între noi fie vorba

blog din întâmplări și păreri răzlețe

Hai să plantezi un copac primăvara asta!

Se spune că sunt 3 lucruri pe care trebuie să le faci în viață. Unul din ele: să plantezi un copac, lucrul cel mai ușor din listă și totuși cel mai rar făcut. Desigur, este un clișeu, ca multe alte asemenea din cultura noastră, însă a planta un copac, a face un copil și a construi o casă fac trimitere către perpetuare, stabilitate, durabilitate, evoluție.

Dar să revenim la plantat, căci primăvara este un anotimp numai bun ca să fixezi rădăcina unui pom în pământ și să îți pui acolo toate speranțele că va crește bogat și viguros. Tocmai de asta perioada dintre 15 martie și 15 aprilie este marcată anual ca Luna Pădurii, cu scopul de a evidenția rolului pădurii în menținerea echilibrului în natură.

Unde putem planta

Indiferent dacă te-ai mai implicat anterior în vreun proiect de plantare sau nu, poți alege între multiple variante de a contribui. Există numeroase acțiuni de împădurire care au loc primăvara și toamna. Iar dacă nu poți fi acolo fizic, poți dona pentru plantarea și îngrijirea unui copac. De asemenea, poți ajuta pe cineva care are o curte, un teren, și urmează să planteze pomi.

Nu este recomandată însă plantarea pe spațiul public sau pe terenuri aparent părăsite, mai ales dacă nu te pricepi sau nu te documentezi suficient. Rădăcinile copacilor puși la întâmplare pot strica trotuarele peste ani, când li se vor extinde rădăcinile, sau ar putea rămâne fără spațiu suficient unde să se dezvolte. Iar cei plantați pe terenuri goale ar putea fi smulși imediat ce se va amenaja ceva acolo. Mai multe îndrumări foarte utile despre cum se plantează un copac poți găsi în articolul de aici.

Cum poți afla despre plantări?

Calea cea mai sigură este să urmărești pe rețelele sociale principalele organizații care activează în această sferă. Voi enumera câteva pe care le știu eu, dar aștept oricând sugestii pentru completarea listei.

  • Plantează în România – strâng fonduri și organizează de mulți ani plantări
  • Agent Green – strâng fonduri, plantează și se ocupă de îngrijirea pomilor – sub sloganul ”Dăruiește lumii un arbore”
  • Muma Pădurii – poți cumpăra un produs iar contravaloarea lui se transformă comtribuie la plantarea și îngrijirea unui puiet până la stadiul de matur. Obiectivul este de a planta 1 milion de copaci!

Sfaturi utile pentru acțiunile de plantare

De pe site-ul Plantează în România am preluat câteva indicații utile pentru acțiunile de plantare, dar îți recomand să le citești pe toate. Nu durează mult și s-ar putea să fie câteva amănunte la care nu te-ai gândit:

  • Vestimentația recomandată: bocanci sau încălțăminte mai înaltă, pentru că vei călca pe pământ afânat/noroi, pantaloni lungi, bluză cu mânecă lungă și ceva peste. În pădure și în locuri deschise temperaturile sunt mai scăzute, bate vântul…
  • Ți-ar fi de folos un rucsac în care să îți pui niște gustări, fructe, apă, mănuși de lucru, lucruri personale, ochelari de soare, o bluză de schimb, ceva de pus pe cap, o pelerină de ploaie, șervețele umede și uscate
  • Dacă ai o sapă, o lopată sau un hârleț, ia-le cu tine
  • Transportul este planificat de obicei de către organizatori. Dacă mai ai locuri în mașina proprie este bine să anunți. Iar dacă ai nevoie de transport este recomandat să spui din timp

 

Sursă imagine: shutterstock

Ana Elisabeta Beliu

4 thoughts on “Hai să plantezi un copac primăvara asta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top