între noi fie vorba

blog din întâmplări și păreri răzlețe

O scurtă listă de podcasturi în limba română, pentru toate gusturile

Când gătesc, când lucrez la un proiect mai lejer, când vreau să semilenevesc ori când sunt la drum, am mereu la îndemână câteva podcasturi în limba română. Un fel de struțo-cămilă, la granița dintre a-ți zumzăi ceva în urechi dar și a afla lucruri noi, podcasturile sunt ideale atunci când nu ai timp să citești și te copleșește o mare vinovăție. Dar dacă asculți un interviu dintr-un podcast, sau nimerești un episod din care ai și ceva de învățat, te simți un pic mai bine în compania gândurilor care te cultivă.

Despre noțiunea de podcast am aflat din DoR (Decât o Revistă), la care sunt abonată de câțiva ani. N-aveam nicio așteptare de la formatul recomandat de revistă, pentru că pur și simplu nu îmi puteam imagina ce conține. Dar, după multe episoade, am început să caut și alte canale similare, să descopăr diversitatea lor și să le”devorez” chiar ore în șir.

Lista mea de podcasturi în limba română va conține doar canalele pe care le-am ascultat deja și pe care le consider de bună calitate, din punct de vedere al conținutului dar și al acusticii. Ordinea va fi una aleatorie, pentru că nu mi se pare relevant să fac un top sau o clasificare anume. Important este ca, la final, timpul alocat podcastului să nu fi fost risipit, nu-i așa?

Pe Bune. Așa cum îl prezintă Andreea Vrabie, este un podcast sincer despre oameni creativi și întrebările pe care și le pun ei. Are deja zeci de episoade pe care mi-aș dori să le pot reasculta cândva. Și mă alimentează constant cu sentimentul că nu există cale facilă către lucrurile care te fac să te simți împlinit.

Podcastul de EQ (inteligență emoțională) a lui Zoltan Veres este cel care îți generează multe aha-uri și te provoacă să vorbești de unul singur. Temele diverse te ajută să găsești răspunsuri la multe întrebări pe care nici nu știai că există. Legate de cuplu, familie, carieră, emoții, frici, motivație etc.

Katai are și el un podcast de care nu te mai saturi, mai ales dacă lucrezi undeva în zona de marketing/publicitate/graphic design and stuff. Are invitați de tot felul care împărtășesc din experiențele lor profesionale sau personale, inspirându-te să crezi mai mult în tine.

La Radio, cu Andreea Esca, are muuulte episoade, n-am reușit să ajung la zi sau nici măcar pe aproape. Este, de fapt, o emisiune radio înregistrată, construită pe baza aceluiași schelet și a acelorași tipuri de întrebări, adresate unor personaje populare în spațiul public. Probabil de asta poate deveni ușor plictisitor dacă asculți zece episoade pe zi :D. Dar cei mai mulți dintre invitați sunt foarte faini și ai ocazia să descoperi lucruri interesante despre ei.

Florin Roșoga are probabil cele mai multe episoade, iar în podcastul lui apar o groază de nume cunoscute sau de titluri cel puțin captivante. Din categoriile care se regăsesc în podcastul lui aș menționa: dezvoltare personală, studenți, nutriție, antreprenori, sport și-ar mai fi…

ZeroPlus, podcastul lui Andrei Roșca, abordează teme despre emoții, obiceiuri, întrebări personale, schimbare, coaching. Să spunem că-i de dezvoltare personală, deși nu mă omor după sintagma asta.

Subcast – e un podcast aproape săptămânal, cu și despre marketing. La mine se află abia pe lista de ”testat, urmează să fie ascultat”, în principal pentru că mi se pare foarte tehnic și nu aș putea spune că se află printre prioritățile mele să aflu atâtea nuanțe ale marketingului.

 

Later edit ✎  Am mai scris un articol, cu alte sugestii, aici: Tu ce podcast mai asculți? Uite câteva sugestii de conținut audio tare bun!

 

Teoria ca teoria, dar unde și cum asculți podcasturi?

Dacă accesezi linkurile recomandate mai sus vei vedea că există câteva platforme unde poți avea acces, gratuit, la aceste resurse audio. Dar dacă îți este mai comod să asculți pe telefon va trebui să instalezi una sau mai multe aplicații de profil, unde vei putea asculta tot fără costuri. Doar îți mai ocupă ceva din spațiul telefonului.

Eu ți-aș recomanda să începi un podcast nou într-un moment liniștit al zilei, al săptămânii. Pentru că vocea încă necunoscută care intră în viața ta s-ar putea să nu îți pice bine când ai deja o mie de lucruri pe cap. Atunci clar nu este momentul, chiar dacă recomandarea vine de la cineva de încredere. De asta eu mi-am creat un folder în bookmarks, acolo unde salvez linkuri chiar și către podcasturile care nu m-au atras la prima audiție. S-ar putea ca la a doua să se schimbe total impresia.

Mda, sună bine, dar când să mai am timp și de astea?

Așa cum enumeram la început, opțiunile sunt multiple. Poți asculta când dai cu aspiratorul, când ai treburi prin bucătărie, la drumuri mai lungi, în sala de așteptare la medic, în autobuz, la o plimbare sau, în unele cazuri, chiar în timpul jobului, în locul clasicului radio care zumzăie pe fundal. Practic merge cu orice rutină sau activitate care nu îți solicită atenția la maxim.

Dacă ai întrebări sau dacă ai alte recomandări de podcasturi te rog să lași un comentariu. Lista va fi actualizată periodic. Mulțumesc.

 

Sursa foto: pixabay

Ana Elisabeta Beliu

3 thoughts on “O scurtă listă de podcasturi în limba română, pentru toate gusturile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top