între noi fie vorba

blog din întâmplări și păreri răzlețe

6 ani de când ne-am mutat în Brașov. Rămânem sau plecăm?

Wow, v-ați mutat în Brașov! Cât de frumos e orașul! Ce bine că ați scăpat de Galați! Ce oameni minunați sunt acolo! Ce aer curat! Cât de frumos și aproape de munte!… Și nici nu îmi mai amitesc întreaga listă a exclamațiilor pe care le-am tot auzit. Entuziasm la cote maxime! Felicitări multe! Și afirmații bazate pe zvonuri, prejudecăți sau presupuneri.

De ce Brașov?

După câțiva ani în care am făcut nenumărate drumuri la munte, pentru drumeții, ori la pârtie, părea firesc să locuim mai aproape. Deci ne-am mutat în Brașov cu gândul să fim mai aproape de locurile pe unde ne imaginam că vom umbla și vom pedala neîncetat. De parcă am fi putut să nu ne amăgim chiar deloc, de parcă aici oamenii au bateriile veșnic încărcate, frigiderele pline, hainele spălate, task-urile la zi și sănătate de fier :)))

Dar Brașovul s-a dovedit a fi o alegere nimerită în toți acești ani și algoritmul nostru a rămas în picioare. Este un punct de unde poți ajunge în multe locuri grozave, după care să te întorci să dormi în patul tău. Este orașul de unde poți lua autobuzul sau trenut către o sumedenie de destinații învecinate. E orașul de unde Mihai poate da o fugă pe pârtie, iarna, până la prânz. Sau vara – pe BlueLine-ul din Poiană.

Brașov este orașul unde poți urca pe Tâmpa ori pe Postăvaru să privești apusul, după job. Ori răsăritul, la prima cafea. E un oraș tare potrivit pentru alergători, drumeți, bicicliști, parapantiști, practicanți ai sporturilor de iarnă și alți nebuni din zona asta…

Care sunt miturile despre Brașov care mi-au ajuns la urechi?

Dacă îți imaginezi că Brașovul este o feerie, unde locuiesc doar cei aleși, că numai soarta crudă te ține pe tine departe de el… E timpul să faci o vizită la psihiatrie :)) Departe de a fi vreo specialistă în urbanism, departe de-a fi cea mai documentată, pot enumera totuși unele impresii greșite pe care le-am auzit de-a lungul acestor ani:

1. Brașovul este orașul cu aer curat – Fals!

    Brașovul nu doar că nu este un oraș cu aer curat, ba chiar sunt multe dimineți în care nici nu deschidem fereastra din cauza mirosurilor. Găsești articole despre diversele miresme care învăluie orașul și explicații despre proveniența lor. Dar găsești și topuri ale celor mai poluate orașe din România pe care te invit să le studiezi. Nu o să îți mai explic care e legătura cu poziționarea, cu aglomerația și alte asemenea detalii. Dacă chiar vrei să te muți aici aș zice că ți-am ridicat deja mingea la fileu.

    2. În Brașov oamenii sunt mai civilizați – Fals!

    Dacă vii să locuiești aici, pe bune, minim jumătate de an, vei constata că Brașovul e tot România. Depinde și de unde vii, depinde și cu ce tipologii de oameni iei contact, depinde și cum ești tu educat. Dar într-o rutină de viață relativ normală, cu mers la job, la supermarket, la piață, la bere, la rezolvat hârțogării, la evenimente… vei găsi oameni din toată România, mutați la Brașov, fiecare cu obiceiurile de acasă. Și vei găsi și brașoveni, născuți aici, care aruncă chiștoace pe jos și care nu strâng după câinii lor. Poate că oamenii sunt mai cizelați cu o secundă aici, poate că cei care vin din alte orașe se poartă ceva mai civlizat decât de unde au plecat, dar diferențele nu sunt atât de sclipitoare!

    3. Brașovul e locul ăla frumos cu Piața Sfatului, Biserica Neagră, centrul vechi, Tâmpa… – înșelător!

    Piața Sfatului, Biserica Neagră, Strada Sforii, muzee, cafenele, restaurante, aleea de sub Tâmpa, Cetățuia, telecabina… pare un orășel de vis. Pentru turiști. Majoritatea localnicilor trec rar pe acolo. Pentru că e aglomerat și scump și departe. Probabil ca în mai toate orașele turistice, de altfel. Iar când ești brașovean – născut sau adoptat – cel mai probabil îți duci viața prin alte cartiere, care pot fi chiar departe de centrul arhiștiut.

    SFAT: Dacă vrei să vizitezi orașul ca și turist – uită-te pe youtube; dacă vrei să te muți în Brașov – uită-te pe hartă 😉

    4. Traficul este lejer în Brașov – Fals!

    Am auzit-o mai recent pe asta, la final de vară. Desigur, turiștii care vin vara sau în weekend-uri pot prinde perioade chiar lejere. Și asta îi face, poate, să înceapă să viseze la a se muta în acest oraș. Vestea proastă e că traficul îl măsori – ca oriunde în lume! – la orele de vârf, când pleacă/vine lumea la/de la job și școală. Între 17:00 și 18:00, miercurea, în octombrie, nu vrei să te grăbești nicăieri cu mașina. Că nu ai cum! Ori iei bicicleta, ori pleci pe jos, ori pleci mai din timp… Deci nu te muta în Brașov dacă ești genul care stă numai cu fundul în mașină, te rog tare mult. Sunt deja destui!

    Să tragem linie: e de locuit sau nu în Brașov?

    Categoric da. Cu amendamentul pe care eu îl subliniez cu toate culorile, adesea: Nu te amăgi! Nu visa cu ochii deschiși! Nu da vrabia din mână pe cioara de pe gard! Nu crede basme și nu îți crea false impresii!

    Oriunde ai vrea să le muți pe planeta asta – fie că e în blocul vecin, fie că e în alt cartier, că e de la bloc la casă, că e în alt oraș sau altă țară – caută-ți ”de ce”-ul personal. Doar al tău. Ce vrei tu cu adevărat. Ce criterii îți alegi. Ce preferințe sau planuri de viitor ai în gând…

    Nu te saliva la clipuri pe youtube despre arhitectură și mâncare, pentru că mutarea într-un at oraș nu are nimic de-a face cu a fi turist în acel oraș. Mai degrabă citește despre cartiere, caută-ți un apartament de închiriat și mergi să vezi cu ochii tăi. Câteva luni la rând, preferabil. Lucrează acolo, plătește-ți facturile acolo, repară o țeavă spartă acolo, ia-ți permisul de conducere acolo… și apoi hotărăști dacă rămâi.

    6 ani de când ne-am mutat în Brașov. Rămânem sau plecăm?

    Wow! 6 ani de când ne-am mutat în Brașov. 6 ani de când zăresc o fâșie de munte printre blocurile de vizavi. 6 ani de când lucrez de acasă. 6 ani de când fac drumeții pe Tâmpa, cel mai adesea la apus. 6 ani în care n-am reușit încă să vizitez o groază de chestii din oraș! Dar am răbdare cu mine și încredere că le voi bifa rând pe rând. 6 ani aici, atât de aproape de munte!

    Undeva în anii ăștia Brașovul a devenit acasă. Și nici nu îmi dau seama cum a trecut tot acest timp. Cum am ajuns să îl cunosc, să întâlnesc o groază de oameni, să nu îmi mai încapă evenimentele în calendar. Să plec de acasă fără să îmi mai pregătesc în minte sau pe hartă ruta până la destinație. Să sufăr pentru el la alegeri și să sper că își va păstra mai departe frumosul, natura și farmecul.

    E frumos. Ne place. Rămânem.

    Ana Elisabeta Beliu

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    Back to top