Lucrez la birou șezând pe o minge de fitness. Încă n-am căzut de pe ea!

Au trecut deja multe luni de când mă așez la birou pe o minge de fitness mare, portocalie. Durerile de spate m-au mai lăsat, dar am și ”progresat” până la a mă surprinde în niște poziții fixe, incomode chiar, pe o minge care aparent nu are stabilitate și te provoacă la mișcare. De parcă năravurile proaste ar dispărea odată ce îți schimbi suportul de sub fund… 🙂

Pe scurt, sunt ani buni de când lucrez la calculator și sunt zile în care cam pierd șirul orelor petrecute șezând, butonând. Inevitabil, în intervalul ăsta am ajuns să port și ochelari dar mi-au apărut și durerile de spate, destul de severe uneori. După o perioadă de umblat pe la medici, fizioterapie, kineto, gimnastică, tratament și junghiuri am ajuns la concluzia că nu pot continua așa. Iar primul lucru pe care l-am făcut a fost să-mi setez pe telefon alarme la fiecare oră, care să îmi amintească să mă ridic, să mă mișc.

Ha, ha… N-ai căzut de pe minge?

La ideea de minge de fitness am ajuns dintr-o întâmplare, la recomandarea unei instructoare de yoga cu care s-a nimerit să mă intersectez. Mi-a explicat cum s-o aleg, cum să stau corect pe ea și mi s-a părut o idee faină de la bun început. Iar răspunsul la întrebarea ”și n-ai căzut încă de pe minge?” este că nu, din păcate n-am reușit. Clipa asta funny încă nu o am în palmares :))

Înainte să mă apuc să scriu acest articol, pe care îl aveam în minte încă de pe la începutul experienței, am zis să întreb și specialistul. Pentru că nu mi-aș fi putut asuma faptul că aș recomanda ceva potențial dăunător. La o consultație nedorită la ortoped, după ce mi-am elucidat întinderea musculară, am întrebat medicul și despre șezutul pe minge. Răspunsul lui a fost că efectele – benefice sau nu – sunt dictate de durerile de spate. Adică, dacă durerile persistă înseamnă că nu fac ceva corect. Iar dacă durerile nu mai există, atunci scaunul-minge este perfect în regulă. Un răspuns similar l-am primit și de la un alt medic reumatolog pe care l-am contactat online: Mingea este extrem de utila. Rau nu poate face, insa bine cu siguranta! Problema nu este la minge, ci la statul timp indelungat pe minge sau la birou deoarece de aici apar mai multe riscuri: oboseala din cauza timpului indelungat petrecut la birou – duce la afectarea anumitor functii ale sistemului nervos central si de aici si durerile musculare; lipsa miscarii si aici recomandam la fiecare 90 de minute sa va ridicati de pe minge si sa mergeti timp de 10-15 minute. Toate cele de mai sus vor ajuta si vor sustine celelalte eforturi pe care le faceti: inot, kineto si asa mai departe, completate de hidratare continua si odihna de tip somn. Deci mingea la birou este o recomandare buna, insa la pachet cu celelalte aspecte.” Cum s-ar zice, nu este nici ea vreun leac minune și nu te scutește de a fi mai conștient(ă) de un stil de viață ceva mai îngrijit.

Care sunt diferențele între a sta pe un scaun și a sta pe o minge de fitness la birou?

– pe scaun spatele îți este susținut, pe când pe minge trebuie să adopți o poziție verticală a coloanei, care îți antrenează musculatura spatelui, a abdomenului și a picioarelor. Și pe scaun și pe minge este recomandat ca genunchii să formeze un unghi de 90 de grade iar coapsele să fie paralele cu podeaua

– mingea poate fi mai obositoare decât scaunul. Ușor de înțeles că atunci când stai pe o suprafață moale, instabilă, musculatura îți este mai solicitată. Chiar și după ce îți antrenezi bine echilibrul pe minge, te poți surprinde fixat(ă) în posturi incomode, chiar și cocoșate sau picior peste picior

– cel puțin la modul teoretic statul pe minge te face ceva mai activ. Îți vine să ”țopăi” uneori pe ea, te mai semirostogolești la stânga sau la dreapta și chiar aș zice că ai tendința să te ridici mai des de pe ea, prin simplul fapt că nu scoate acel huruit de role al scaunului, care-i deranjează pe cei din jur

Cum îți alegi mingea potrivită?

Este foarte important să alegi o minge de fitness în funcție de statura ta. Asta pentru a păstra acel unghi de 90 de grade al genunchilor atunci când te așezi pe ea. Pentru a te asigura că este cea ideală, măsoară-ți înălțimea scaunui pe care stai în momentul actual la birou și alege-ți o minge cu aproximativ 10 cm mai înaltă. Asta pentru că mingea se va mai lăsa în momentul în care te vei așeza pe ea. Eu am 1,70 metri și stau pe o minge mărimea L, de la Decathlon. Cu proprietăți anti-explozie, compatibilă cu majoritatea pompelor, ca să le fac reclamă până la capăt. Găsește asemenea mingi și pe alte site-uri de articole sportive dar și în magazinele de profil din mall-uri. Dacă ai posibilitatea să și testezi una direct acolo în magazin sau la o sală de fitness deja e și mai bine!

Ce este mai important decât mingea totuși!!

Chiar și în clipa când scriu acest articol, șezând pe minge, la birou, am niște junghiuri în zona lombară. Din cauza unor zile aglomerate, în care am sărit peste pauze și am stat încordată în fața calculatorului. Ceea ce nu poate reuși nici mingea, nici cel mai profesional scaun și nici un alt dispozitiv este să îți elimine încordarea sau să îți activeze musculatura atunci când îți petreci ore în șir șezând sau în alte poziții incomode. Magie nu există!

Dacă ai dureri de spate – și bănuiesc că de asta citești articolul – încearcă să conștientizezi în fiecare zi ce faci greșit și să repari micile defecte rând pe rând. Pe lângă postura corectă și comodă a corpului în timp de lucrezi, este foarte important să îți pui la punct un sistem de pauze potrivit cu fluxul activității tale. Pauze mai scurte și mai dese, ori ceva mai lungi și mai rare, dar care să fie active și în poziție verticală. Eu una am inventat o ”dietă pentru durerile de spate” și anume: am început să beau multe lichide încă de dimineață. Asta rezolvă și problema deshidratării, iar pentru că am vezica mică trebuie să mă ridic de la birou și să merg destul de des până la baie. De asemenea, este destul de util să vorbești la telefon în picioare, plimbându-te prin încăpere, sau să introduci câteva mișcări simple pentru mobilitatea gâtului, a brațelor și/sau a zonei lombare.

Însă peste toate astea este destul de important să fii o persoană activă și în afara orelor de lucru. Pentru că stilul de viață este cel care te definiște cel mai bine. Și să conștientizezi dacă ai în rutina ta surse de stres, anxietate sau nervi, căci ele vin la pachet cu încordarea și rigiditatea. Nu uita că durerile de spate nu trec niciodată de la sine. Poate doar pentru o scurtă vreme. Așa că învață să descifrezi cât mai devreme semnalele de alarmă. Să îți dresezi junghiurile, să le îmblânzești și să nu le lași să se transforme în boli pe care să le porți cu tine toată viața.

Dacă vrei să testezi mingea te aștept în vizită! :))

Ana Elisabeta Beliu

4 thoughts on “Lucrez la birou șezând pe o minge de fitness. Încă n-am căzut de pe ea!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top