”Cum aș putea să plec cu insulina vara? Cum o s-o țin la rece? Cum o iau pe munte?” … Au fost câteva dintre întrebările care m-au condus să caut soluții pentru toate călătoriile. Pentru că în ultimii ani am fost nevoită să iau cu mine rezerva de insulină în mașină, în avion, în rucsac și… zile în șir pe bicicletă. Am urcat-o în vârfuri de munte, am dus-o la mare și am plimbat-o prin locuri nespus de frumoase. Dar toate astea după multe îngrijorări și probe, din experiența cărora o să împărtășesc mai departe.
Cum trebuie păstrată și transportată insulina?
Domnul Google spune că ”Insulina păstrată în condiții optime impune o temperatură între 2 și 8°C de refrigerare”. Dar cifre mai exacte vei găsi pe prospectul insulinei pe care o utilizezi.
Darrrr… chiar dacă păstrezi rezervele de insulină în frigider, după cum ți-a recomandat medicul, va trebui să le și transporți la o temperatură scăzută, cât mai aproape de intervalul specificat. Indiferent de distanțe, altitudini și anotimpuri, provocarea va fi să ții rece insulina vara și să ai grijă să nu înghețe, pe timp de iarnă. Asta deoarece insulina ținută la temperaturi ridicate – ori congelată, din greșeală – își poate pierde proprietățile terapeutice. Altfel spus, nu va mai scădea glicemia.
Și cum facem să ne transportăm insulina de rezervă ca și cum nici n-ar fi plecat de-acasă, din frigider? Când, de fapt, noi avem bagajele făcute pentru multe zile de stat în soare… Aici e provocarea cea mare, aici sunt încercările, cu sau fără succes.
O să detaliez în continuare toate variantele pe care le folosesc eu, sperând să găsiți răspunsuri și să aveți călătorii de vis cu doamna Insulina, vara!
1. Variantele clasice de accesorii frigorifice sau termoizolante
Dacă ai deja o ladă frigorifică, o gentuță termoizolantă sau niște pernuțe cu gel pentru răcire le poți folosi și pentru a răci insulina vara. Sunt numai bune de utilizat la deplasările în țară, cu mașina sau trenul, pe distanțe rezonabile, dacă sunt ferite de soare.
Avantaje:
- Cei mai mulți dintre noi avem deja asemenea accesorii, deci n-ar mai fi nevoie să cumpărăm altele
- Insulina poate fi ținută la un loc cu alte produse reci, pentru a păstra temperatura scăzută mai multă vreme
Dezavantaje și precauții:
- ATENȚIE mare la pernuțele sau sticlele cu lichide congelate! Riști să strici insulina, din cauza temperaturii prea scăzute! Dacă o pui în același loc cu recipiente congelate este musai să înfășori insulina într-un prosop sau într-o folie cu bule (de la colete)
- Ar fi bine să faci teste și să verifici cât timp se păstrează temperatura scăzută, mai ales în condiții de caniculă și soare puternic
2. Borseta izotermă pentru insulină
Se numără printre primele accesorii pe care le-am luat după diagnosticare, deoarece umblu mult și știam categoric că voi avea mare nevoie de ea. Modelul cel mai prezent în toate shop-urile online este această borsetă izotermă, cu două compartimente. În descrierea borsetei vei găsi specificat că unul dintre compartimente ar fi pentru glucometru, ace și teste… Eu una am ținut mereu glucometrul și insulina uzuală separat, în geanta mea. Pun în borseta izotermă doar insulina de rezervă, plus pernuțe cu gel, și o strecor printre bagaje, să se păstreze cât mai mult rece.
Avantaje:
- Este compactă, ușor de manevrat, ușor de curățat
- Eu una plasez borseta asta în frigider imediat ce ajung la părinți sau la o cazare, fără să mai scot pen-urile. Desigur, cu grija să nu o uit acolo…
- La nevoie poți răci gelurile într-un frigider oarecare, cât bei o cafea
Dezavantaje:
- Timpul de răcire este limitat și e invers proporțional cu temperaturile la care expui borseta. Dimineața și seara va rezista mai bine, dar dacă călătorești în plină zi, în plină vară…
- Este un accesoriu destul de voluminos, când vine vorba de bagaje mici. Dacă pleci într-un city-break și ai doar bagajul de mână s-ar putea să nu îți fie tocmai dragă această borsetă
3. Portofelul frigorific de la Frio
Este minunea din viața mea și răspunsul la toate grijile. Ca om care hoinărește adesea, cu cortul, la munte, la mare, care călătorește cu bicicleta zile în șir, aveam nevoie să găsesc o variantă de răcire absolut independentă de sursele de electricitate. Minunăția asta de Frio se alimentează numai cu apă și ține recele exact cât este nevoie. Au început să apară și în magazinele online din România câteva portofele Frio, dar poți vedea toate produsele pe site-ul oficial
Avantaje:
- Se utilizează ușor – pui portofelul cu cristale într-un vas cu apă, timp de 5 minute. Apoi îl mai lași o vreme până când cristalele se activează bine, se ”îngrașă” și încep să răcească (găsești clipuri pe youtube)
- Se ”realimentează” ușor, sub jet de apă rece sau într-un izvor de munte 🙂
- Reutizabil, rezistent, relativ ușor și compact
Dezavantaje și precauții:
- Ar fi indicat să nu lași portofelul Frio în apă multă vreme, deoarece cristalele vor trage multă umiditate, se vor umfla foarte tare și nu îți va mai încăpea insulina în interior (pățit!!)
- Răcirea se produce prin evaporare, deci portofelul trebuie purtat într-un buzunar lateral al genții/rucsacului, nu se introduce în pungi sau în alte locuri care nu permit evaporarea!
- Etichetele pen-urior de insulină se înmoaie de la umezeală și se exfoliază. Eu una le pun într-o pungă înainte de a le introduce în portofel, ca să îl păstrez curat
- Spațiul este destul de limitat. Citește descrierile înainte de a cumpăra, vezi câtă insulină încape în fiecare
- Prețurile la Frio nu sunt tocmai mici. Eu am găsit costuri mai rezonabile pe ebay, am comandat la sora mea, în Anglia, și mi le-a adus apoi în țară…
Variantele enumerate mai sus sunt cele pe care deja le-am testat. Pe fiecare în parte, de mai multe ori. Dar pentru că am făcut o documentare amănunțită – ca să găsesc ce aveam eu nevoie – o să menționez și alte accesorii gândite în același scop. Există minifrigere portabile pentru insulină, au fost inventate și un soi de termosuri special gândite pentru pen-uri și se mai găsesc diverse alte modele de genți și portofele termoizolante… majoritatea nefiind disponibile prin România. Dar poți căuta pe google imagini din categoria ”cooling insulin” și o să vezi cum arată, cam ce prețuri au și cum pot fi achiziționate.
Oricum ai plănui să faci, orice te-ai gândi, am pentru tine un sfat pe care îl consider cel mai prețios – atunci când încerci ceva pentru prima dată: testează acasă! Lasă-ți gentuța frigorifică în mașină, cu ceva rece în ea (nu insulină!) și vezi cât durează. Sau lasă portofelul izoterm pe balcon, la căldură, și verifică-l după ceva ore… Fă ce teste îți trec prin minte, acasă la tine, ca să îți conturezi o idee de ansamblu despre cât și cum duce recele pe care îl plănuiești.
Dacă ai întrebări sau completări pentru acest articol te rog să scrii mai jos, în secțiunea Comentarii. Tu cum te descurci cu insulina în călătorii? Mai e o provocare sau ai găsit soluția potrivită?