între noi fie vorba

blog din întâmplări și păreri răzlețe

Tips & tricks în bucătăria cu diabet de tip 1

Când te întorci pentru prima dată în bucătăria de acasă, după diagnosticul de diabet de tip 1, te întrebi cu groază: dar eu ce să mănânc? Sigur, medicul curant ți-a spus și a subliniat de nenumărate ori că vei putea mânca tot ce dorești. Dar toate lucrurile din frigider nu au etichete și nu par a fi ”pentru diabetici”. Cum să le cântărești și să le calculezi corect?…

Mărturisesc că cel mai adesea, la începuturi, detestam bucătăria. Până la lacrimi. Nu eram vreodată sigură de ceea ce fac. Uitam să cântăresc ingrediente sau să pun tara. Greșeam calcule. Uitam calcule. Uitam să cântăresc cratița înainte de a găti. Uitam să cântăresc conținutul total înainte de a pune în farfurii. Uram felurile de mâncare cu multe ingrediente. Citeam etichetele aiurea. Și cine știe câte alte peripeții am avut până să ajung să fiu prietenă cu mâncarea și să nu-i mai reproșez orice.

În tot timpul ăsta am inventat niște scurtături și mi-am optimizat stilul de a găti, în așa fel încât să îmi ușurez toată munca. Am deja o rutină și nu mă mai îngrozesc atunci când vreau să gătesc feluri complicate. Și am confirmat teoria că în diabetul de tip 1 poți mânca orice. Câtă vreme faci calculele corecte!

* Toate informațiile din acest articol reprezintă păreri personale, fără a fi corelate cu recomandările vreunui specialist

** Carbohidrați = glucide = carbo = CH – toate aceste noțiuni înseamnă unul și același lucru (partea aceea din compoziția alimentelor care îți crește glicemia)

*** ”Poți mânca orice” – este valabil doar în diabetul de tip 1, în strânsă corelație cu dozele de insulină injectate. Celelate tipuri de diabet funcționează altfel

Cântarul, calculatorul, hârtia și pixul

Lucrurile astea patru sunt nelipsite din bucătărie și sunt mereu la îndemână. Mai ales că am bucătăria mică! 😀 Cântarul șade pe un pervaz, într-un loc unde nu există risc de accidente. Iar lângă el am un calculator mic, de 4 lei, de la Jumbo. O să mă întrebi, poate, de ce am nevoie de calculator, acum când fiecare telefon are unul. Dar dacă ai pus vreodată făină sau ou sau bulion pe ecranul telefonului atunci vei înțelege perfect.

Pe lângă astea mereu hârtiuțe pe care notez calculele. Și două pixuri, că unul se rătăcește mereu. Știu, o să îmi zici că există aplicații pentru treaba asta. Voi povesti într-un alt episod despre ele. Până atunci rămânem la metodele clasice, la care poate avea acces oricine.

Arhiva personală de rețete

Obișnuiesc să păstrez toate calculele pe care le fac pentru mâncăruri, ciorbe și deserturi și să le refolosesc mai apoi. Iar o arhivă personală mi se pare importantă, fie că vorbim aici despre o aplicație în care să introduci ingredientele, fie că folosești scrisul de mână. Este atât de comod să ai calculele deja făcute!

Am observat totuși că există persoane care întreabă pe grupuri de facebook ”câți carbohidrați au sarmalele?” sau ”la câte glucide caculați mămăliga?”. Și apar răspunsuri de genul: ”caută pe oneden…” Am mai căutat și eu acolo, mai ales când mănânc la restaurant sau în alte locuri în care nu gătesc eu. Dar în afară de situațiile astea am calculat cu mâna mea rețetele, cu ingredientele și proporțiile mele, astfel încât să fie cât mai corecte. Și asta aș recomanda oricui.

Rețetele optimizate pentru diabet

Prima dată când am înțeles că trebuie să privesc mâncarea cu alți ochi a fost la Buziaș. Acolo primeai farfuria cu paste sau cartofi, cântărite, și apoi ți se adăuga zeama de ciorbă de legume, cu conținut redus de CH.

Atunci am înțeles că în managementul corect al diabetului ar fi mai simplu și mai relevant să gătești separat alimentele cu mulți carbohodrați față de cele cu puțini sau deloc. Să fierbi pastele și orezul separat, să nu amesteci cartofii cu carnea și alte asemenea.

Un alt truc, descoperit în bucătărie, sunt rețetele optimizate, ușor de (re)calculat. Cum ar fi, de exemplu, legumele la tigaie – unde pun câte 100 de grame de vinete, dovlecei, morcov, conopidă, broccoli și ardei, cu calculele deja păstrate în arhivă. Sau sarmalele ori ardeii umpluți – unde fac întotdeauna umplutura din fix aceeași cantitate de carne cu aceeași cantitate de orez.

Markerul din bucătărie

Un alt instrument nelipsit din bucătărie este markerul, pentru că unele preparatele care pot fi calculate în avans. De exemplu, dacă folosești mereu același tip de orez poți nota pe ambaj și cât la sută CH are fiert (în situația în care îl folosești ca garnitură simplă și îl prepari la fel mereu). Dacă faci gemuri fără zahăr (sau cu…) poți scrie pe borcane câți CH conțin.

Eu calculez și bazaconiile pe care le cumpăr pentru gustări și îmi notez cu markerul pe ambalaj cât să mănânc pentru 10 CH.

Gătește de trei ori…

Există o zicală care recomandă: ”Măsoară de trei ori și taie o dată”. Undeva pe acolo procedez și eu cu unele rețete. Mămăliga am calculat-o de mai multe ori și am făcut o medie, pentru că glicemiile mele nu prea ieșeau la socoteală atunci când o calculam după valori de pe internet.

O altă rețetă pe care am calculat-o de mai multe ori, ca să fiu sigură, este cea de lasagna. Asta deoarece numărul de glucide poate varia în funcție de cât de multă apă elimină. La fel și la hummus, fasole, supe-creme și alte feluri la care poate varia volumul de apă reținut.

După ce prepar aceeași rețetă de două sau trei ori, cu aceleași proporții de ingrediente, verific și ajustez calculele, pot să o declar bună de pus la arhivă.

Afișul magic cu oale și tăvi

Nici nu mai știu de câte ori am uitat să cântăresc vasul înainte de a începe să gătesc! Așa că trebuia să mut conținutul într-un altul, ca să pot face calculele și să pot mânca. Iar când ți-e foame tare și devii agitat… numai asta să n-o pățești!! Dar după mai multe asemenea peripeții am găsit formula magică.

Așadar, am pozat oalele, tigăile, tăvile, bolurile, ibricele. Pe scurt, toate vasele pe care le foloseam în mod uzual la gătit sau preparat orice. Am încadrat pozele pe un A4, am cântărit fiecare vas în parte, am trecut sub poză greutatea și am lipit pagina pe interiorul unui dulap din bucătărie. Desigur, ar funcționa și fără poze, doar ca o listă. Dar mi se pare că sunt mai ușor de regăsit cu imagini.

 

Dacă mai ai și alte recomandări de adăugat te rog să lași un comentariu. M-aș bucura să punem la punct o rutină cât mai simplă pentru orice pacient cu diabet de tip1!

Ana Elisabeta Beliu

2 thoughts on “Tips & tricks în bucătăria cu diabet de tip 1

  1. Minunat articol !!!
    Ar fi de mare ajutor daca ati putea afisa si unele retete deja incercate de dvs .
    Am fost bulversata cand s.a intors de la Buzias tanarul adult al meu.. de 18 ani.. si a trebuit sa invat sa fac mancarea cantarita !
    Multa sanatate !

    1. Mulțumesc pentru apreciere și pentru sugestie, voi încerca să vin și cu rețete explicate, dar nu cred că foarte curând. Până atunci, dacă vă pot îndruma concret pe rețetele pe care le gătiți de obicei îmi puteți trimite un mesaj pe facebook. O să devină o rutină simplă până la urmă 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top