între noi fie vorba

blog din întâmplări și păreri răzlețe

Tu cui dai 2 la sută?

Sunt trei tipuri de oameni în România: cei care ştiu categoric cui şi de ce redirecţionează 2%, cei care se gândesc de o sută de ori înaintă să dea aceşti bani şi cei care încă nu au idee despre e vorba. Scriu acest articol pentru că ultima categorie este, din păcate, cea mai numeroasă. Şi pentru că mulţi dintre ceilalţi, care au totuşi habar, se feresc să vorbească despre aceste formulare, de parcă ar fi ceva ilegal sau imoral în poveste.

Din câte am putut afla din surse online, legea care prevede posibilitatea de a redirecţiona 2% din impozitul pe profit datează încă din 2003. Cu toate astea, în 2016 al zilelor noastre, mulţi concetăţeni nu sunt conştienţi de puterea lor de a trimite câţiva lei către o organizaţie non-profit la alegere, pe care o citesc pe un afiş sau pe care le-o recomandă vecina de etaj.

Ce reprezintă acest 2%? Nu este o donaţie sau o sponsorizare. Nu trebuie să scoţi bani din buzunar, nici să te aştepţi la vreo factură de plată. Sunt doar două procente din impozitul pe care l-ai plătit deja către stat, pe veniturile realizate în anul precedent.

Cum redirecţionezi această sumă? Trebuie să completezi formularul 230 (pentru venituri salariale) sau formularul 200 (pentru alte venituri), pe care îl vei depune apoi la administraţia financiară de care aparţii. Îl poţi trimite şi prin poştă  sau îl poţi înmâna celor de la organizaţia pe care ai ales să o susţii. Există şi variante de completare online, dar sunt complicate, cu user şi parolă, aşa cum îi place ANAF-ului nostru…

Cum alegi cui anume să dai 2%? Variantele disponibile sunt: întreabă publicul sau sună un prieten. Serios acum, dacă nu ai habar ce să faci cu această sumă, poţi căuta pe google „Galati 2%” sau orice altceva înrudit cu oraşul sau zona ta de interes. Ideea este să nu amâni prea mult. Pentru că întotdeauna se vor găsi alte lucruri mai importante de făcut…

De ce să pierzi vremea cu completarea şi depunerea formularului? Dacă îţi pui întrebarea asta, probabil că faci parte din categoria cea mare şi tristă. Hai să-ţi mai dăm o şansă! Poţi redirecţiona 2% doar ca să te bucuri că statul va primi mai puţin din banii tăi. Ori ca să îţi exerciţi un drept în plus în România. Sau ai putea să conştientizezi că există organizaţii care, strângând aceşti câţiva lei, încearcă să pună în mişcare lucruri frumoase. Dacă nu găseşti niciun motiv destul de bun, gândeşte-te că măcar faci o faptă bună. Asta funcţionează întotdeauna, garantat!

Ce se întâmplă dacă nu completezi formularul? Nimic grav. Statul primeşte cu 2% mai mult din impozitul pe care ţi-l ia din buzunar. Că doar n-o fi fraier să îl dea el ONG-urilor 🙂

Şi – destul de important – până când poţi redirecţiona 2%? Termenul-limită, în acest an, este de 25 mai. Pică într-o miercuri.

Dacă ai completat formularul tău de 2% încă din februarie, mai ai încă timp să îi lămureşti şi pe alţii cum şi de ce să o facă. Dacă ai completat formularul abia săptămâna trecută – pentru că nu erai decis dacă vei da banii copiiilor bolnavi sau bisericii – te felicit. Ai bifat o faptă bună în plus!

Dacă nu l-ai completat încă şi nu te-am convins print acest articol să o faci, ai putea să pleci mâine de acasă fără portofel, ca să înţelegi valoarea banilor, fie ei şi foarte puţini.

Tu cui dai 2 la sută anul ăsta?

Ana Elisabeta Beliu

5 thoughts on “Tu cui dai 2 la sută?

  1. Buna ziua , va rog am si eu o intrebare….eu sunt membru la un ONG din Bucuresti pentru combaterea si prevenirea leucemiei , si fac si voluntariat , si eu donez banii prin Banca pentru acest ONG.
    Si de un an de zile , m-am inscris si in Colegiul Pacentilor din Bucuresti. Va rog sa-mi spuneti….aceste formulare se ia de la fisc , pentru a dona acesti 2% ?
    Tot aud si citesc peste tot de acest lucru , insa nu am inteles prea bine!

    Multumesc!
    Numai bine

    1. Bună, Marian! Pentru a putea „dona” aceşti 2% trebuie să fii salariat. Aceste două procente vor fi redirecţionaţi din impozitul pe profit pe care, oricum, îl dai statului. Nu reprezintă alţi bani pe care să îi scoţi din buzunar. Urmăreşte campania la începutul anului viitor. Formularele se mai schimbă de la un an la altul

      1. Buna , Ana , am inteles acum , o sa vad si o sa urmaresc campania de la inceputul anului. Eu lucrez la cineva , dar nu am contract de munca , insa imi platesc asigurarea medicala din mana , pentru ca este foarte rau fara asigurare medicala , cel putin pentru mine!

        Numa bine!
        Marian Stoica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top