Suferi de răceală sau gripă? Încearcă să nu le dai mai departe, te rog!

Suferi de răceală sau gripă? Încearcă să nu o transmiți mai departe, te rog!

Îți curg mucii? Strănuți? Te doare în gât? Sunt semnale care îți urlă să te bagi în pat și să rămâi acolo. Nu să pleci în lume și să împrăștii virusurile și bacteriile la toți cei care îți ies în cale. Crede-mă pe cuvânt! Știu lista de pretexte cel mai des vehiculate: nu ai cum să lipsești de la job; nu vrei să sari peste un eveniment important; nu ți se pare atât de gravă boala. Sau afirmația strigătoare la cer: sunt doar puțin răcit(ă). Pe bune? Cum ai măsurat? Iar puținul ăla nu o fi destul ca să-i molipsești și pe alții??

Scriu acest articol cu trei Coldrex-uri la bord, după o zi de zăcut în pat. Pentru că o persoană purtătoare de muci, strănuturi și tuse a considerat că este ok să stea lângă alți oameni care erau zdraveni. Scriu acest articol pentru că este a doua oară când mi se întâmplă asta în decursul a câteva luni. În rest nu răcesc deloc pe cont propriu. Și scriu mai ales pentru că persoanele care mi-au transmis virusurile nu au mișcat un deget să îi ferească pe cei din jur, să îi avertizeze, să poarte mască sau măcar să ia tratament!!

E ”doar o răceală”. Ok… păstreaz-o doar pentru tine!

Dar dincolo de febra și frustrările pe care le simt acum tare apăsat, iau în calcul că unii nu au habar și nici nu s-au gândit că există niște reguli de bun-simț pentru a-i proteja pe ceilalți de aceste boli infecțioase. Așa că voi începe o listă ceva mai puțin îndreptată către tratament sau prevenție. Și mai degrabă spre conștientizarea pericolului pe care aceste boli le reprezintă pentru tine – bolnavul – dar și pentru familie, colegi, prieteni sau alte persoane cu care intri în contact.

1. Învață să îți cunoști corpul și să detectezi răceala sau gripa încă de la primele semne. Care sunt ele? O durere sau o stare de iritație în gât nu este aproape niciodată nevinovată, de obicei este un prevestitor pentru răceală sau gripă. La fel și stările de moleșeală, dureri de cap, somnolență, stări febrile, nas înfundat, dureri musculare… Dar google it! ori ce câte ori ți se pare ceva în neregulă cu corpul tău. Cu cât începi contraatacul mai devreme cu atât ai șanse mai mari să îți scurtezi suferința.

2. Asigură-te că ai întotdeauna rezerve de medicamente și leacuri acasă. Pliculețe pentru răceală și gripă, pastile pentru gât, siropuri, uleiuri esențiale, alcool pentru frecții, dar și ceaiuri, propolis, usturoi, ceapă, miere, fructe. Și aș pune pe lista obligatorie și lămâia plus ghimbirul, care nu ar trebui să lipsească vreodată din bucătărie. Asta ca să nu trebuiască să ieși la cumpărături în halul în care ești până să realizezi că ești chiar bolnav. Nu te afli la tine acasă atunci când îți dai seama că ești bolnav(ă)? Asta nu e o scuză, farmacii și supermarketuri sunt chiar peste tot, nu cred că te-a lovit boala tocmai în pustietate…

3. Încearcă să te izolezi în primele zile de boală. Ideal ar fi să stai acasă, la pat, și să te tratezi cu de toate, intensiv. Dacă ești adult ar trebui să știi deja care sunt remediile pentru răceală sau viroză care funcționează pentru tine. Așa că fă-ți de cap cu ele și lasă-i pe ceilalți să își bată capul cu lipsa ta, dar să fie sănătoși.

4. Dacă nu poți sta în casă – deloc, deloc învață despre cum se împiedică răspândirea bolii. Adică: tușește într-o batistă de unică folosință; strănută în alta; suflă-ți nasul într-o a treia, aruncă-le pe toate imediat la gunoi, apoi spală-te pe mâini cu apă și săpun din abundență. Evită să atingi lucruri pe care le utilizează și alții. Deschide ușile cu dosul palmei sau cu cotul, atunci când știi că nu te-ai spălat foarte recent pe mâini. Nu te șterge cu prosopul pe care îl folosesc și alții. Poartă la tine în permanență un gel antibacterian, nu-ți fie teamă să exagerezi cu el! Păstrează distanța față de toți cei din jurul tău. Avertizează-i să se spele și mai des și să nu ducă mâna la gură. Cumpără măști, pentru tine sau pentru cei de lângă tine. Și lista continuă…

5. O răceală durează între 3 și 10 zile. În tot timpul ăsta ești contagios. Ești, cum s-ar zice, o boală infecțioasă ambulantă, care umblă liberă prin lume. Nu renunța la tratament și la leacuri, nu uita să te îmbraci zdravăn și să respecți în continuare toate măsurile de igienă, chiar dacă te simți ceva mai bine.

6. Ar fi bine să conștientizezi că boala ta poate ajunge curând la ceilalți. La rudele cele mai apropiate, la vecini, la colegii de serviciu și apoi la copiii lor; la persoane cu boli cronice pentru care o răceală poate fi extrem de dăunătoare; la un om care avea ceva planuri, proiecte sau lucruri de rezolvat, pe care tu le nărui pentru că insiști să ajungi într-un colectiv fiind bolnav și contagios.

Un exemplu despre cum să fii exagerat de precaut. Și uneori degeaba

După cum spuneam, am mai fost mucoasă acum câteva luni. În septembrie am avut gripă. Pentru că cineva a venit la munte cu ea, afirmând că ar fi ”doar un pic răcită”. Pentru că persoana s-a așezat la masă cu toată lumea și a desfăcut o ciocolată mare pe care a împărțit-o cu ceilalți. Da, acum știu, nu mai lua dulciuri de la cei care umplu batistele cu muci!! A doua zi eram moale, următoarea eram deja praf. Am petrecut mult timp în pat și m-am tratat cu tot ce mi-a trecut prin minte. Pentru că weekendul care urma aveam planuri stabilite cu mult timp înainte și nu voiam să le ratez din cauza unei boli de care nu eram vinovată.

După ce am mai înduplecat puțin gripa am plecat de acasă cu o geantă plină de medicamente și leacuri. Plus arsenalul meu personal cu șervețele de toate felurile. Mi-am luat și ceaiuri, ibric și cană, ca să nu mă ating de obiectele altora. M-am curățat cu gel antibacterian ori de câte ori îmi suflam nasul. N-am atins cu palmele clanțele, întrerupătoarele, nici alte lucruri de uz comun. Și i-am rugat pe oamenii din jur să păstreze distanța. Am fost obsedată atunci de gândul că nu este admis să dau gripa mai departe. Și am reușit.

Ai fi zis că mi-am învățat lecția și că nu o mai pățesc a doua oară, nu? Mai ales că am trecut cu brio peste reuniunea de Crăciun, unde apăruseră câțiva răgușiți sau semimucoși. Da, aproape că o învățasem. Am curățat clanțele și întrerupătoarele cu spirt. Am făcut tot ce mi-a stat în putință ca să nu mă molipsesc de la o persoană care n-a luat vreo clipă în calcul că fiecare om de lângă ea este o potențială victimă a bolii. De data asta nu am reușit. Indiferența mă bate de multe ori, la scor lejer.

Educație. Autoeducație

Dar te îndemn, oricât de dărâmat ai fi de răceală, de gripă, să te pui în pielea celor care pică victime colaterale, deși nu au nicio vină sau intenție. Gripele și răcelile umplu buzunarele farmaciilor, umplu paturile de spital și fac cozi la medicii de familie. Pentru că unora li se pare un fleac, o boală de dus ”pe picioare” – vorba aia românească stupidă. Nu toți au picioare zdravene pe care să-și proptească boli. Nu toți au imunitatea ridicată. Și doar prea puțini au cunoștințele sau educația necesare pentru a-și izola boala, spre binele altora.

Sănătate și oameni responsabili să aveți în jur!

Sursă foto: freepick

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.