunea Send alarms / Trimiteți alarme pentru a primi alerte de glicemie scăzută / crescută. Dacă activezi această opțiune vei primi pe ecranul ceasului alerte ca apel telefonic cu un text cu valoarea glicemiei. Poți apăsa butonul de închidere a alarmei sau butonul de amânare a alertei. Alarmele trebuiesc configurate direct în setările generale xdrip
– Este posibilă și recomandată activarea funcției Night mode (în xdrip -> Smart Watch Features -> MiBand -> General Settings -> Enable night mode). Această setare va permite reducerea frecvenței de sincronizare a glicemiei, pe timpul nopții, în intervalul stablit prin Night mode start și Night mode end. Această funcție va îmbunătăți durata de viață a bateriei
– Pe ecranul ceasului, sub nivelul glicemiei, ai afișată ora ultimei sincronizări. Asigură-te că datele afișate sunt recente, mai ales când ai glicemia tare are tendița de a se duce spre hipo sau hiper
– Atenție! Ceasul nu îți va mai afișa glicemiile dacă nivelul bateriei este mai mic de 10%
Acum ar trebui să îți poți vedea mereu glicemia pe ceas! Și să nu mai iei telefonul cu tine atunci când te duci la baie 🙂 Dar nu uita! să limitezi și să verifici distanța între ceas și telefon. Conexiunea prin BlueTooth poate fi chiar de până la 50 de metri, dar asta rămâne să testezi cu telefonul tău. Atunci când ceasul își pierde conexiunea glicemiile dispar de pe ecran, dar reapar odată ce s-a restabilit conexiunea * Dacă resetezi sau deconectezi ceasul toată procedură trebuie reluată
Dacă ți-a reușit întreaga operațiune te rog să lași un comentariu sau să îmi trimiți o poză pe facebook. Iar dacă nu te descurci cu instalarea sau nu reușești să parcugi toți pașii, scrie-mi pe formularul de contact sau pe facebook și voi încerca să te ajut.
Succes și glicemii bune îți doresc!
Later edit: Am mai primit ca sugestie acest site, unde sunt explicate conexiunile pentru mai multe ceasuri, în limba italiană
Va rog cine ma poate ajuta ..as vrea un ceas inteligent ..BUN..care sa măsoare și glicemia…și EKG…..cum pot STI care sunt mai performante….?? Cine a cumpărat…? Merita ? Multumesc muuult…!
Rodica, nu știu de ce anume cauți un asemenea ceas sau de unde ai auzit de el… Din câte cunosc eu, ceasurile sunt departe de a fi ajuns la aceste performanțe. În articol este vorba despre conectarea unui ceas cu o aplicație care afișează glicemia prin intermediul unui senzor de monitorizare continuă. Despre alte ceasuri mult mai deștepte de atât, independente, nu știu…
Buna, am parcurs toti pasii, ma conecteaza la miband 5 cu aplicatia xdrip din link, dar nu ma pot conecta cu aceasta aplicatie la Dexcomfollow. Daca reinstalez ultima aplicatie xdrip, nu mai pot conecta banda. Apare mesajul „Cannot authorize miband, please recheck Auth code”, dar nu apare câmpul de introducere manuală a Auth Key. Ce se poate face? Mulțumesc.
Bună, Andreea. Din păcate nu am o soluție. Înțeleg problema tehnică, dar nu am folosit niciodată Dexcom și nici orice vreo variantă de follow de pe un alt telefon și nu îmi dau seama cum s-ar putea împăca cele două. Sigurul lucru pe care ți-l pot recomanda este să întrebi pe grup, pe facebook, poate cineva a reușit să găsească o variantă ca să funcționeze ambele
Buna,am urmat pași necesari dar aplicația nu găsește brățara (Miband 6)
Bună, Ciprian. Procedura este valabilă doar pentru Mi Band 4 sau 5. Cred că se poate și pentru 6 acum, dar sigur trebuiesc alte actualizări față de ce am scris aici
Buna! Am parcurs toti pașii (de mai multe ori) Mac Adress s-a completat automat, însă nu reușesc autentificarea dispozitivului.
Bună, Teodora! Ce tip de senzor folosești? Se regăsește în lista senzorilor compatibili?
Buna, am parcurs toti pasi pe care i-am vazut mai sus, dar din pacate nu ma pot conecta la miband 5, nu imi recunoaste codul si imi cere Auth Key dar nu am unde sa o introduc, ce as putea face in acest caz?
Bună, Cosmina. Adică nu îți apar câmpurile de introducere manuală a Mac Adress și a Auth Key?