Tu ce asculți astăzi? Uite, am făcut o listă cu cele mai bune podcasturi în limba română, din toate domeniile, ca să ai de unde alege! Le găsești și pe cele care te relaxează și pe cele care îți îmbogățesc cultura generală. Găsești aici și podcasturi populare dar și unele de care poate că nu aveai habar. Le-am pus pe categorii și le-am adăugat scurte descrieri plus linkuri către plaftofmele unde pot fi ascultate. Și sper să te atragă spre a le asculta, căci tare multe lucruri fascinante poți descoperi în acest tip de conținut audio.
Mărturisesc că în urmă cu câțiva ani, pe când scriam prima dată despre podcasturi în limba română, am ales acest titlu deoarece erau extrem de puține. Le puteam număra pe degete, efectiv! Între timp s-au înmulțit și s-au diversificat atât de mult, încât se dă o reală bătălie între ele pentru a ne câștiga atenția și timpul. Din fericire, zic eu, au atât de mult conținut de calitate, invitați atât de faini și discuții atât de actuale încât le putem pune în topul surselor de informare și de educare.
Dar când să mai am timp și de podcasturi?
Când gătești? În autobuz sau în tren? La cumpărături? În timp ce lucrezi la un proiect mai lejer? Când vrei să semilenevești? Când ștergi praful? În timp ce faci sport? Bine ar fi să ai mereu la îndemână câteva podcasturi preferate și o pereche de căști, căci nu se știe când se ivește ocazia să apeși play.
Podcasturile sunt uneori sunt potrivite atunci când nu ai timp să citești sau nu ai chef să asculți audiobook-uri. Iar alteori sunt ideale pentru a te documenta ori pentru a afla noutăți dintr-un anumit domeniu. Dar, totuși, fiecare va rezona în felul lui cu tipul ăsta de format și cu vocile din spatele fiecărui titlu.
Lista mea de podcasturi în limba română va conține doar canalele pe care le-am ascultat sau ”răsfoit” deja și pe care le consider de bună calitate, din punct de vedere al conținutului dar și al sunetului. Ordinea va fi una aleatorie, pentru că nu mi se pare relevant să fac un top sau o clasificare anume. Important este ca, la final, timpul alocat podcastului să nu fi fost risipit, nu-i așa?
Podcasturi de informare, actualitate, știri, dezbateri
On the Record – podcastul de la Recorder în care știrea primește o exlicație. Câte un episod nou apare în fiecare vineri pe Recorder.ro și pe platformele Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts și pe Youtube.
Digi Context este locul unde poți afla detalii despre cele mai importante evenimente care au loc în România și în lume. Jurnaliștii Cosmin Prelipceanu, Cătălin Nunu, Filip Standavid, Marco Badea, Adriana Duțulescu și Robert Kiss comentează pe larg subiecte de interes care țin de politică externă și geopolitică, schimbări climatice și multe altele. Ascultă-l pe digi24, Spotify, Google Podcasts sau Apple Podcasts.
Știrile zilei. Pe scurt, de la Recorder – cele mai importante știri ale zilei, selecționate de Recorder și grupate într-un newsletter scris și audio. De luni până vineri. Ascultă-le pe recorder.ro, Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts sau pe YouTube.
Pe Out of The Box găseșt interviuri realizate de Cătălin Striblea pentru blogul său, fie că e vorba de portrete, fie că e vorba de gânduri despre comunitatea noastră. Le poți asculta pe striblea.ro, Spotify sau Apple Podcasts.
Podcasturi despre lifestyle, cotidian, comunitate, teme sociale
Pătratul Roșu este primul podcast pe educație sexuală din România. Două voci, două fronturi de dezbatere și dialogul cu câte un invitat, pe teme diverse, interesante. Găsești Pătratul Roșu pe Youtube, Soundcloud, Spotify, Apple Podcasts, dar și pe Facebook și pe Insta
Obiceiul Pământului este un proiect jurnalistic multimedia despre amprenta sclaviei asupra relațiilor dintre romi și români. O serie de 6 episoade despre sclavia romilor și amprenta acelor 500 de ani asupra prezentului care pot fi ascultate pe obiceiulpamantului.ro, Spotify, Apple Podcasts sau pe YouTube.
Andreea Cigolea discută în podcastul ei cu specialiști din domenii variate: financiar, sănătate, călătorii, lifestyle, educație și câteva altele pe care le poți asculta pe site-ul personal și pe Youtube
IGDLCC este podcastul lui George Buhnici – o abreviere de la ”informații gratis despre lucuri care costă”. Are multe zeci de episoade cu invitați din toate domeniile, mulți dintre ei absolut fascinanți. Chiar și cei care nu sunt neapărat fanii lui Buhnici (printre care mă număr și eu…) ar putea îndrăzni să îl tolereze doar ca să descopere opinii, direcții și perspective noi.
Pe Bune rămâne podcastul meu de suflet, deși înregistrarea lui s-a oprit. A adunat 100 de episoade cu poveștile de viață ale unor oameni creativi, cu toate problemele, momentele de îndoială, fricile și bucuriile pe care le-au trăit făcând ceva în care credeau. Am cunoscut aici o groază de persoane minunate care mi-au alimentat sentimentul că nu există cale facilă către lucrurile care te fac să te simți împlinit. Am ascultat toate cele 100 de episoade, pe undele chiar de mai multe ori. Cel mai adesea pe Soundcloud, dar și pe Spotify sau pe site-ul DoR
Podcasturi de educație, inteligență emoțională, psihologie, neuroștiință
Podcastul de inteligență emoțională a lui Zoltan Veres este cel complex podcast de inteligență emoțională cu potențial de educare, conștientizare și de provocare. Temele abordate aduc în discuțiile și explică atât emoțiile personale cât și în relațiile cu cei din jur – familie, partener, prieteni, colegi… E un loc safe unde înveți să privești înăuntrul tău cu multă curiozitate și unde poți găsi uneori răspunsuri la întrebări pe care nici nu știai să ți le adresezi. Podcastul e disponbil pe Soudcloud, Youtube, Spotify, Apple Podcasts și pe Refleqt.ro.
Jocurile Minții. ”A construi conținut audio este o provocare. Fără să te folosești de simțul vizual e nevoie să transmiți aceleași senzații. Tare mi-am dorit să pot lucra pe un astfel de material, așa că, de acum puteți găsi pe platformele mele online și podcastul – Jocurile Minții. Este împărțit pe sezoane, iar primul este dedicat anxietății, fricii, al doilea relațiilor de cuplu, iar al treilea este despre a sta cu noi înșine. Cel mai recent sezon este destinat ordinii interioare. Pe lângă informații validate de știință, podcastul conține exerciții și tehnici spre a putea lucra mai eficient cu aceste emoții”, scrie podcast pshihologul Raluca Anton, realizatoarea podcastului disponibil pe Soundcloud și pe Spotify.
Mind Architect este atât un podcast despre cunoaștere de sine și dezvoltare personală, fundamentat în psihologie și neuroștiință, cât și un ecosistem de învățare, dezvoltare personală și profesională, care te ajută să te cunoști mai bine și să ai relații mai bune cu tine și cu cei din jur. Vei găsi informații din teme de interes, de la psihologie și psihoterapie, la carieră și dezvoltare profesională, cunoaștere de sine și multe altele, discutate din perspective taaare interesate. E probabil cel mai ascultat podcast din România, dar mă pot lăuda că l-am descoperit de la începuturi, pe când nu era încă ”la modă” 😀 Îl găsești pe Spotify, Youtube, Google Podcasts sau pe Apple Podcasts.
Podcast cu Diana – un podcast pentru părinți realizat de Diana Vijulie – psiholog, instructor certificat în disciplină pozitivă și în terapia prin artă, blogger, podcaster, psihoterapeut în formare în Psihoterapia integrativă a copilului și adolescentului și ca terapeut de cuplu. Îl poți asculta pe Spotify, Apple Podcasts ori Soundcloud.
Într-o societate în care mersul la psiholog sau psihoterapeut este egal cu nebunia, o demitificare a procesului este importantă. „Psihologi la cafea” este podcastul educațional ce vine să aducă psihoterapia mai aproape de tine. Să îți dea informațiile necesare începerii parcursului de vindecare sufletească. Conversații fain, inspiraționale, cu Cristina Ursu – trainer de dezvoltare personală, coach de carieră și Psihoterapeut CBT Lucian Negoiță – profesor universitar, Psihoterapeut CBT, Formator și Supervizor. Îi poți asculta pe Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts sau Podcasts365.
Podcastul Banii Vorbesc este prima emisiune audio din Romania despre educaţie financiară, realizat de Laurențiu Mihai. Subiectele abordate sunt: finanţe personale, administrare şi bugetare, economisire, investiţii şi antreprenoriat. Îl poți asculta pe Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts, YouTube sau podcasturi.com
Viața și banii este podcastul în care Lucian Asoltanie te invită la o discuție sinceră despre viața și banii tăi. ”Educația financiară este despre viață, nu despre bani. Petrecem aproximativ 80% din timpul nostru treaz fie să producem, fie să cheltuim banii. Cu toate acestea nu ne învață nimeni, nici la școală, nici acasă sau în societate, cum să folosim corect aceasta resursă importantă. Care sunt principiile corecte și sănătoase ale banilor? Care sunt greșelile de evitat? Cum economisim și investim corect? Te invit la o discuție sinceră despre viața și banii tăi.” Îl poți asculta pe Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts sau TuneIn.
Podcasturi de marketing, comunicare, antreprenoriat etc.
Katai Podcast e produs de Robert Katai, digital marketer și content strategist. Conține un mix de interviuri, prezentări și idei despre marketing și din zone conexe, plus povești din viețile și experiențele invitaților care te vor inspira. Este unul dintre cele mai longevive podcasturi din România, cu dialoguri și teme interesante, actuale. Îl găsești pe Katai pe katai.ro, Spotify, YouTube, Apple Podcasts, Soundis, Podcast Addict, Audible și probabil că pe orice altă platformă de podcast existentă…
Thinking Made Visible este un contextul care aduce la un loc oameni minunați, care creează și aduce în plan fizic idei. Este moderat de Oana Mădălina Vasiu și creat alături de invitații care aleg să își facă gândirea vizibilă, pentru tine. Răsfotește-i episoadele, sigur o să îți atragă atenția vreunul!
Vast & Curious Podcast este un podcast de marketing și business, realizat de Andreea Roșca, care aduce conversații cu antreprenori, inovatori și pionieri cu povești remarcabile despre gândirea și experiența umană din spatele performanței, victoriile, căderile, strategiile, practicile, fricile și emoția din business. Ascultă-l Spotify, Youtube, Google Podcasts, Apple Podcats sau pe andreearosca.ro
Zest este un podcast despre plăcerea și uimirea de a scrie. Invitați sunt scriitori, jurnaliști, copywriteri, bloggeri și oricine scrie cu poftă și nu s-ar putea opri din asta nici dacă ar vrea. Gazdă: Sabina Varga / Identitate vizuală: Silviana Toader. Ascultă-l pe blacusens.ro, Spotify, Apple Podcasts sau PlayerFM.
Podcasturi din sport
Școala Sportivă – este o serie de interviuri cu personalități din lumea sportului din România și nu numai. Invitații își împărtășesc părerile și experiențele privind practicarea sportului încă din copilărie. Scopul podcastului Școala Sportivă este de a deveni o sursă locală de educație sportivă în rândul tinerilor. Podcast găzduit de jurnalistul Mircea Meșter.
Podcasturi de cultură generală
Istoria României – un podcast cu episoade scurte despre o istorie simplă și sinceră a României, încă din cele mai vechi timpuri. Pe Apple Podcast, Google Podcasts și Spotify.
Podcastul de Filosofie își propune să aducă filosofia aproape de cei curioși și aproape de evenimente și probleme din ziua de azi. Îl poți asculta pe Spotify, Youtube, Apple Podcasts, Google Podcasts și care-or mai fi..
Podcasturi pe teme de sănătate sau medicale – nutriție, diabet, rezidențiat etc.
Onco-plan – Podcast în parcursul oncologic alături de Dr. Florina Pop, psiholog clinician principal. ”Vestea unui diagnostic oncologic poate fi copleșitoare. Dacă primele reacții pot fi zguduitoare, acestea trebuie canalizate cât mai curând spre emoții constructive, care să susțină noua realitate. Această serie de podcasturi vă poate ajuta sa acceptati diagnosticul, să vă căpătați încrederea atât de necesară și puterea de a înfrunta boala, astfel încât să parcurgeti traseul de la diagnostic la tratamentul potrivit în cel mai scurt timp posibil. Dr. Florina Pop, psiholog clinician principal la Institutul Oncologic Prof. Dr. Ion Chiricuță din Cluj-Napoca, ajută de peste 10 ani pacienții diagnosticați cu cancer și familiile acestora să facă față acestui proces și să urmeze calea spre sănătate.”
Pacientul 2.0 este un podcast care își propune să facă educație medicală pe limba pacienților, cu informații exclusiv validate medical, să învețe oamenii cum să își aleagă sursele de informare despre sănătate și să îi unească în comunități. Îl poți asculta pe Spotify sau pe Soundcloud
Podcastul Grile-Rezidentiat.ro este în primul rând pentru studenți și despre procesul de alegere a specialității. Invitații sunt medici rezidenți, specialiști și primari care descriu o anumită specialitate medicală, profesioniști care povestesc o zi din viața lor sau doar vorbesc despre abilitățile necesare pentru a atinge succesul într-o anumită ramură a medicinei. Podcastul este moderat de dr. Cătălina Voinea, medic rezident dermatolog, și este disponbil pe Youtube, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts și Stitcher.
Podcastul despre stres caută răspunsuri la întrebări de tipul: Cum ne găsim echilibrul? De ce ne sperie vorbitul în public? Ce se petrece în creierul nostru? Ce facem atunci când ne simțim pierduți? De unde vine suferința? … Îl poți asculta pe Spotify, Audible sau pe Apple Podcasts.
Mental Health for Romania este podcastul care aduce discuții cât mai variate despre sănătatea mintală, sub formă de interviuri cu specialiști sau povești personale. Îl poți asculta pe Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts sau pe podcasturi.com
Povești audio pentru copii
Cufărul cu povești este un proiect de suflet, creat cu multă iubire și din iubire. O călătorie magică, în lumea poveștilor. Pentru copii și nu numai.
Închei cu promisiunea că voi tot actualiza acest articol în timp, deoarece podcasturile rămân pe primul loc în preferințele mele. Dacă ai alte recomandări de podcasturi în limba română te rog să le trimiți mai jos, în comentarii.
Iar dacă ți-a plăcut articolul m-ar ajuta să îi dai un share pe orice platformă, să îl trimiți cuiva căruia i-ar putea fi de folos sau să lași un comentariu. Îți mulțumesc!
Foto: shutterstock
Buna Ana, eu recomand podcastul pe care il realizez, se numeste Solutii pentru stres si este un podcast despre managementul stresului.
Multumesc!
Hei, bună Alex. Mă bucur că ai scris, te adaug pe listă. Spor și inspirație să ai!
Mulțumesc pentru includerea în listă.
Cu mare drag. Succes și inspirație pe mai departe!